25 / 12 / 2024

Ali Ağaoğlu: İstanbul'daki müteahhitler sayemde ev satmaya başladı

Ali Ağaoğlu: İstanbul'daki müteahhitler sayemde ev satmaya başladı

Ali Ağaoğlu, Ekonomist dergisiyle yaptığı röportajda, "Beymen haftada 2 bin gömlek satamazken My Europe'da bir haftada 2 bin daire sattım" diye konuştu...



İnşaat ve konut sektöründe 2010 deyim yerinde ise Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun yılı oldu. Art arda dev projeler açıkladı, araziler aldı, yürüttüğü şaşırtıcı kampanyalarla binlerce konut sattı. En çok da kamera karşısına geçip kendi yürüttüğü projelerin reklamlarında oynaması konuşuldu. Ayazağa ihalesinde ikinciydi ama şimdi ibre O'na döndü. Ödeyeceği bedel ise 1.1 milyar lira.

Halen 11 bin 700 konutun inşasını sürdüren Ağaoğlu, 2011'de en az 4-5 bin yeni konutun daha inşasına başlayacaklarının altını çiziyor. Enerji sektörüne de el atan Ağaoğlu, üç yılda bu alana 2 milyar dolarlık yatırım planladığını söylüyor.

25 yıllık inşaatçı olan Ali Ağaoğlu ile grubun inşaat ve turizm projelerini konuştuk. Ağaoğlu, başta grubun yeni projeleri olmak üzere, inşaat sektöründe son dönemde yaşanan sıcak gelişmeleri hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

Ekonomist: Son dönemde Sinan Çetin ile kamera karşısına geçtiğiniz reklam filmleriyle gündeme geldiniz Bu reklam filmlerinin size geri dönüşü nasıl oldu

Ali Ağaoğlu: Hem biz hem de sektör açısından çok iyi geri dönüşler aldık. Beni Van'dan Konya'dan, İzmir'den Eskişehir'den ve Trabzon'dan müteahhitler arıyor: "Abi 9-10 aydır bir tek daire satamamıştım. Senin sayende daire satıyorum" diye. Önemli olan da bu zaten. Yoksa daire yapıp satmak sorun değil. İnsanları tekrar alıma geçirmek önemli olan. Mütevaziliğe gerek yok; İstanbul'daki birçok müteahhit sayemde daire satmaya başladı. Beymen bir haftada 2 bin gömlek satamazken ben My Europe projesinde bir haftada 2 bin daire sattım.

Şu anda devam eden projelerinizden söz edebilir misiniz Önümüzdeki yıl yeni projeler olacak mı

Ağaoğlu: Şu anda 11 bin 700 konutun yapımı devam ediyor. Önümüzdeki yıl 7-8 yeni projemizi kamuoyuna duyuracağız. Bu projelerde en az 4-5 bin konuttan oluşur.

Arsa stoğunuza geçen ekim ayında birer hafta arayla Bomonti ve Bahçelievler'de iki yeni arsa da eklediniz. Bunların dışında portföyünüze kattığınız yeni arsalar var mı

Ağaoğlu: Evet bunların dışında biri Avrupa, biri de Anadolu Yakası'nda olmak üzere iki yeni arsa daha satın aldım. Bu arsalar ile ilgili prosedürler tamamlandıktan sonra yerlerini açıklayacağız.

Toplamda satın aldığınız bu dört arsa için ne kadar ödediniz
Ağaoğlu: Bu dört arsanın bize olan maliyeti yaklaşık 300 milyon doları bul¬du. Bunların dışında, 1 milyar 153 milyon 750 bin TL ile en yüksek ikinci teklifi verdiğimiz Ayazağa'da yer alan arsa üzerinde İstanbul'un simgesi olacak bir projeye başlayacağız. İçinde AVM, konut ve ofis binaları olan karma bir proje olacak.

Bu arsalardan Bomonti'de olanına ne tür bir proje geliştirmeyi planlıyorsunuz

Ağaoğlu: Net Holding'e ait olan 17 dönüm büyüklüğündeki bu arsayı 27 milyon 800 bin TL karşılığında satın almıştık. Nakit ödediğimiz 27 milyon 800 bin TL'ye ek olarak, bu arsa üzerine inşa edeceğimiz projenin satış sürecinde Net Holding'e 7 milyon 500 bin dolar daha ödeyeceğiz. Bomonti, Net Holding'ten devraldığımız Bodrum arsasından sonra ikinci arsa. Burada bin konuttan oluşan çok kadı bir rezidans projesi planlıyoruz. 150 milyon dolarlık yatırım maliyeti olan bu projeye 2011'in ikinci yansında başlarız. Bu projedeki dairelerin metrekare fıyau 4-5 bin dolar aralığında olur. Projeden 500 milyon dolar satış hasılatı bekliyoruz.

Bahçelievler'de Erez Ailesi'ne ait Ateş Tuğla'nın eski fabrikasının bulunduğu arsa ile ilgili planlarınız nedir
Ağaoğlu: 42 bin metrekarelik büyük-lüğe sahip bu arsa için 62 milyon dolar ödedik. Burda B üstü gelir grubuna yönelik 800 daire planlıyoruz. Projeye 2011 yılının ikinci yansında başlayacağız. Bu projede yer alacak dairelerin metrekare satış fiyatı 4 bin TL civarında olur.

Net Holding'ten hasılat paylaşımı karşılığı 2006 yılında devraldığınız Bodrum-Milas'taki arazide gerçekleştireceğiniz 4 milyar dolarlık projede bir değişikliğe gittiğiniz söyleniyor...

Ağaoğlu: Milas'ta Mandayla Körfe-zi'nin de içinde yer aldığı 9 milyon 500 bin metrekarelik bu arazi üzerine içinde 2 tane golf sahası, 4-5 tane otel, başta golf oteli olmak üzere, tiyatro ve sinema salonlanna kadar yılın tüm zamanlannda yaşayabilecek bir turizm şehri planlıyorduk. Bu projeyi başta İngilizler olmak üzere Kuzey Avrupa'da yaşayanlara yöne-lik olarak geliştirmiştik. Ne var ki; pazarlama sorunlannın yaşanacağı gerekçesiyle projeyi tamamen rafa kaldırıp, Körfez ve Orta Doğu'da yaşayanlara göre projeyi yeniden şekillendirme karan aldık. Dolayısı ile şu anda o projenin satışa sunulması demek, küresel krizin Avrupa'da devam eden etkileri nedeniyle başansızlığa neden olur. Onun için bekliyoruz.

Proje alanında tarihi kalıntılar da ortaya çıkmıştı. Bu nedenle Anıtlar Kurulu projeyi durdurmuştu. Bu konuda gelinen son durum nedir

Ağaoğlu: Temmuz 2008'de projeye başladık. İlk etapta hayata geçirilecek 18 delikli golf sahasının çimlendirilmesi çalışmalarını tamamladık. Bu süreçte; proje alanında eski Yunan ve Roma kalıntıları, bulunması nedeniyle Anıtlar Kurulu projeyi durdurdu. Koruma amaçlı İmar Planı geçtiğimiz günlerde çıkü. Projeyi şan için bekletiyorum.

Anadolu Hisarı'nda yer alan Amcazade Yalıları'nın yap-işlet-devret ihalesini 2007 yılında kazanmıştınız. Orada durum nedir

Ağaoğlu: Bu yalılar, Türk sivil mimarisinin boğazdaki ilk örneğidir. 1690'lı senelerde, Karlofça Antlaşması'nın da imzalandığı zamanlarda yapılmış yalılardır.  Binaların hepsini aslına uygun restore edebilmek için bu çalışmaları yaptık. Şu anda da proje çalışmaları bitmek üzere.

Bu yalıların restorasyon çalışmaları için ne kadar bir bütçe ayırdınız

Ağaoğlu: Biz bu projeye belki 100 milyon dolar yatıracağız. Burada bir butik otel planlıyoruz. Bunun İstanbul'a değer katmanın bir örneği olacak diye düşünüyorum.

İnşaat dışında enerji sektörüne yönelik yatırımlarınız bulunuyor. Bu yatırımlar hakkında da bilgi verebilir misiniz

Ağaoğlu: Biz enerjiye çok geç karar verdik. Sektöre adım anığımızda ise küresel kriz patladı. Ama bizim için de bir fırsat oldu. Mersin'in Mut ilçesinde 90 milyon TL'lik bir yatırım ile 33 MW gücünde bir rüzgar santralimizi devreye aldık. Yine Bandırma'da da 93 MW gücünde bir rüzgar enerji santrali daha inşa ediyoruz. Bu nu da aralık ayında devreye sokacağız. Bingöl'de 65 MW gücünde bir HES projemiz var. 2011 yılının ilk çeyreğinde yatırıma başlıyoruz. Amasya'da yeni aldığımız bir HES projemiz bulunuyor. O'na da 2011'in ikinci yarısında başlıyoruz. Gürcistan'da 100 MW'lık HES projemi var. Enerji piyasasında yaklaşık 60ı MW'lık güce sahip lisansı elimizde bulunduruyoruz. Hedefimiz ilk üç yılda bin MW'ı yakalamak. Enerji sektörüne üç ylda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım planlıyoruz.

Ağaoğlu'ndan ilginç anekdotlar

Benim babam da inşaatçıydı, çocukluğumdan beri ben de konut inşaatlarında zaman geçirdim. Konut inşaatını Türkiye'deki en iyi bilenlerden biri olduğum konusunda da iddialıyım.
Eğitimin ihmal edilmemesi lazım diye düşünüyorum. Bu eğitim yılında 11 tane okul açtık.
Gelecekte bir vakıf kurma planımız var.
Ben Ofluyum; doğma büyüme de İstanbulluyum. En son Of'a 1978'de gitmiştim. Bir de 5-6 ay önce gittim. Karadeniz mimarisinde, yani 'Laz Müteahhit' olarak değil, taştan ve kestane ağacından bir ev yapmıştım. Ev biteli dört yıl olmuştu evi görme fırsatım
olmamıştı. Bir hafta sonu tatilinde orada yaptığımız evde üst düzey yöneticileri topladım. Hafta sonunun bir tatili bana 15 milyon dolara mal oldu. Şu anda orada; bir fakülte binası ile bir Anadolu lisesi yapıyorum.
istanbul deprem kuşağında bir bölgede; depreme hazırlanıyoruz diye, meydana 3-5 kamyon moloz döküyoruz ve sivil savunma ekipleri de orada iki tane köpekle kurtarma çalışması yapıyorlar. Depreme hazırlığımız maalesef bu.
Biz böyle bir yıkım yaşamadan, önden tedbirini alıp, binaları yıkıp yeniden yapmamız lazım. Eğer kentsel dönüşüm yasası ile bu yapılabilirse biz de aktör olarak yerimizi alırız.
Ekonomist





Geri Dön