09 / 01 / 2025

Ali Ağaoğlu: Konut fiyatları yüzde 10 artabilir

Ali Ağaoğlu: Konut fiyatları yüzde 10 artabilir

Yüzde 50 oranında artan demir fiyatları, konutların zam görmesine neden olacak



Yılbaşından bu yana yüzde 50 oranında artan demir fiyatları, konutların zam görmesine neden olacak. Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Maliyet baskısı, konut fiyatlarını yılsonuna kadar yüzde 10 artırabilir" dedi

Demirin ton fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 50 artışla KDV dahil 870 liradan 1.300 liraya kadar yükseldi. İnşaat maliyetlerindeki artışın ne kadar süreceğini kestiremeyen inşaat sektörü ise bu durumdan kaygı duymaya başladı. Çimento, kum, çakıl, seramik, parke gibi diğer inşaat malzemelerinde yılbaşından bu yana demirdeki kadar kayda değer bir artış olmadığını ancak önümüzdeki dönemde bu maliyet kalemlerinde de yüzde 10'luk bir zam beklediklerini söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "İnşaat firmaları olarak 'maliyet baskısıyla' karşı karşıyayız. Artık zammı sübvanse ederek tüketiciye yansıtmama dönemi ise geride kaldı. Maliyetteki artışı fiyatlara yansıtmak durumunda kalabiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Spekülatif artış

Konut fiyatlarında yılsonuna kadar enflasyona paralel olarak yüzde 10'luk bir artışın zaten beklendiğini hatırlatan Ağaoğlu, "İnşaat maliyetlerindeki artış tablosu ise gösteriyor ki, yıl sonuna kadar ekstra bir yüzde 10'luk fiyat artışı olabilir. Yani toplamda konut fiyatlarında yıl sonundaki artış oranı, inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle yüzde 10-20 arasında olur" diye konuştu.

Demirdeki bu artışın dünyada demir piyasasını elinde tutan Avusturalya ve Brezilyalı üreticilerin fiyatı spekülasyonla artırması olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, "Malzeme fiyatlarındaki artış, konut talebindeki yükselişten kaynaklansaydı bu, mantıklı olabilirdi. Ancak yurtdışındaki demir tekelinin oyunları ve başımızdakilerin keyfi uygulamalarına bağlı bir hale gelmemiz endişe verici" dedi.

Şu anda sektörün maliyetine konut satışı yaptığını ve kârların başabaş olduğu bir dönemin yaşandığını ifade eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"İnşaat maliyetlerinin artışı, bu tür firmalar için tehlikeli olabilir. Ne kadar direnebilirler, teslim edebilirler mi, bunun sorgulanması lazım. Tüketicilerin inşaatı yapan firmaya, markaya, geçmişine dikkat etmesi, güvenilir firmalarla anlaştığına emin olması lazım."

Yeni projelerde demir % 20 fazla

Konvansiyel kalıpla inşa edilen pek çok projede tünel kalıba göre yüzde 20 fazla demir kullanılıyor. Binalarda esnek tasarıma imkan veren bu sistem şu an yeni pek çok projede uygulanıyor.

Antyapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay:

Yüzde 5 fiyat artışı kaçınılmaz

Dünyada demir piyasasını elinde tutan Avusturalya ve Brezilyalı üreticilerin fiyat artırması söz konusu. Dünyanın krizden çıkması, yatırımlara dönüş olması da bir yerde olumlu. Bu tekel nedeniyle biz, Avrupa piyasalarına kıyasla daha az etkilendik ancak yine de demir ve diğer malzemelerdeki fiyat artışı ile konut fiyatlarında yüzde 5 oranında yükseliş bekliyoruz. Bu, hemen fiyatlara yansıyacaktır.

Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar:

Yılsonuna kadar demirin fiyatı 1.800 TL'yi bulabilir

Konut maliyetinin yüzde 40'ını kaba yapı inşaatı alıyor, inşaat demiri de inşaat maliyetinin yüzde 12'sini oluşturuyor. Diğer kalemlerde büyük artışlar yok ama özellikle demirde, yurtdışı tekeline bağlı olarak yükselişin süreceğini tahmin ediyoruz. Biz de KDV hariç demiri yılbaşında 700 liradan alıyorken şimdi yüzde 45 artışla 1.100 liradan alıyoruz. Maliyetteki artışla bu rakam dünyadaki fiyatların artış trendine bağlı olarak yılsonuna kadar tekrar 2008 yılındaki seviyesini bulabilir, 1.800 lirayı yeniden görebilir.

Artış suni, 2-3 ay içinde demir 1.000 TL'ye geriler

Dünyada piyasalar demirle oynuyor, birileri nemalanacak, ardından eski seviyesine geri dönecek. Yaşanan artış suni. Demirde 2-3 ay içinde fiyatın yeniden 1.000 TL'yi görmesini bekliyoruz. Eğer demir hızlı artış trendini sürdürürse, biz de fiyatlarımızı yüzde 10 artırabiliriz. Ancak artış bir anda değil kademeli olarak gerçekleşecektir.
Nihal Yuvacan/Vatan
 


Geri Dön