29 / 04 / 2024

Ali Gül: Kötü gün için sakladığınız parayla evinizi güçlendirin!

Ali Gül: Kötü gün için sakladığınız parayla evinizi güçlendirin!

Gül Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gül, ev sahiplerine, kötü günler için sakladıkları 3-5 bin lirayı evlerini depreme karşı sağlamlaştırmak için harcamalarını önerdi



Depreme karşı acil tedbir mevcut yapıların güçlendirilmesi. Bir daireyi depreme dayanıklı hale getirmenin bedeli 6 bin lira ile 17 bin lira arasında değişiyor. Gül Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gül, ev sahiplerine, kötü günler için sakladıkları 3-5 bin lirayı evlerini depreme karşı sağlamlaştırmak için harcamalarını önerdi. Van depremi, yapıların sağlamlığını yeniden gündeme getirdi. Muhtemel depreme karşı alınabilecek en acil tedbir 'yapı güçlendirme' olarak görülüyor. Depremin ne zaman geleceğinin bilinemeyeceğine dikkat çeken Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gül de oturulan konutları güçlendirmenin gereksiz bir maddi masraf olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Gül, "İnsanların yastığının altında kötü günler için sakladığı 3-5 bin lirası vardır. Deprem olduğunda belki onları kullanmaya fırsatları olmayacak." sözleriyle güçlendirmenin aciliyetini dile getirdi.

Güçlendirme ile ilgili yapılan araştırmalarda, bir dairenin rapor ve güçlendirme için toplam maliyetinin ortalama olarak 6 bin lira ile 17 bin lira arasında değiştiği belirtiliyor. Yapılan harcama binaya ve hasara göre değiştiği için kesin rakamlar verilemiyor. Güçlendirme süresi ise üç ile altı ay arasında değişiyor.

Yıkıp yeniden yapmanın en doğru çözüm olduğunu dile getiren Gül, kentsel dönüşüm projelerini desteklediğini söyledi. Ancak bu işlem için önce bir altyapının oluşması gerektiğini de belirtti. Gül, gerekli altyapı henüz oluşturulmadığı için kısa vadede binaların güçlendirilmesine daha çok önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Gül, "Güçlendirme tamamen ekonomiye bakıyor. Ekonomik güçsüzlükten dolayı önlem alamayanlara da yetkili birimlerce destek verilmeli." şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm projelerine de değinen Gül Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, "Zaten birçok yerin altyapısı eskidi. Yıkma kararı olmasa da yenilenmesi gerekiyor. Bu anlamda kentsel dönüşüm projeleri de çok yerinde çözümler." dedi. Gül, "İstanbul Fikirtepe'de yürütülen projeler gibi kentsel dönüşüm projelerini uygulanabilir bulduğunu" söyledi. Çürük binaların yıkımını kolaylaştıracak yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen köklü önlemler alınmadığını söyleyen Gül, "Çok çabuk unutan bir milletiz. Van depreminden sonra konuşmaya, adım atmaya başladık. İnşallah bir iki sene daha geçip de bunu da unutmayız." dedi. Eksikliklere rağmen Marmara depreminden sonra inşaatlarda kalitenin arttığını belirten Gül şöyle konuştu: "O dönemde de biz yönetmeliklere göre binalar yapıyorduk. Yönetmelikler eksikti sadece. Değiştirildikten sonra maliyetlerimiz yükselse de biz kesinlikle bunun arkasındayız."

Türk iş dünyasının dünyaya karşı güveninin geldiğini dile getiren Ali Gül, "Artık Türkiye'deki girişimciler Avrupa'da olsun başarılı olursa biz de uygularız diye beklemiyor. Örneği yok iyi mi olur kötü mü olur diye düşünmüyoruz artık." şeklinde konuşuyor. Bu duruma örnek olarak da Otoport Projesi'ni gösteriyor. İstanbul Beylikdüzü'nde 120 bin metrekarelik alanda kurulan otomobil alışveriş merkezi, bu özelliğiyle dünyada ilk. Nisan 2012'de açılacak Otoport, Gül Yapı ve Kullar İnşaat'ın ortak projesi.
ARİFE KABİL/Zaman


Geri Dön