07 / 05 / 2024

Ali Dumankaya'dan herkesi evlendirecek formül!

Ali Dumankaya'dan herkesi evlendirecek formül!

Gayrimenkul sektörünün son 45 yılma damgasını vuran ve sadece 2011'de 1 milyar 350 milyon dolarlık konut üretecek Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ile sektörün geleceğini, yeni projeleri ve "Herkes nasıl ev alır" konuştuk



Bize herkesi kiradan kurtaracak formülü anlattı. Yalnız eviniz yoksa hemen heyecanlanmayın. Zira bu plan iki aşamadan oluşuyor. İmkansız mı Hayır... Olabilirliği yüksek. Planı Dumankaya'nın ağzından verelim fazla bekletmeden: "Türkiye'de şu anda satılan ve satışa çıkacak projelerden konut almak için ortalama 8-10 bin lira kazancınız olması gerekiyor. Şu anda müşteri portföyüne baktığımızda kazançlarının bu rakamlar, arasında olduğunu görüyoruz. Doktorlar, avukatlar, serbest meslek sahipleri, yöneticiler gibi kazancı iyi olanlar. Yani insanların yüzde 15'ine hitap edebiliyoruz. Herkese ev satabilmek için devletin arsa üretmesi gerekiyor. Devlet tabii ki arsayı bedava venneyecek. Ancak evi satın alan önce konutun parasını ödeyecek. Taksitleri bittiği zaman da bu sefer arsa payına düşen bedeli devlete taksitle ödeyecek. Faizler de yüzde 0.50'nin altında bir seviyeye yerleşirse o zaman hem dönüşüm kolay olur, hem de evi olmayan kalmaz.'' Ben "olur" diyorum. Sebebine gelince; Bunun için üç önemli ipucu var. Başbakan itin Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faizleri enflasyonla ak birlikte sıfıra indireceğiz' 'sözü iki şarttan marisinin zaten yerine geleceği anlamı taşıyor, ek. Şehircilik Bakanlığı kurulacak olması ve hükümetin kentsel dönüşüme ne kadar önem verdiğini görünce Dumankaya'nın bu formülünün gerçekleşme ihtimali de yükseliyor. "Dansı başınıza" diyor ye Dumankaya ile kaldığımız yerden devam ediyoruz.

ANADOLU BİZİ ÖRNEK ALIYOR
Konutun yanı sıra yaşanabilir alanlar da sunan projeleri Anadolu kentierinin de örnek aldığını söyleyen Dumankaya, "Kente kimlik katan yaşam alanları oluşturma hedefimiz var. Dumankaya Vizyon Kartal bölgesine prestij kazandırdı. Bütün projelerimiz prestijli. Vizyonpark'ta ofislerin satışına başladık. 50 metrekareden 5500 metrekareye kadar of¬islerimiz var. Hayat çok hızlı akıyor. Biz de sektör olarak bu hızı yakalamalıyız. Artık konutlarda ev sahibinin arzu ettiği her şeyin olması gerekiyor. Bundan sonra 'Dumankaya 10' sistemine geçiyoruz. Bu sistemin lansmanı henüz yapılmadı" diyor. Tahminlerimize göre, artık evi dışarıdan yönetebileceksiniz. Evet daha önce de benzer şeyler yapılmıştı. Fakat o projelerde konutların fiyatı milyon dolardan başlıyordu.

Anadolu yakasında birkaç yıl öncesine kadar beş yıldızlı zincir otel bile olmadığını anlatan Ali Dumankaya, hızlı gelişimin bir süre sonra Kartal'ı İstanbul'un ikinci merkezi haline getireceğini söyledi. "Artık insanlar Avrupa yakasına gitmek zorunda kalmayacak. Bu durum şehir trafiğini de rahatlatacak. Karşıya gidenler İstanbul'a gezmeye gidiyorum' diyecek. Kartal'daki kentsel dönüşüm.   Sabiha Gökçen Havalimanı, THY Teknik'in taşınması, metro hattının bir yıl içinde tamamlanacak olması, Viaport'un hareketliliği, Tuzla'da yapımı süren üniversite kampüsleri bölgenin yıldızını parlatan önemli unsurlardan birkaçı'' diyerek bölgenin gelecekte gayrimenkul sektörü için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.

Kentsel dönüşümün yapılmaya başlandığı Füartepe konusunda bolde halkına uyanlarda da bulunan Dumankaya, bölgedeki çantacılara dikkat çekiyor. Ağaoğlu, Dumankaya, Sinpaş gibi büyük firmalarla masaya oturulmasının halkın yararına olacağını anlatan Dumankaya,' 'Bir araya gelin- anlaşın aranızda hayır diyecek kimse kalmasın. Sonra büyük firmaların kapısını çalın ne kadar büyük ada bir araya gelirse belediye daha fazla kat hakkı veriyor. Herkes bir arada kazanır, insanlar iyi projelerde oturur, sektör kazanır, İstanbul yenilenir" diyor.
BAHÇEŞEHİR'E İKİNCİ PROJE
 
Avrupa yakasındaki ilk projeleri olan Bahçeşehir'deki Dumankaya Modem'de satışların iyi gitmesinin ardından komşu bir arsayı aldıklarını ve ikinci projeye başlayacaklarını belirten Ali Dumankaya, yeni projenin adının Dumankaya Modem Vadi olacağını, projede hem alçak binalara hem de kulelere yer verileceğini belirtti. Seçimden sonra konut piyasasında olumsuz bir etkilenme beklemediklerini ifade eden Dumankaya, "Geçen yılın sonunda 830 bin  konut ruhsat alınmış. Bu çok büyük birrakam; ouu Din civarında olan yıllık ınüyacı oldukça üzerinde. Demek ki geçmiş krizi etkileri aşıldı. Dengeli bir süreç yaşıyoruz dedi.

DOĞRU HİZMET PUSULASI


Konutu satmanın dışında bütün hizmetleı sağlayacak Dumankaya Pusula'nın kurulu aşamasında olduğunu dile getiren Duman kaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ' 'Satıştan sonra bütün hizmetleri veriyoruz Müşterimiz evini satmak ya da kiralama isterse bu hizmeti vereceğiz. Dizayn des tekle, evinin perde, halı gibi ihtiyaçların piyasanın altında fiyatlarla biz temin edeceğiz E-dairem hizmeti ile internetten evinin ya piminin hangi aşamada olduğunu bilecek Asistan hizmetleri sağlayacağız. Gerekirse köpeğini gezdirmesi için birini bulacağız Komşuluk günleri düzenleyeceğiz" diye konu konuştu.

Türkiye/Adil Küçük


Geri Dön