Eğitim

Ali Sami Yen'e siyasi otorite el koydu!

Gençlik Spor Genel Müdürü Akgül, Ali Sami Yen - Seyrantepe takasında devletin uğradığı zararın sorumlusu olarak siyasi otoriteyi işaret etti

Başmüfettiş Erol'un sorularını yanıtlayan Gençlik Spor Genel Müdürü Akgül, Ali Sami Yen - Seyrantepe takasında devletin uğradığı zararın sorumlusu olarak siyasi otoriteyi işaret etti. GSGM'nin ödeneği olmadığı için, iki arazinin eskpertiz raporunun ödemesini de Galatasaray'ın yaptığı ortaya çıktı. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Sinan Erol'un raporu, Ali Sami Yen ve Seyrantepe arazilerinin ekspertiz raporunu çıkaran şirketin parasını Galatasaray'ın ödediğini ortaya çıkardı. Erol'un, “Neden Milli Emlak, TOKİ veya bir kamu kuruluşundan rapor istemediniz?” şeklindeki sorusunu Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Ödeneğimiz yoktu” diye cevapladı. Ayrıca GSGM, devletin uğradığı zararın sorumlusu olarak siyasi otoriteyi işaret etti.
Milliyet, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Sinan Erol'un, Seyrantepe projesine ilişkin raporunun ayrıntılarını yayınlamaya devam ediyor. Erol'un raporu, Ali Sami Yen - Seyrantepe takası yapılmadan önce hazırlanan ekspertiz raporunu, Avrupa Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'nin hazırladığını; şirketin 16.000 TL + KDV ücretini ise Galatasaray'ın ödediğini ortaya koydu.

“Diğer kulüplere de verdik”
8 Mart 2010 tarihli rapor, Başmüfettiş Erol'un dün yayınladığımız sorularına cevap bulmak için defalarca yazışma yaptığını gösteriyor. Erol'un, özellikle ‘Ali Sami Yen ve Seyrantepe arazilerinin parasal değerinin mukayese edilip edilmediği' sorusuna cevap aradığı görülüyor. Raporda, eski GSGM Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın, Sinan Erol'a gönderdiği 11 Şubat 2010'da yazılı cevap da yer alıyor. Fakat bu cevap, Başmüfettiş Erol'u öfkelendiriyor. Çünkü Atalay cevabında, projeyi savunurken Anayasa'nın ‘Gençliğin korunması' başlıklı 58'inci ve ‘Sporun geliştirilmesi' başlıklı 59'uncu maddeleri ile Dernekler Kanunu'nun 10'uncu maddesine atıfta bulunarak, şöyle diyor: “Galatasaray, kamu yararına çalışan dernek statüsündedir. GSGM, diğer spor kulüpleriyle de benzer sözleşmeler imzalamıştır. 1998 tarihli sözleşme ile Fenerbahçe Stadı'nın 49 yıllık intifa hakkı, bu kulübe verilmiştir. Yine 1998'de İnönü Stadı'nın 49 yıllık kullanım hakkı Beşiktaş'a verilmiştir. Fenerbahçe, stadı devraldıktan sonra tribünleri parça parça yıkarak yeniden yapmıştır. Beşiktaş da, atletizm pistini kaldırarak tribünleri genişletmiştir. İstanbul'daki üç büyük kulübümüze aynı tarihlerde yapılan stat devir sözleşmeleriyle bir denge sağlanmış ve haksız rekabet ortamı yaratılmamıştır.”

“Bedel tespitini nasıl yaptınız?”
Başmüfettiş Sinan Erol raporunda, Atalay'ın bazı sorularını hiç cevaplamadığını, bazılarına ise yeterli açıklamayı yapmadığını belirtiyor. Atalay, görevinden ve kurumundan ayrıldığı için de, sorularını bu kez yeni Genel Müdür Yunus Akgül'e yöneltiyor. Fakat Akgül, Atalay'ın cevabının bir kopyasını Teftiş Kurula'na gönderince, Erol'un öfkesi büyüyor.

Erol, Akgül'e şu soruyu soruyor: “Seyrantepe projesine ilişkin onay ve protokollerin, bu işleme ilke olarak izin ve uygun görüş mahiyetinde olduğu, teknik hazırlık kapsamındaki ön çalışma yapma görev ve sorumluluğunun genel müdürlüğünüz tarafından yerine getirilmesi gerektiği açıktır. Ali Sami Yen ve Seyrantepe arazilerinin analitik muayenesi bakımından, mevzuatla belirlenmiş yöntemler çerçevesinde (idarenizce oluşturulacak takdir komisyonu, belediyeler ve odalar gibi kamu kurum ve kuruluşları veya özel emlakçılar veya SPK sertifikalı değerlendirme şirketleri veya mahkemeler vasıtasıyla) bir bedel tespit ve kıymet takdiri yaptırıldı mı, yaptırılmadı mı?”

“Siyasi otorite tavrını koydu”
Yunus Akgül 3 Şubat 2010 tarihli cevabında, 28 Ağustos 2006'da imzalanan protokolü baş sorumlu olarak gösterdi: “Başbakanlık makamının talimatı üzerine, genel müdürlüğümüzün herhangi bir müdahalesi ve inisiyatifi olmaksızın, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın tarafından imzalanan bu protokole göre, Seyrantepe'deki 120 dönümlük arazi Maliye Bakanlığı'nca TOKİ'ye bedelsiz olarak devredilmiş; mülkiyeti kurumumuza ait 34 bin 640 dönümlük Ali Sami Yen arazisinin proje kapsamında trampa (takas) edilmesi, bu taşınmazlar üzerine inşa edilecek yapı ve tesislere ilişkin esas ve usuller belirlenmiştir. 9'uncu maddede yeni stadın irtifak hakkının Galatarasay'a 49 yıl süreyle bedelsiz olarak verileceği yazılmıştır. Bu protokolle siyasi otorite, Ali Sami Yen Stadı'nın nasıl trampa edileceğine, yeni stadın hangi şartlarda yapılacağına dair iradesini açık ve net olarak ortaya koymuştur.”

“GSGM rapora yeterli ödeneği bulamadı”
Fakat yine ekspertiz raporuna ilişkin bilgi alamayan ve Yunus Akgül'le yüz yüze görüşmek isteyen başmüfettiş, Akgül davete icabet etmeyince 9 Şubat 2010'da sorularını yeniden GSGM'ye gönderdi. Akgül'ün 3 Mart'ta elden gönderdiği cevap, raporda şöyle yer aldı: “2006'daki söz konusu protokol, bakan düzeyinde karara bağlandığından, Ali Sami Yen arazisinin ihale edilmek üzere yarışmaya açılması mümkün olamamıştır. Protokolün yapıldığı tarihte, GSGM'nin arsa veya kat karşılığı ihale yapmasına imkân tanıyan bir mevzuat bulunmamaktadır. Seyrantepe ve Ali Sami Yen arazilerinin tahmini bedelleri, SPK mevzuatına tabii değerlendirme şirketlerince yapılmıştır. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, herhangi bir yanlışlığa ve hukuksuzluğa meydan vermemek için görev yapmayacağını bildirince, SPK listesindeki değerleme şirketlerinden hizmet alınmıştır. Dört şirkette yazı yazılarak, kıymet takdiri için ne kadar ücret talep ettikleri sorulmuştur. Sonuçta, Avrupa Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'nin teklifi uygun bulunmuş; İstanbul Gençlik Spor ve İl Müdürlüğü'nün yeterli ödeneği bulunmadığı için hizmet bedeli (16 000 TL + KDV) Galatasaray Kulübü tarafından karşılanmıştır.”
LUBE AYAR/Milliyet