Ali Ağaoğlu ve Ahmet Nazif Zorlu'dan başkanlık sistemi yorumu!
Türk iş dünyasından Başkanlık sistemine tam destek geldi. Gelişmiş ülkelerde de sistemin kullandığını belirten patronlar, “Yönetim gücümüze güç katar, rekabette Türkiye'yi bir adım öne çıkarır” diyorlar.
2015 genel seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte Başkanlık sistemi yeniden Türkiye'nin gündemine oturdu. Yasama, yürütme ve yargı organları arasında kesin bir ayrıma ve dengeye dayanan, yasama ve yargı organlarının demokratik denetimi içinde, yürütmenin iktidar olanaklarını genişleten bir hükümet sistemi olan başkanlık sistemine iş dünyası da olumlu bakıyor.
GELİŞMİŞ ÜLKE MODELİ
Sistemin başta ABD gibi gelişmiş ülkelerde uygulandığına dikkat çeken işadamları, işleyişin hızlanması ve işlerin daha hızlı yürümesi için bu sisteminin çok faydalı olacağının altını çiziyorlar. AKŞAM'a konuşan patronlar, karar merkezinin tek olmasının ekonomi açısından son derece olumlu sonuçlar doğuracağına dikkat çekiyorlar.
EKONOMİDE YENİ DÖNEM BAŞLAR
TÜRK iş dünyasının önde gelen temsilcileri, Başkanlık sisteminin ülke ekonomisine son derece olumlu etkisi yapacağını söylüyorlar. AKŞAM'a konuşan işadamları, etkin ve hızlı kararların alınmasıyla Türkiye'nin uluslararası rekabette de bir adım öne geçeceği konusunda da hem fikir.
Kararlı yönetim güç katar
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu: Başkanlık sistemini destekliyorum. Cumhurbaşkanı eskiden Meclis tarafından seçiliyordu. Şimdi halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı var. Bu işin siyasi boyutu. Bir de ekonomik katkıları var. Tek karar merkezinin olması ekonomi açısından son derece olumlu sonuçlar doğurur. Bizim gibi bir ülkede kararlı bir yönetim gücümüze güç katar.”
'Neden olmasın' diyoruz
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: "Neden olmasın. Bu tartışılır, demokrasilerde bunlar normal. Olur ya da olmaz ama tartışılır. Önümüzde seçimler, seçimlerden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi iki başlı değil de başkanlık sistemi uygulanacak bir sistem. Bu Türkiye’ye göre bir düzenlenecek. Başkanlık sistemi neden olmasın, olabilir. Olmayacak diye bir şey yok.”
Bu örnek bile bize yeter
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: “Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başında gelen ABD, Başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Osmanlı da böyleydi… Yönetimde çok başlılıktansa merkezi karar her zaman daha iyidir. Bunu koalisyon hükümetleri ile 12 yıllık iktidardaki hükümeti yaşamış ve aradaki farkı net olarak hissetmiş bir ülke olarak açık şekilde gördük. Başkanlık sistemi ülkemiz için faydalıdır.”
Türkiye için büyük fırsat
Kiler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler: G20’deki 10’dan fazla ülke başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Demek ki gelişmiş ülkeler kendilerine bu sistemle daha iyi bir yol bulmuşlar. Bizim de tarihteki siyasi istikrarsızlıklar göz önüne getirirseniz başkanlık sisteminin getirilerini net olarak görürsünüz. Başkanlık, Türkiye için bir fırsat. İnanıyorum ki halk bu fırsatı görecek ve değerlendirecektir.”
Çok karışılana sabah olmaz!
Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı: İşin başındaki kişi elini taşın altına koyarsa bu doğru bir sistem. Başkanlık, hızlı hareket etmeyi, çabuk karar alınmasını ve yürürlüğe girmesini sağlar. Çok karışan oldu mu sabah olmuyor, işler hep geri kalıyor. Örneğin, ben 50 senedir kendi işimin başındayım budan dolayı muvaffak oldum işimdi. Keşke olsa da Başkanlık sistemi olsa.”
Daha çok söz sahibi oluruz
Rixos Otelleri'nin patronu Fettah Tamince: Başkanlık sisteminin dünyada çok başarılı örnekleri var. Türkiye’nin de istikrarın ve liderliğin net olduğu dönemlerde dünyadaki etkinliğini artırdığına şahitiz. Başkanlık veya yarı başkanlık sisteminin Türkiye’ye uygun bir sistem olduğunu düşünüyorum.”
Hızlı işleyiş için ‘Başkanlık!'
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Son Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra farklı bir pozisyon oluştu. Halk oylamasıyla seçilen bir cumhurbaşkanımız olduğu için anayasada bu konuda değişiklik yapılması ihtiyacı doğdu. Türkiye’de işleyişin hızlanması, işlerin daha hızlı yürümesi için başkanlık sisteminin çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Rekabette bizi öne çıkarır
Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan: “Türkiye’nin daha etkin ve verimli yönetildiği, kaynakların daha verimli kullanıldığı, üretimin artırıldığı, rekabetin geliştirildiği bir yönetim biçimi Türkiye’yi daha ileri bir noktaya taşır. Bunu daha iyi yapacak modellerin düşünülmesi olumlu. Dünyada örnekleri de var. Etkin ve hızlı kararların alındığı ülke ekonomi ve rekabette bir adım öne çıkar.”
Şenay Köşdere-Burçin Göktan-Özgül Öztürk/Akşam