Genel

Ali Kibar: Yatırım diye AVM’leri görürsek ekonomide sıkıntı olur!

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar yaptığı açıklamada " Biz sadece yatırım diye elektrik santralleri ve AVM’leri görürsek ekonomide sıkıntılar olur " diye konuştu


Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Bugün inşaat sektöründeki karı gören yatırımcı kalkıp da parasını hiçbir yere yatırmaz. İnşaattaki karlılık ne markalı ne markasız ürünlerde var” dedi. Ali Kibar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın inşaat sektöründeki sıkıntılara dikkati çekerek, sanayinin ekonomideki payının artırılması yönündeki açıklamalarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 


“Başbakan Yardımcısı Babacan’ın, tespitleri çok doğru. Bugünkü inşaat sektöründeki karı gören yatırımcı kalkıp da parasını hiçbir yere yatırmaz. Bir emsal imarı ile satın alınan arazi, 2-3 katsayılı imara dönerse böyle bir karlılık hiçbir sanayi şirketinde yok. Ne markalı üründe, ne markasız üründe var.” 


Kibar, Türkiye’nin otomotivde 2023 hedeflerine ulaşabileceğine işaret ederek, “Türkiye’nin çok gizli potansiyelleri var ama kullanabilirsek. Sadece biz yatırım diye elektrik santralleri ve AVM’leri görürsek ekonomide sıkıntılar olur” dedi. Türkiye ekonomisinin çevresindeki olumsuzluklara rağmen başarılı bir seyir izlediğini dile getiren Kibar, “Türkiye’nin mevcut bölgesel şartları değerlendirdiğimizde büyümesinin en azından yüzde 3-3.5 civarında olmasını bekliyorum” diye konuştu. Kibar, şimdi reel yatırıma insanları çekme zamanı olduğunu belirterek, sanayici ile sanayici olmayan işadamlarını yatırıma yönlendirecek kararların daha sağlıklı alınması gerektiğini vurguladı.


‘Binek oto ile hafif ticari arasındaki ÖTV farkı haksızlık’


 Türkiye’de binek otomobil ile hafif ticari araçlara farklı ÖTV uygulanmasının dünyanın hiçbir yerinde örneği olmadığını savunan Kibar, “Bizim en ekonomik otomobili yapıp yüzde 45 ÖTV ile bunu insanların kullanımına sunmamızı, daha büyük hacimdeki motordaki ürünlerin yüzde 15 ÖTV ile vergilendirilmesini çok önemli bir haksızlık olarak buluyorum. Bu haksız rekabettir ve bu haksız rekabet maalesef sürdürülmeye devam etmektedir” diye konuştu. 


Türk otomotiv pazarındaki değişik lobi gruplarının etkisi ile dünya standartlarından ayrışan vergi farklılığı olduğunu savunan Kibar, programlarını iç pazara değil, ihracata dayalı yaptıklarını anlattı. 


‘İthal araca damping yatırımcıyı caydırır’ 


Türkiye’ye Avrupa’dan araç ithal eden birçok markanın antidamping yaptığını savunan Kibar, bir ürünün Avrupa’da 100 birime satılıyorsa burada 85’lere indiğini, Gümrük Birliği ve AB anlaşmaları yüzünden seslerinin çıkamadığını söyledi. Kibar, “Bu damping Türkiye’de üretim yapan veya yapmaya tevessül etmiş yatırımcıyı ya caydırır, ya da Türkiye’deki yapmış olduğu yatırımın ürününü iç piyasada satarken, karsızlık unsuru oluşturur. Birçok yatırımcı Türkiye pazar fiyatlarına kendisinin elde edeceği rakamların daha düşük olmasından dolayı da Türkiye’de yatırıma yeterince sıcak bakmıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye’nin yatırımcıları sahiplenmesi gerektiğini ifade eden kibar, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Benim gibi bir firmayı yıllardır, bitmiş aracın vergisini yüzde 10 olarak ödeterek eziyet ettiler. Avrupa, Gümrük Birliği’nden dolayı bitmiş aracını sıfır vergi ile getiriyor. Ülkemin benim gibi yatırımcıları sahiplenmesi lazım. Burada yatırımı olan bu şirketlerin bitmiş ürünlerine verginin yüzde sıfır olması lazım. Bunların ürünlerini çeşitlendirmesi gerekiyor. Benim showrom’dan giren insanın sadece 4-5 tane ürünle kifayet etmemesi lazım. Benim ürün gamımda 12 tane ürün var bunları da sunabiliyor olmam lazım. Ben bunları en azından göstererek satabilir noktaya gelirsem, buradaki kapasiteyi daha büyük noktalara getirebilirim. Ortağım Türkiye’nin cazip olduğunu algılar. Bunu zaten Avrupa sıfır ile getiriyor, bunu Avrupalıya vermişsin. Niye benim ve diğer yatırımı olan üç tane firmaya bu ekstra vergileri uyguluyorsun. Bunu kaldırsa üç firmadan da takır takır yatırım gelir. Ankara’da biz sanayicilere yıllardır hırsız gözü ile bakıldı. Sanayiciler esasında çok muzdarip. Bizim her şeyimiz kayıt içinde.”



Dünya