Ali Ağaoğlu'nun tarihi köşkü!
Ağaoğlu Holding'in patronu Ali Ağaoğlu, İstanbul- Kuruçeşme'de yeni taşındığı köşkünün kapılarını ilk kez ALEM Dergisi'ne açtı. 1954 yapımı, Boğaz'a nazır 3 katlı bina 30 yıl boyunca Suriye Konsolosluğu olarak kullanılmış...
Ağaoğlu Holding’in patronu Ali Ağaoğlu, Kuruçeşme’de yenitaşındığı köşkünün kapılarını ilk kez Alem dergisine açtı Kuruçeşme’de, Boğaziçi’ne hakim tepe bir noktada yer alan bu görkemli köşk, işadamı Ali Ağaoğlu’nun yeni evi...
Geçmişi 1954 yılına giden tarihi yapı, 15 yıl konut olarak kullanıldıktan sonra 30 yıl boyunca Suriye Konsolosluğu olmuş. Ünlü işadamının kapılarını ilk kez Alem dergisine açtığı yepyeni evini, Ağaoğlu iç mimari tasarım ekibinden Mimar Ebru Hamzaoğlu anlattı.
Böyle bir köşk için neler söylenebilir?
Burası ev sahibinin, yaşamın koşuşturmasını unutacağı, sevdikleriyle doğal, sade bir yaşamın huzurunu tadabileceği eşsiz bir manzara sunuyor. Köşk uzun yıllardır tadilattan geçmemiş olduğundan, aslına uygun ama ev sahibinin kişiliğiyle örtüşen, samimi bir konsept oluşturmak istedik.
Çalışmalarınıza nasıl başladınız?
İlk iş olarak peyzaj ekibiyle birlikte korunun orijinalindeki arazide bulunan eski banklar, çiçeklikler ve yürüyüş yolları temizlendi. Salon kısmı, iki bölüme ayrıldı. Tüm mekanlarda dokuları ve desenleri ile uyum sağlamaya çalıştık. Seçimler çok riskli olsa da, köşk bizden ne istediyse biz onu kabul ettiği notayla birleştirdik. Her mekanı ayrı ayrı dinledik.
Yapısal mimari olarak yeniden düzenlenen ögelere ilave yapılacak yerler var mı?
Şu an için bahçede bulunan eski bahçıvanın kullandığı ve kedilerin kışın barındığı çok sevimli Hansel ve Gretel’in şeker evi kıvamında küçük yapılar var. Bunların düzenlemesi yapılacak.
Tarihi bir bina olması zorluk yaşattı mı?
Üst katta yığma bina olduğu için duvarlara elleyemedik. Dolayısıyla işlev olarak mahallerin yerlerini değiştirerek çözüme gittik. Yatak odamız ile sırt sırta bulunan eskiden misafir odası olan mahal, giyinme odasına dönüşüp, içinden banyoya geçebilmemizi sağladı. Diğer odaların kendi içlerinde banyolarını oluşturarak misafir odalarını çözümledik.
Çalışmaktan en çok keyif aldığınız yer neresi oldu?
Köşkün en sevdiğim yeri çalışma odası oldu. Çünkü Ali Bey sabah 8.00’da iş başı yapıp akşam da geç mesaisini bitirir. Evinde işlerini yürütebileceği ona özel bir oda olsun istedim. Duvarlarında aile fotoğraflarını düzenledik. Almış olduğu ödülleri de raflara yerleştirdik.
Dekorasyonda vurgulanmak istenen ana tema ne oldu?
Köşk tarihi bir bina olduğu için temayı o bize verdi..
Yaz ve kış mevsimleri için yapılmış düzenlemeler var mı?
Ali Bey, kış için konuklarını terasta farklı bir konseptle ağırlayacak.
Milliyet