03 / 05 / 2024

Ali Babacan: Yatırım finansmanı için yeni metotlara bakmak lazım!

Ali Babacan: Yatırım finansmanı için yeni metotlara bakmak lazım!

“Yatırımcılar için Altyapı Finansman Araçlarının Geliştirilmesi Konferansı”nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,“Önümüzdeki dönemde yatırımların geleneksel yöntemlerle finansmanında çok rahat bir ortam olmayacak." dedi




Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,“Önümüzdeki dönemde yatırımların geleneksel yöntemlerle finansmanında çok rahat bir ortam olmayacak. Mutlaka yeni metotlara bakmak gerekiyor ve sermaye piyasalarınıda mutlaka daha aktif olarak devreye sokmak gerekiyor. Özellikle altyapı ve uzun vadeli yatırımlarda bankacılığa alternatif arayışlarla kaynak aktarılması tüm dünyada tartışılan bir konu” dedi. 

Bankacılık sisteminin rolünün her zaman büyük olacağını anlatan Babacan, bankaların dahi kendi sağladığı kredilerin refinansmanı için araç arayışı içinde olacaklarını söyledi. 


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ev sahipliğinde, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle düzenlenen “Yatırımcılar için Altyapı Finansman Araçlarının Geliştirilmesi Konferansı”nda Babacan, EBRD’nin kapatılmasının gündeme geldiğini, fakat Türkiye’nin kapatmaya karşı çıktığını belirterek, Türkiye gibi pek çok ülkenin de bu fikri savunmasıyla EBRD’nin çalışmalarına devam ettiğini ve çok başarılı bölgesel finans kuruluşlarından biri haline geldiğini vurguladı. Babacan, şu an  Ankara  ve İstanbul’da ofisleri olanların Gaziantep’te de bir ofis açma kararı aldığını kaydetti. 



2023’e kadar 700 milyar dolar altyapı ihtiyacı var 


Ali Babacan, Türkiye’nin 2023 yılına kadar yaklaşık 700 milyar dolarlık altyapı ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 200 milyar dolarını kamu-özel ortaklığı (PPP) yöntemiyle gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. Babacan, son yıllarda özellikle ulaştırma alanında kamu-özel ortaklığı projelerinin yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığını ifade ederek, kamu-özel ortaklığının, kamunun borçlanma ihtiyacını azaltması açısından da önemli olduğunu söyledi. Babacan “Özel sektör ekonominin içerisine ne kadar çok girerse o ülkede verimlilik o derece artıyor ve büyümeye de katkıda bulunuyor” dedi. Sağlık alanında kamu-özel ortaklığı projelerinin yaygınlaştırıldığını ve Türkiye’de birçok ilde şehir hastaneleri projelerine başlandığına değinen Babacan, eğitim alanında da kamu-özel ortaklığı modelinin gerçekleştirilmesi için kanun çıkarıldığını ifade etti.


Altyapı yatırımları için başvuruları inceliyoruz 


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gayrimenkul yatırım ortaklığı alanındaki düzenleme değişikliklerinin altyapı yatırımlarını da içerecek şekilde tamamlandığını belirterek, bu kapsamda SPK’ya yapılan başvuruların incelendiğini kaydetti. Öngörülere göre dünyada 2013-2030 yılları arasında altyapı yatırımları için kabaca 57 trilyon dolara ihtiyaç duyulacağını anlatan Ertaş, Türkiye’nin gelecek 10 yıllık dönemde altyapı yatırımları için 250 milyar dolar yatırım yapacağını, bu yatırımların gerçekleşmesi için alternatif finansman kaynaklarının tesis edilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Türk toplumunun yatırım perspektifinde gayrimenkul yatırımlarının halen öne çıktığını vurgulayan Ertaş, sözlerine şöyle devam etti: “Altyapı yatırımlarını da içerecek şekilde yapılan gayrimenkul yatırım ortaklığındaki düzenleme değişiklikleri tamamlanmış olup, bu kapsamda bize yapılan başvurular halihazırda tarafımızdan incelenmektedir. Türkiye’nin stratejik konumu düşünüldüğünde altyapı yatırımlarına yönelik birçok avantajımız bulunmaktadır.”



Dünya


Geri Dön