Genel

Ali Ağaoğlu: Yabancıya satıştan yılda 10 milyar dolar garanti!

Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'na göre ağırlığı Körfez ülkelerinden olmak üzere Türkiye bu işten yılda 10 milyar doların üzerinde para kazanabilir

Yabancıların Türkiye'de konut alımının kolaylaştırılması ile ülkeye önemli bir para girişinin olması bekleniyor. Hatta Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'na göre ağırlığı Körfez ülkelerinden olmak üzere Türkiye bu işten yılda 10 milyar doların üzerinde para kazanabilir. İstanbul şžehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman ise İstanbul'un 'Dubaileşme' tehlikesine dikkat çekiyor. çevre ve şžehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağı çalışmasına göre yabancılara konut satışının kapısını açacak mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı kaldırılıyor. çalışmanın kısa sürede sonuçlandırılması bekleniyor.

Yabancıya konut satışının önünün açılmasını ekonomide 'devrim' olarak niteleyen Ağaoğlu, yıllardır yabancılara konut satılması gerektiğini söylediğini hatırlatı. Ağaoğlu, 'Türkiye'nin büyümesi gerekiyor ancak kendi kaynakları yetersiz. Dışarıdan faizle para alarak veya yabancı yatırımla büyüyebilirsiniz. Fakat yabancı yatırımcı da kazandığı parayı bir an evvel kendi ülkesine götürme niyetinde. Büyümenin en ucuz ve en kalıcı yolu yabancılara konut satmak' dedi.

YILDA 10 MİLYAR DOLARDAN FAZLA GELİR
Arap baharından sonra Türkiye'ye olan ilginin inanılmaz düzeyde arttığına dikkat çeken Ağaoğlu, şunları söyledi:
'Bizim bu ilgiyi değerlendirmemiz lazım. Araplar artık batıdan ev almıyor, bütün Ortadoğu'nun gözü burada. Ben konutlara en büyük ilginin Ortadoğu ve Rusya'dan olacağını düşünüyorum. Normalde 5-6 milyar dolar gibi rakamlar konuşuluyor ama ben yılda 10-20 milyar dolar arası bir satış gelirine ulaşabileceğimizi tahmin ediyorum.'

Türkiye ekonomisinin orta vadede bu satışlardan yüzlerce milyar dolar kar edebileceğini söyleyen Ağaoğlu, turizm boyutu da düşünüldüğünde konut satışının cari açığın ilacı olacağını savundu. Ağaoğlu şöyle devam etti:

'Bu karar sadece inşaat sektörü için değil ekonomi için bir devrim. Sıfır faizli bir kaynak yaratacağız ve buradan ev alanlar üzerine gelip bir de harcama yapacaklar. Döviz girişi artacak, cari açığı finanse edecek büyük bir hareket yaşanacak. Böyle bir karar için çalışanları tebrik ediyorum.'

Ağaoğlu yabancıya satışın konut fiyatlarını da yükselteceğini belirterek, 'oluşacak talep fiyatları yukarı çekecek. şžu anda Türkiye'de yapılan konutların yüzde 97'sinin metrekare fiyatı bin-2 bin dolar aralığında. Ama bunlar neredeyse maliyet fiyatları. Genel fiyat seviyesi yabancı talebiyle birlikte yükselecektir.'

ALT GELİR GRUBU DA YARARLANACAK
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım da konut satışının sağlayacağı katkının sadece ekonomik canlanma ve istihdam olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Yabancı satışının alt gelir grubuna yönelik kaynak sağlaması açısından da alternatif kaynak olarak değerlendirilebileceğine işaret eden Durbakayım, 'TOKİ ve Emlak GYO 'nun mevcut ve uygun arsa kaynaklarında gerçekleştirilecek lüks sınıf konutların yabancılara satılmasıyla elde edilecek gelir, yine alt gelir grubunun ihtiyacı olan ekonomik konutların yapımına aktarılabilir. Böylece hem milli gelir, hem işgücünün desteklenmesi açısından faydalı olacak hem de Türkiye 'nin dışa açılımı ve tanıtılması için de önemli bir kapı açılacak' dedi.

Yabancılara yönelik konutların yapılması ve satılmasının mevcut konut fiyatlarını fazla etkilemeyeceğini savunan Durbakayım, bu tür konutların daha butik ve konsept olması nedeniyle yurtiçi müşterilere sunulan konutlara rakip olmayacağını söyledi.  

ATAşžEHİR'İN CAZİBESİ ARTACAK
Yabancıların konut alımında bugüne kadar Ege ve Akdeniz kıyılarını tercih ettiğini söyleyen Durbakayım, şöyle devam etti:

'Ancak İstanbul 'un bir finans merkezi olarak ön plana çıkması, Anadolu 'da bir çok bölgemizin kültür turizmi olarak dikkat çekmesi, yabancıların seçimlerinde daha geniş bir alana yönelmelerini sağlayacak. Ben yabancıların sadece oturum için konut almak isteyeceklerini de düşünmüyorum. Yatırım amacıyla konut veya konutlar almak isteyen yabancıların da olacağını unutmamak gerekir.

Başta Ortadoğu 'daki petrol zenginlerinin global finans piyasasındaki ağırlığı düşünüldüğünde, Anadolu yakasında yer alan Ataşehir 'in cazibesinin bir kat daha artacağını düşünebiliriz. Sayın Başbakanımızın Avrupa ve Anadolu 'da iki ayrı merkez kurulmasına yönelik açıklamaları, yabancıların da bu bölgelere olan ilgisini artıracak.'

'İSTANBUL DUBAİLEşžİYOR'
Yabancıların Türkiye'den konut alımının önünün açılması tartışmalarını değerlendiren İstanbul şžehir Planlamacıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, İstanbul'u 'Dubaileşme' tehlikesinin beklediğini söyledi.

Kahraman, 'Yüksek ve gösterişli binalar inşa ediliyor ama mimari açıdan gerekli düzenlemelerin yapıldığı söylenemez. İstanbul kimliği ve tarihi olan bir şehir. Dubai gibi çölün ortasında kurulmuş bir şehir değil. O yüzden İstanbul'da yapılaşmaya gidilirken tarih ve kimliğine de özen göstermek gerekiyor. Fakat yapılaşmaya giderken kentle uyum açısından tasarım detaylarına bakılmıyor' dedi.

Kahraman, Türkiye'ye en yoğun konut talebinin Araplardan gelmesini beklediklerini belirterek, 'Arap Baharı'nın ardından Araplar Türkiye'deki yaşam tarzının daha da fazla merak etmeye başladı. Bizim kültürümüz onlar tarafından daha özgürlükçü olarak algılanıyor. Ortaya çıkan bu tablo da Arap sermayesinin İstanbul'daki konut projelerine ilgi göstermesini olağan kılıyor' şeklinde konuştu.

Eren Güler-Hüseyin Koyuncuoğlu/Hürriyet