02 / 05 / 2024

Ali Çolak: Enerji tasarrufu için rüzgar gülü takılabilir!

Ali Çolak: Enerji tasarrufu için rüzgar gülü takılabilir!

Geliştirilen konut projelerinde yeşil enerji kullanımı üzerine projelen geliştiren Soyutwind, rüzgar enerjisinin sanayi ve turizm sektöründen sonra konutlarda da kullanılmaya başlandığını duyurdu



Geliştirilen konut projelerinde yeşil enerji kullanımı üzerine projelen geliştiren Soyutwind, rüzgar enerjisinin sanayi ve turizm sektöründen sonra konutlarda da kullanılmaya başlandığını, yüksek binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbinleri sayesinde konutlarda elektrik giderinin yüzde 20 azaldığını duyurdu.

Yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWindin İş Geliştirme Müdürü Ali Çolak, yaptığı açıklamada, "Yurt dışında oldukça yaygın olan rüzgardan kendi elektriğini üretme işi Türkiyede henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor. Ancak mevzuatta yapılacak yasal düzenlemeler sonrasında kendi elektriğini üreten sitelerin sayısı daha da artacak" dedi.

Yaptığı açıklamada bin hanenin yaşadığı bir sitenin tüm elektrik giderini karşılamak için 3 megawaatlık rüzgar türbini kurmak gerektiğini belirten Çolak, şunları kaydetti: "Ancak mevcut düzenlemeye göre 500 kilowaatın (KW) üzerinde lisanssız kurulum yapmak mümkün değil. Bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun(EPDK) gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz. Şu an için burada yapılması gereken 500 kWlık bir türbin kurmaktır. Bu türbinle 100 hanenin elektrik ihtiyacı rahatlıkla giderilebilir. Geri kalanların ihtiyacı da şehir şebekesinden karşılanır. Başka bir değişle sitenin toplam elektrik faturasında yüzde 20lik bir tasarruf sağlanır" diye konuştu. 500 kWlık bir türbinin maliyetinin yaklaşık 800 bin dolar olduğunu  bildiren Çolak, yatırımın kendini dört yıl içinde amorti edeceğini bildirdi. 

 


Geri Dön