27 / 12 / 2024

Ali Fakih Sıbyan Mektebi'nin restorasyon çalışmaları sona erdi!

Ali Fakih Sıbyan Mektebi'nin restorasyon çalışmaları sona erdi!

Fatih Belediyesi,10 yıldır sürdürdüğü restorasyon çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Sümbül Efendi Mahallesi’nde yıllardır ihya edilmeyi bekleyen Ali Fakih Sıbyan Mektebi,Fatih Belediyesi’nin titiz restorasyon çalışmaları sonucu gün ışığına çıkarıldı



Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in açılışını yaptığı sıbyan mektebi, kimliğine uygun hizmet verecek. Tarihi Yarımada’nın kültür varlıklarını dünya tarihine, medeniyetine ve geleceğe kazandırmayı hizmet edinen Fatih Belediyesi, 10 yıldır sürdürdüğü restorasyon çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Sümbül Efendi Mahallesi’nde yıllardır ihya edilmeyi bekleyen Ali Fakih Sıbyan Mektebi, Fatih Belediyesi’nin titiz restorasyon çalışmaları sonucu gün ışığına çıkarıldı. Restorasyonu dört yıl süren Ali Fakih Sıbyan Mektebi’nin açılışı için bir tören düzenlendi. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ev sahipliğinde gerçekleşen törene ilçe protokolü, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, Sümbülefendi Erkek Kur’an Kursu Kurucusu Mustafa Yılmaz ve çok sayıda Fatihli katıldı.


“10 YILDA 300 ESER RESTORE ETTİK”


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Tarihi Yarımada’da restorasyon çalışmalarına çok önem verdiklerini söyledi. Demir, “Bizi bir arada tutan, harcımız çimentomuz olan, ecdad mirası olan bu değerlerimizi ayakta tutmayı, geleceğe taşımayı ve çocuklarımıza bırakmayı amaçlıyoruz. Bunu rakamlarla anlatmak gerekirse son 10 yılda Fatih’teki tarihi eserlerden 300’ünün restorasyonunu tamamladık. Ayrıca 5 bine yakın anıt eserin ve bin 100 sivil mimarlık örneği yapının projesi hazırlandı. 202 adet anıt eser niteliğindeki çeşmenin projesi hazırlandı. Bunlardan 32 adet çeşmenin restorasyonu yapıldı. Fatih’te kaybolan camilerimizi de gün yüzüne çıkarıp ihya ediyoruz. 26 caminin dokuzunun restorasyonu bitti. İki kayıp caminin projesi tamamlandı. Üç cami proje aşamasında. İkisinin projeleri yakın tarihte tamamlanacak. Böylece, iki yıl içinde kayıp camilerimizi ihya ederek ibadete açıyoruz.” dedi.


Yıllardır metruk halde duran sıbyan mektebinin restorasyon çalışmaları dört yıl sürdü. Türk klasik mimarisinin özelliklerini taşıyan sıbyan mektebinin avlusundaki tamamen kaybolmuş kemer ve sütunlar kazı yapılarak ortaya çıkarıldı. Ayrıca, duvarlar eklentilerden arındırıldı. Çatı kaplaması kaldırılarak, çatı ve kubbede özgün mimarisine ulaşıldı.


Haber Kenti


Geri Dön