Türkiye, Güney Kore için lojistik merkezi olabilir!
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar, "Türkiye, Güney Kore için lojistik merkezi olabilir" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar, iki ülke arasında iş birliğini geliştirebilecek birçok alan olduğunu dile getirerek, "Güney Kore, tüm iş kollarında Türkiye'yi bölge lojistik merkezi olarak konumlandırabilir. Bilgi teknolojileri, yazılım ve dağıtım teknolojilerinde iş birlikleri yapılabilir." şeklinde konuştu.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye'nin 2013 yılından bu yana 6-8 milyar dolar bandında seyreden Güney Kore ile dış ticaret hacmi, geçen yıl 6 milyar 721 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bu senenin ilk çeyreğinde Güney Kore'ye yapılan ihracatta artış, bu ülkeden yapılan ithalatta ise azalış gözlenirken, bu sonuçlarla dış ticaret hacminde sınırlı düşüş görüldü.
Güney Kore'ye ihracat, 2020'nin ilk 3 ayında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 11,5 artarak 246 milyon 387 bin dolar oldu. Aynı dönemlerde Güney Kore'den yapılan ithalat da yüzde 3 azalarak 1 milyar 509 milyon 908 bin dolara geriledi. Böylece iki ülke arasında 2019 yılının ilk çeyreğinde 1 milyar 777 milyon 772 bin dolar olan dış ticaret hacmi, 2020 yılının aynı döneminde yüzde 1,2 azalarak 1 miyar 756 milyon 295 bin dolara geriledi.
İki ülke arasında gelecekteki iş potansiyelleriyle ilgili de konuşan Kibar, şunları ifade etti:
"İki ülke arasında otomotiv alanına yenilik getirecek iş birliklerine imza atılabilir. İş birliğimizi geliştirebileceğimiz birçok alan var. Güney Kore, tüm iş kollarında Türkiye'yi bölge lojistik merkezi olarak konumlandırabilir. Bilgi teknolojileri, yazılım ve dağıtım teknolojilerinde iş birlikleri yapılabilir. Ülkemizde savunma sanayi oldukça gelişmiş durumda olduğundan Güney Kore'ye bu alanda üretim olanakları sunabiliriz."
İki ülke arasında endüstriyel rekabetçi faaliyet alanlarında bilgi akışı artırılarak da rekabet avantajı sağlanabileceğini belirten Kibar, "Türkiye'nin öncü olduğu sektörlerden inşaat ve altyapı alanlarında finansman dahil Türkiye ve üçüncü ülke iş birliği imkanları yaratılabilir. Türkiye ve Güney Kore arasındaki iş birliğini kuvvetlendirmek, geliştirmek için uygun alanlar arasına özellikle önümüzdeki dönemde sağlık sektörü de girecektir." dedi.