Sektörel

Ali Kibar: 400 milyon dolarlık arsamız var!

Türkiye’nin en çok ihracat yapan 4’üncü şirketi olan Kibar Holding, 2015’te 23 milyar lira olan cirosunu 2023 yılında 50 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türkiye’nin yatırım atağına geçmesi gerektiğini söyledi.

Kibar Holding’in temelleri Kayseri’de Asım Kibar tarafından atıldı. Tekstille işe başlayan Kibar Ailesi, demir-çelik ticaretiyle büyüyüp 1972 yılında Yassı Çelik tesisi kurarak üretime geçti ve adım adım Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri oldu. Kibar Holding’in çatısı altında Assan Alüminyum, Assan Demir, Assan Panel, Assan Gıda, Hyundai Assan, İspak, Assan Gayrimenkul, Assan Yapı, Kibar Enerji’nin de aralarında olduğu 22 şirket var. Türkiye’nin en çok ihracat yapan 4’üncü şirketi olan Kibar Holding’in 2015 kombine cirosu 23 milyar lira. Kibar Holding’in başındaki isim Ali Kibar ile buluştuk, yeni hedeflerini konuştuk. Kibar, asıl hedefin 2023’te 50 milyar liralık ciroya ulaşmak olduğunu söylüyor.


7 KEZ KRİZ YAŞADIM


“Türkiye’de sanayici olmak hep zordur” görüşü var... Ne dersiniz?


- İş yaşamındaki 33’üncü yılım. İş yaşamımda 7 kere değişik vesilelerle kriz ortamları yaşadık. Kolay değil ancak kriz yaşamak da öğretici. Krizlerin faturaları ağır olabiliyor, biriktirdiğiniz kaynakların erozyona uğradığı süreçler de oluyor ancak yeter ki siz geminizi fırtınalı sularda yüzdürmeyi başarın. Krizlerden çıkan şirketler daha sonraki süreçlere daha iyi hazırlanıyor. Biz hep büyümemizi organik olarak oluşturduk, kaynaklarımızı hep dünyadaki trendleri izleyerek ve bunları nasıl kendimize uygulayabiliriz diye baktık.


2016’da yeni yatırımlarınız olacak mı? 2015’de hem alüminyum hem de enerjide yeni yatırımlar yapmıştınız, bunlara yenileri eklenecek mi?


- Assan Alüminyum şirketimizle, bu yıl Türkiye’nin ilk modern ve en geniş alüminyum sıcak haddeleme tesisi yatırımını gerçekleştiriyoruz. Karasu’da uzay-savunma-havacılık, ulaşım ve ambalaj sektörlerine yönelik entegre yüksek alaşım ve mukavemetli yassı alüminyum slab döküm ve sıcak haddeleme tesisi kuruyoruz, 2.4 milyar liralık bir yatırım bu. Karasu 2019’da faaliyete geçecek. Folyo üretim kapasitesini de artıracağız. Bunun için de 200 milyon liralık yatırım yaptık. Dilovası tesislerimizdeki bu yatırımın ilk aşamasını Temmuz 2017’de tamamlayacağız. Adım adım tüm fabrikalarımızı “akıllı” hale getiriyoruz. Son dönemde 4.0 endüstri hamlelerinden söz ediliyor. Uzun zamandır biz bunu uyguluyoruz. Bu yıl toplamda 1 milyar liralık da ek yatırım yapacağız. Hidroelktrik yatırımımız, ambalaj ve alüminyum yatırımlarımız var. Ambalajla ilgili yatırımıız tamamen 4.0 sisteminde. Tamamen makineler birbiriyle konuşacak. 250 milyon liralık bir yatırım. Kocaeli’nde yapıyoruz yatırımı. Assan’da da İspak’ta da hep böyle. Gıda şirketimizde de yüksek hijyen ortamında son teknoloji kullanılarak en verimli şekilde üretime odaklıyız. Tüm şirketlerimizi akıllı hale getirmeye çalışıyoruz.


ORTAKLAR TÜRKİYE’YE GELMİYOR


Türkiye’nin yurtdışındaki algısı son zamanlarda erozyana uğradı. Siz yurtdışıyla bağlantılısınız. Bunun zorluklarını yaşıyor musunuz?


- Türkiye yurtdışındaki algıyı pozitife çeviremedi. Türkiye’nin algısı yurtdışında olması gereken seviyeden çok uzak. Türkiye’deki olaylara benzer olaylar Avrupa ülkelerinde de oluyor, oradaki yansımaları bizdeki gibi olmuyor. Bunun yansımaları turizm sektöründe oldu. Bunları daha iyi yönetmemiz lazım. İsim vermeyim ama 3 kere geliş programlarını iptal eden ortağım oldu. Kendi büyükelçilikleri Türkiye’ye seyahatle ilgili sürekli açıklama yaptığı için iptal ettiler. Başka ortağımla toplantımızı Türkiye yerine Londra’da yaptık. Bir başka ortağımız ise geldi. Bazı ülkelerde çok kötü algılanıyoruz maalesef.


AMERİKALILARLA  ATIK ŞİRKETİ KURDU


 Çok ortağınız var. Son olarak da yeni bir ortaklık kurdunuz Amerikalılarla. Ne yapacaksınız? - İnteraktif Çevre Danışmanlık A.Ş adıyla Amerika’nın lider kuruluşlarından Heritage Grubu ile ortak girişim şirketi kurduk. Çevresel atıkların ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili çalışacağız. Türkiye’de kurulu sanayi tesislerine çevre ve atık yönetimi alanında rekabetçi ve yenilikçi çözümler sağlamayı hedefliyoruz. Dünyada bu alanda çok gelişme var. Bir tesis de kuracağız. Atıkları sanayiye geri kazandırmak üzerine olacak bu tesis. 


400 MİLYON DOLARLIK ARSAMIZ VAR


Gayrimenkul yatırımlarınız da var, yen, yatırımlar olacak mı?


- Toplam 400 milyon dolarlık arsamız var. Bu alanda otel yatırımına yönelik çalışmalarını önümüzdeki yıl başlatmayı öngörüyoruz. Tuzla ve Kartal’daki fabrika arazilerimizde yatırımlar planlıyoruz.



Hürriyet