Kent Haberleri

Ali Rıza Karacan: Türkiye geri dönüşümü bilmiyor!

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karacan: "İsveç’te çıkan atıkların yalnızca yüzde 4’ü geri dönüşmez durumda. Türkiye’de ise her yıl 1 milyar liralık atık kaynak ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor"

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan, "İsveç’te çıkan atıkların yalnızca yüzde 4’ü geri dönüşmez durumda. Türkiye’de ise her yıl 1 milyar liralık atık kaynak ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor" dedi.


Prof. Dr. Karacan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 50’den fazla ülkede 1,5 milyon insana istihdam yaratan geri dönüşüm sektörünün Türkiye ekonomisinin geleceği için de kaçınılmaz olduğunu belirtti. Her yıl tonlarcası çöp kutularına atılan kağıt-karton, cam, plastik ambalaj gibi katı atıkların enerji dönüşümünde kullanılabileceğini bildiren Prof. Dr. Karacan, şunları kaydetti:


“9,5 milyon nüfusa sahip İsveç’te çıkan atıkların yalnızca yüzde 4’ü geri dönüşmez durumda. Türkiye’de ise her yıl 1 milyar liralık atık kaynak ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor. Kağıt, karton, metal, cam, plastik, elektronik atık, lastik gibi atıkların yaklaşık yüzde 40’ı geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabiliyor. Katı atıkların içindeki organik maddelerin işlenmesiyle hem ısı değerlerinden yararlanmak hem de depolanması gereken miktarı azaltmak mümkün."


Prof. Dr. Karacan, çevreye zarar vermeden işleyecek bir yakma tesisi için ileri bir teknoloji gerektirdiğini belirterek, "Ancak ülkemizde ‘kazanımsız yakma işlemi’ ‘enerji elde edilerek yakma işleminden’ çok daha yüksek oranda uygulanıyor. 2023 yılında Türkiye’nin enerji ihtiyacı iki katı artacağı öngörülüyor. Bu nedenle ülkemizin alternatif enerji kaynaklarının yanı sıra artık katı atık potansiyeli de çok daha fazla oranda değerlendirilmeli" dedi.


 

AA