Kent Haberleri

İzmir'in çöpü servet değerinde!

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan, Türkiye'de her yıl 1 milyar liralık atığın değerlendirilmeden imha edildiğini belirterek, "İzmir yılda 1.6 milyon ton atık üretiyor" dedi


Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan, Türkiye'de her yıl 1 milyar liralık atığın değerlendirilmeden imha edildiğini belirterek, "İzmir yılda 1.6 milyon ton atık üretiyor. Çöp bertaraf tesisi mutlaka ileri teknolojiye sahip olmalı. O zaman ister Yamanlar'da ister Menderes'de ister İzmir'in başka bölgesinde kurulsun farketmez" diye konuştu. Çevre Ekonomisi ve Politikası kitabıyla Türkiye'nin çevre konusunda en kapsamlı ders kitaplarından birine imza atan Prof. Dr. Karacan, dünyada 50'den fazla ülkede 1.5 milyon insana istihdam yaratan sektörün Ege Bölgesi'nin geleceği için de kaçınılmaz olduğunu söyledi.


Çöpten yakıtın önemi

9.5 milyon nüfusa sahip İsveç'te çıkan atıkların yalnızca yüzde 4'ünün geri dönüşmez durumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karacan, "Böylece 250 binin üzerinde evin ısınma ve elektrik ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç daha çok konuta ulaşabilmek için de komşusu Norveç'ten yıllık 80 bin ton çöp ithalatı gerçekleştiriyor. Türkiye'de ise her yıl 1 milyar liralık atık kaynak ayrıştırılmadığı için değerlendirilmeden imha ediliyor" dedi. Atıkların yüzde 40'ının geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabildiğini söyleyen Karacan, 2023 yılında Türkiye'nin enerji ihtiyacının iki kat artacağının öngörüldüğünü hatırlatarak, "Yatırımların bu yönde olmasıyla hem enerji kazanımı hem de istihdam olanakları artabilir. Çevre sorunlarına önemli bir çözüm yolu bulunmuş olur" dedi.


Teknolojisi önemli

Prof. Dr. Karacan, Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar Dağı eteklerine yapmayı planladığı ancak geçtiğimiz günlerde açılan dava ile mahkemelik olan katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisi için ise, "İleri teknoloji ile yapılan katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisleri hava kirliliği yapmıyor, koku yaymıyor, çevreye ve insana zarar vermiyor. Ankara Mamak'taki katı atık tesisi buna en iyi örneklerden biri. Bu tesis çöpü, enerji hammaddesi olarak kullanıyor. İzmir'de de katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisi ileri teknoloji ile olduktan sonra ister Yamanlar'da ister Menderes'te ya da İzmir'in başka bir bölgesinde yapılsın fark etmez, ortak akılla bir çözüm yolu bulunmalı" yorumunu yaptı.



Yeni Asır