24 / 11 / 2024

Ali Kibar: İnşaat sektörüne girmeyi yeniden gözden geçiriyoruz!

Ali Kibar: İnşaat sektörüne girmeyi yeniden gözden geçiriyoruz!

Kibar Holding Başkanı Ali Kibar, "Şu an otel yapma zamanı değil. Otel yatırımlarımızı biraz geciktirdik. Bu alanlarda otel yerine ofis veya ticari alan yapmayı da tercih edebiliriz." dedi.




15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ülkenin kılcal damarlarına işlemiş derin yapısı ortaya çıktıkça iş dünyası da geçmişteki bazı olaylara ve sıkıntılara farklı açılardan bakmaya başladı. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar bu durumu, "İş dünyasında herkes bir formatlarda karşılaştı bu yapıyla. Bizim de haklı olduğumuz yerlerde haksız çıktığımız zamanlar oldu. Bunlara o dönem anlam veremediğimiz konulardı" diye anlatıyor ve ekliyor: "Meğer bizim bilmediğimiz ikinci bir dünya varmış..." 


'TERÖR SALDIRISI ÖNLEMİ' SANDIM

Kanlı darbe girişiminin üzerinden neredeyse 1 ay geçti. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu yaşananları? 

 15 Temmuz'da Sırbistan'da, bir iş toplantısındaydım, cumartesi dönüş uçağımız vardı. Olaylardan akşam gelen mesajlarla haberimiz oldu. Birkaç gün evvel Nice’de de saldırı olduğu için 'köprü kapatılıyor' haberlerini aldığımızda, 'köprünün ayaklarına yönelik büyük bir saldırı olacağına dair duyum alındı' diye düşündük. Tabii sonra öyle olmadığını öğrendik. Sayın Cumhurbaşkanımızın yayına bağlanmasından sonra olayın ciddiyetini kavradık ama konunun bu kadar derin olduğunu hayal dahi edemezdim tabii. Bizlerin, tüm ülkenin vergileriyle devlet tarafından toplumun sağlığı, istikrarı için görevlendirilen bu insanların böyle niyetler içinde olduğunu görmek çok acı. Hala inanamıyorum. 


İnşaata girme işini tekrar gözden geçiriyoruz 

50 milyar TL’lik 2023 hedefiniz vardı, bu hedefi koruyor musunuz? 

Çalışıyoruz. Sonuçta yediğimiz 3 öğün yemek. Ülkemiz için, insanlarımız için çalışıyoruz.  


İnşaat ve turizm sektörüne ilişkin planlar vardı…  

Şu an otel yapma zamanı değil. Otel yatırımlarımızı biraz geciktirdik. Bu alanlarda otel yerine ofis veya ticari alan yapmayı da tercih edebiliriz. İnşaat projemiz de biraz zaman alacak diye düşünüyorum. Yurtdışından Türkiye'ye ciddi anlamda yatırım geliyordu. Biz sanayiciyiz. İnşaata da yeni iş sahaları yaratmak adına girmeyi düşünmüştük. Şimdi o işleri tekrar gözden geçireceğiz.  

Nasıl ki insanlar sabah işe akşamları demokrasi nöbetine gittiyse aynı bu moral ve motivasyonla ekonomide de işler iyiye gidebilir. Bizim ülke olarak moral ve motivasyona ihtiyacımız var.


İhracatta artış olabilir

Bu durumda siz bu yıl ihracatta düşüş beklemiyorsunuz… 

İhracatta bir kayıp beklemiyorum. Hatta artış bile görebiliriz çünkü üretici iç piyasadaki daralmayı ihracatla kapatma yoluna gidecektir. Bizim şu anda yurtdışı finansmana çok bel bağlamamamız lazım. Değerler yaratarak içerideki kaynakları iyi yönetmemiz lazım. Sanayi son 10-15 yıldır çok ihmal edildi. Sanayi çok geriye atıldı. Kaynağımızı çok iyi değerlendirerek, rekabetçi, ölçeksel yatırımlara yönelmemiz çok önemli. Bir imajsal bozuklukla hizmet sektörünün ne kadar yara aldığını görüyoruz. 


Alınacak önlemler etkiler

Otomotiv sektörüne dair beklentiniz nasıl. Hedefler tutturulur mu? 

Biz üretip ihraç ettiğimiz için sıkıntı olmaz ama sektörde biraz yavaşlama var. Otomotivde yavaşlama demek ithalatın azalması demek. İlk 5 ayda büyüme vardı. Fakat yılın genelinde sektör geçen seneyi yakalayabilir mi bilmiyorum. Tabii biz olan biteni hızlı unutan bir toplumuz. Ankara’nın bu süreç sonrasında alacağı kararlar insanların da yönlerini hızlı bir şekilde farklı istikamete çevirebilir. 


Açık sevmeyiz hedge yaparız

Darbe girişimi sonrasında dolarda hareket bekleniyordu, korkulan olmadı... 

Açık pozisyonu sevmeyen bir grubuz. Hedge ederiz. Borcumuzu da alacağımızı da aynı para biriminde tutarız. Herkese de bunu tavsiye ederim. Finansmandan para kazandığınızı zannedersiniz, bir kur farkı gelir bütün kazancınızı götürür. Bu nedenle yaptığımız işin değerinden kazanmaya odaklıyız. 


Akşam 


Geri Dön