21 / 12 / 2024

Ali Sami Yen'in ihalesi iptal edildi!

Ali Sami Yen'in ihalesi iptal edildi!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu arsası için verilen 416,5 milyon liralık teklifi, "iyi ama yetersiz" buldu



Seyrantepe Spor Kompleksi'nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkması nedeniyle daha fazla kaynak ihtiyacında olan TOKİ, Ali Sami Yen arsası için düzenlenen ihaleyi iptal etti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm" dedi.

Ali Sami Yen için Açşıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı "arsa değeri" olarak iyi bulduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: "Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı
hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz, bunun için hâsılat paylaşımı yöntemini deneyeceğiz. En kısa sürede hâsılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkıyoruz."

Hasılat paylaşımı yönteminde daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını belirten Bayraktar, "Bir malın değerini alıcı belirler. Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz" dedi.

Hasılat paylaşımı yönteminde yatırımcı açısından bir takım avantajlar olduğunu anlatan Bayraktar, özellikle devletin ortaklığının devam etmesi nedeniyle imar ve ruhsatla ilgili sorunların daha kolay çözülebildiğine işaret etti.

Bayraktar, "Daha önce 50 milyon liraya satamadığımız bir arsayı imar ve ruhsat avantajları nedeniyle 75 milyon liraya sattığımız oldu. Ali Sami Yen için değerinin üzerinde verdiler ama kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm. Firmalara ilgileri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
AA

İlgili haber

Ali Sami Yen'in arsası 20 Mayıs'a kadar yeniden ihaleye çıkacak

Aşçıoğlu İnşaat Ali Sami Yen'in ilk taksidini gönderdi!

Ali Sami Yen'in arazisine 41 katlı binalar yapılacak!

Yaşar Aşçıoğlu, Ali Sami Yen'in arazisine rezidans yapacak!

Ali Sami Yen'e en yüksek teklif Nurol-Aşçıoğlu'ndan!

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Ali Sami Yen ihalesi iptal
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu arsası için verilen 416.5 milyon liralık teklifi, "iyi ama yetersiz" buldu
Seyrantepe Spor Kompleksi'nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkması nedeniyle daha fazla kaynak ihtiyacında olan TOKİ, Ali Sami Yen arsası için düzenlenen ihaleyi iptal etti.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm" dedi. Ali Sami Yen için Aşçıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı "arsa değeri" olarak iyi bulduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz, bunun için hasılat paylaşımı yöntemini deneyeceğiz. En kısa sürede hasılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkıyoruz."
Hasılat paylaşımı yönteminde daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını belirten Bayraktar, "Bir malın değerini alıcı belirler. Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz" dedi.
TOKİ'nin, Ali Sami Yen Stadyumu arsasında, 20 Mayıs 2010'a kadar yeniden ihaleye çıkacağı öğrenildi.

`Konu kamu ise Aşçıoğlu teferruattır'
Ali Sami Yen Stadı ihalesinde Nurol grubu ile birlikte 416.5 milyon lirayla en yüksek teklifi veren Aşçıoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Bakanı Yaşar Aşçıoğlu iptal kararını değerlendirdi. Yeni ihaleye tek ya da ortakla gireceğini açıklayan Aşçıoğlu şöyle konuştu:
"Kamu vicdanını temizlemek ve aklamak adına bu ihalenin iptal edilmesi doğrudur. Konu kamu ise Aşçıoğlu teferruattır.  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar çok akıllı ve zeki bir adam, çok başarılı buluyorum. Burada kurumu korumak adına ihaleyi
iptal etmiştir."
Milliyet

TOKİ, 416.5 milyon lirayı az bulup `Ali Sami Yen'i iptal etti, Aşçıoğlu yine asılacak
TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu arsası için verilen 416.5 milyon liralık teklifi yetersiz bularak ihaleyi iptal etti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Ali Sami Yen için değerinin üzerinde verdiler ama kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm" derken, Yaşar Aşçıoğlu ise, "İhaleye gireceğim. Rakibim olsa da alacağım, olmasa da alacağım" dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu arsası için verilen 416.5 milyon liralık teklifi, `iyi ama yetersiz' buldu. Seyrantepe Spor Kompleksi'nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkması nedeniyle daha fazla kaynak arayan TOKİ, Ali Sami Yen arsası ihalesini iptal etti. Yeni ihalenin, hasılat paylaşımı yöntemiyle 20 Mayıs'a kadar yapılması bekleniyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, iptalle ilgili "Ali Sami Yen için değerinin üzerinde verdiler ama kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm" dedi. Daha önce katıldığı Seyrantepe ihalesi iptal edilen ve kazandığı Likör Fabrikası arazisi için de yürütmeyi durdurma kararı verilen Aşçıoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, yeni ihaleye de katılacağını ve arsayı alacağını söyledi.

Maliyet yükseldi

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihalenin iptal nedenini şöyle açıkladı: "Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. Ali Sami Yen için Aşçıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı arsa değeri olarak iyi buluyoruz. Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı, hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz."

Daha iyi fiyat gelir

Hasılat paylaşımıyla yeniden ihaleye çıkılacağını ifade eden Bayraktar, şunları söyledi: "Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz. Hasılat paylaşımı yönteminde yatırımcı açısından bir takım avantajlar var. Özellikle devletin ortaklığının devam etmesi nedeniyle imar ve ruhsatla ilgili sorunlar daha kolay çözülebiliyor. Daha önce 50 milyon liraya satamadığımız bir arsayı imar ve ruhsat avantajları nedeniyle 75 milyon liraya sattığımız oldu."

Aşçıoğlu ihaleye girecek

İhaleyi 416.5 milyon lira vererek kazanan Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim'inden Yaşar Aşçıoğlu ise, ihaleye yeniden gireceğini açıkladı. Aşçıoğlu, "İhaleye gireceğim ve tekrar alacağım. Rakibim olsa da alacağım. Çünkü bu ihaleye benim verdiğimin üzerinde para verecek kimse yok. Neden yok? Bitişiği (Likör Fabrikası arazisi) benim olduğu için iki kere iki dört etmiyor" diye konuştu.

Fiyat istekle olmaz

YAŞAR Aşçıoğlu, 416.5 milyon liradan daha yüksek fiyat aradığının hatırlatılması üzerine, "Bence bu fiyatın üzerine yine çıkmaz.Yüksek fiyat vermeyi düşünmüyoruz ama ihaleye yeniden gireceğim. TOKİ, istediği fiyatı bulamazsa ne olacak? Fiyat, TOKİ'nin isteğiyle olmaz. Hesap kitap işidir" dedi.

15 dakikada sattı 13 günde iptal etti

RESMİ olarak 1964 yılında açılan 46 yıllık Ali Sami Yen stadının 16 Nisan'da gerçekleştiren ihalesi yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı. TOKİ'nin, Seyrantepe'de yaşanan gelişmelerden sonra tek başına 407 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardığı stadın açık artırmasına 3 firma şartname almış, iki firma katılmıştı. İhaleyi 416 milyon 500 bin lira üzerinden Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu kazanırken, TOKİ'nin ihale komisyonunun, ihaleyi değerlendirip en çok 1 hafta içinde karar vereceği belirtilmişti. TOKİ'nin ihale komisyonu 13 gün sonra ihalenin iptaline karar verdi.

TOKİ çukurdan 206 milyon lira kazanacak

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), 60 bin konutluk projenin uygulanacağı İstanbul Kayabaşı'nda boş bir maden ocağının hafriyatla doldurulması işinden 4 yılda 206 milyon lira kazanacak. Kayabaşı'nda daha önce taş ocağı olan bir alanın hafriyat döküm alanı olarak kullanılması için ihale açan TOKİ, bu alanı hem bedavaya doldurtturmuş olacak hem de üzerine para kazanacak. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, maden ocağının doldurulması ile 300 bin metrekarelik bir alanın elde edileceğini belirterek, bu alanda çevre araziyle birlikte 650 bin metrekarelik bir rekreasyon alanı projesi uygulanacağını bildirdi. Maden ocağının bulunduğu alanın değerinin aslında 35-40 milyon lira bile olmadığına dikkat çeken Bayraktar, "TOKİ işte böyle nerede sorunlu arsa varsa bir şekilde müdahale ediyor ve devlete para kazandırıyor. Böylece kazandığımız parayla ayda 500 milyon lira ödeme yapıyoruz. Taş ocağının doldurulmasıyla elde edilecek 300 bin metrekarelik alanın çevresiyle birlikte 650 bin metrekarelik rekreasyon alanı oluşturulacak. Burada İstanbul'un en büyük meydanını yapacağız. Taksim'in iki katı büyüklüğünde bir alan olacak" diye konuştu.
Meltem Kara / Hürriyet

'Aslan'ın eski stadının arazisi yeniden ihaleye çıkacak
TOKİ, Ali Sami Yen Stadı arsası için verilen 416.5 milyon liralık teklifi yetersiz bularak ihaleyi sürpriz şekilde iptal etti. Yeni ihale, hasılat paylaşımıyla en kısa sürede yapılacak
Galatasaray'ın Seyrantepe'deki yeni stat inşaatı, kulübün Mecidiyeköy'deki eski stadının arazisinin satışına bir kez daha köstek oldu. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu arsası için Aşçoğlu-Nurol ortak girişimince verilen 416.5 milyon liralık teklifi, "iyi ama yetersiz'' buldu. Seyrantepe Spor Kompleksi için öngördüğü maliyetin 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıkması nedeniyle daha fazla kaynak ihtiyacında olan TOKİ, Ali Sami Yen arsası için düzenlenen ihaleyi iptal etti. Stad arazisi, daha önce de Seyrantepe spor kompleksi projesiyle birlikte değerlendirilmiş ancak Seyrantepe stadı inşaatında yaşanan gecikme sonra ihale iptal edilmişti.

BAYRAKTAR: ÜZGÜNÜM
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. En kısa sürede ihaleye çıkıyoruz. İyi bir ihaleydi, üzgünüm'' dedi.

Aşçıoğlu: İptal fiyattan kaynaklanmıyor
İhale sonucuna kazandığı gözüyle bakan Yaşar Aşçıoğlu, ihalenin ardından bedeli yüksek bulduklarını söylemişti. İptal kararından sonra SABAH'a değerlendirmede bulunan Aşçiıoğlu, "TOKİ'yi zan altında bırakan yayınlar nedeniyle kurum kendini korumaya almış ve ihaleyi tekrar yapma kararı almıştır. Ben bu iptalin fiyattan kaynaklandığını düşünmüyorum. Yeni ihaleye de gireceğim ve yine alacağım" dedi.
Sabah

Ali Sami Yen ihalesi iptal edildi
Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsası için yapılan ihale iptal edildi.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Aşçıoğlu İnşaat ve Nurol Holding'in verdiği 416,5 milyon liralık teklifin yetersiz bulunduğunu ve bu sebeple ihalenin geçersiz sayıldığını açıkladı. Galatasaray futbol takımının maçlarını oynadığı stadın yıkılarak yerine iş merkezi yapılması planlanıyor. Bunun yerine Galatasaray için Seyrantepe'de büyük bir stadyum inşa ediliyor.

İstanbul'un en değerli arazilerinden biri üzerinde yer alan Ali Sami Yen'den gelecek paranın bir bölümüyle Seyrantepe'nin finanse edilmesi planlanıyor. Ancak 270 milyon TL olarak düşünülen inşaat maliyetinin 310 milyon liraya çıkması üzerine TOKİ, kaynak sıkıntısı çekmeye başladı. Ali Sami Yen'in arazisinden daha yüksek bir gelir hedefleniyordu. Ancak birkaç hafta önce gerçekleştirilen ihalede en yüksek teklif beklentinin altında kaldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Seyrantepe Stadyumu ve Spor Kompleksi, bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm." dedi.
Zaman

Ali Sami Yen ihalesi sil baştan

TOKİ, Ali Sami Yen arsası için verilen teklifi 'iyi ama yetersiz' bulunca ihaleyi iptal etti. Teklifi veren Aşçıoğlu'nun patronu, 'Karar doğru, yeni ihaleye de gireriz' dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ali Sami Yen Stadyumu arsası için 416.5 milyon lira teklif verilen ihaleyi   Seyrantepe Spor Kompleksi'nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkacağı ve bunun da bir kaynak ihtiyacı doğuracağı gerekçesiyle iptal etti. TOKİ'nin 20 Mayıs 2010'a kadar `hasılat paylaşımı' modelini öngören yeni bir ihaleye çıkması bekleniyor.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm" dedi. Ali Sami Yen için Açşıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı `arsa değeri' olarak iyi bulduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: "Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı, hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz, bunun için hasılat paylaşımı yöntemini deneyeceğiz. En kısa sürede hasılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkıyoruz."

`Değerinin üzerindeydi ama olmadı'
Hasılat paylaşımı yönteminde daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını belirten Erdoğan Bayraktar, "Bir malın değerini alıcı belirler. Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz" dedi. Hasılat paylaşımı yönteminde yatırımcı açısından birtakım avantajlar olduğunu anlatan Bayraktar, özellikle devletin ortaklığının devam etmesi nedeniyle imar ve ruhsatla ilgili sorunların daha kolay çözülebildiğine işaret etti. Bayraktar, "Daha önce 50 milyon liraya satamadığımız bir arsayı imar ve ruhsat avantajları nedeniyle 75 milyon liraya sattığımız oldu. Ali Sami Yen için değerinin üzerinde verdiler ama kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm" diye konuştu.

Aşçıoğlu: Kamu vicdanını aklamak için...
Ali Sami Yen Stadı ihalesinde Nurol grubu ile birlikte 416.5 milyon lirayla en yüksek teklifi veren Aşcıoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Bakanı Yaşar Aşçıoğlu ise, kamu vicdanının aklanması adına Ali Sami Yen ihalesinin iptal kararının doğru olduğunu belirterek, yeni ihaleye tek ya da ortakla gireceğini açıkladı.
Aşçıoğlu, "Bir yayın kuruluşu bu ihale hakkında inanılmaz şekilde yayın yaptı. Buradan pis kokular geliyor diye. Kamu vicdanını temizlemek ve aklamak adına bu ihalenin iptal edilmesi doğrudur. Konu kamu ise Aşçıoğlu teferruattır. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar akıllıca bir açıklama yaptı" diye konuştu. Aşçıoğlu, yeni yapılacak ihaleye yine Nurol Grubu ile birlikte girmek istediğini de belirterek, Nurol girmezse tek gireceklerini de ifade etti. Aşçıoğlu, stadın yanında likör fabrikası olduğu için arsayı alma gerekliliği olduğunu belirterek, "Fiyatı başka hiçbir şirketin verebilme imkânı yok gibi bir şey" dedi.
Radikal

Ali Sami Yen ihalesi iptal 
TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu arsası için Aşçıoğlu-Nural tarafından verilen 416.5 milyon liralık teklifi yetersiz bularak iptal etti.

İhale 10 Mayıs tarihine kadar gelir paylaşımı esasına göre yeniden yapılacak. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar "Aslında arsa için çok iyi fiyat verildi. Ama Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm" dedi.
Star

TOKİ, 416.5 milyon TL'ye 'yetersiz' dedi, Ali Sami Yen ihalesini iptal etti
  
Seyrantepe Spor Kompleksi'nin maliyetinin öngörülenin üzerine çıkması nedeniyle daha fazla kaynak ihtiyacında olan TOKİ, Ali Sami Yen arsası için düzenlenen ihaleyi iptal etti

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 'Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Ama bizim Seyrantepe kompleksi bizim öngördüğümüzden daha pahalıya mal olacağından daha çok gelir sağlamak amacıyla ihaleyi iptal ettik. Hasılat paylaşımını denemek zorundayız. İyi bir ihaleydi, üzgünüm'' dedi.

Ali Sami Yen için Açşıoğlu-Nurol tarafından verilen fiyatı 'arsa değeri' olarak iyi bulduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: 'Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz, bunun için hasılat paylaşımı yöntemini deneyeceğiz. En kısa sürede hasılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkıyoruz.''

Rakama ulaşana kadar bekleriz
HASILAT paylaşımı yönteminde daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını belirten TOKİ Başkanı Bayraktar, 'Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz' dedi. Bayraktar, 'Daha önce 50 milyon liraya satamadığımız bir arsayı, imar ve ruhsat avantajları nedeniyle 75 milyon liraya sattığımız oldu. Kaynak ihtiyacımız nedeniyle ihaleyi iptal ettik, üzgünüm. Firmalara ilgileri için teşekkür ediyorum' diye konuştu.
Akşam

TOKİ `iptal'le doğru mu yaptı?

TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu ihalesini para yönünden iptal etmiş.

Ancak iptalin gerekçesi daha fazla para kazanma isteği değil de...

Örneğin, İstanbul halkının nefes almasını sağlamak için iptal edilseydi...

Betonlaşmanın önüne geçmek için, trafiği rahatlatmak için bu projeden vazgeçildiği açıklansaydı...

İstanbul'un daha fazla yeşile kavuşması için bu kararı aldık denilseydi...

Şişli ve Mecidiyeköy'ün daha çok ekzoz gazı yememesi bunu yaptık denilseydi...

Daha doğru olmaz mıydı?

Böyle bir anlayış TOKİ'ye saygınlık kazandırırdı.

Kent için, çevremiz için...

Ne yazık ki TOKİ gene tersten baktı.
Yalçın Bayer / Hürriyet

'İyi ama yetersiz' 
Toplu Konut İdaresi `Daha çok gelir gerek' dedi Ali Sami Yen ihalesini iptal etti

TOKİ, Ali Sami Yen Stadyumu arsası ihalesini Nurol ve Aşçıoğlu İnşaat'ın verdiği 416.5 milyon liralık teklifi 'iyi ama yetersiz' bularak iptal etti. Başkan Bayraktar, "Seyrantepe'nin maliyeti öngörülenin üzerine çıkınca kaynak ihtiyacımız arttı. En kısa sürede hasılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkıyoruz" dedi

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 16 Nisan'da düzenlenen ve Nurol Grubu ile Aşcıoğlu İnşaat'ın birlikte katılarak 416.5 milyon lirayla en yüksek teklifi verdiği Ali Sami Yen Stadı ihalesi, teklifin İdarece 'iyi ama yetersiz'bulunduğu gerekçesiyle iptal edildi. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Aslında arsa için değerine göre çok iyi fiyat verildi. Eren Talu'nun daha önceki ihalede verdiği teklifle hemen hemen aynı, hatta üzerinde. Ancak Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor. Açıkları kapatmamız için daha fazla gelir elde etmeliyiz. Bunun için ihaleyi iptal ettik. İyi bir ihaleydi, üzgünüm" dedi. En kısa sürede hasılat paylaşımı yöntemiyle yeniden ihaleye çıkacaklarını, bu yöntemle daha iyi bir teklifin geleceğine inandığını belirten Bayraktar, "Bir malın değerini alıcı belirler. Beklediğimiz rakama ulaşıncaya kadar ihaleye devam edeceğiz" dedi. Hasılat paylaşımı yönteminde yatırımcı açısından birtakım avantajlar olduğunu anlatan Bayraktar, özellikle devletin ortaklığının devam etmesi nedeniyle imar ve ruhsatla ilgili sorunların daha kolay çözülebildiğine işaret etti.

Yaşar Aşçıoğlu: İptal kararının bize de çok faydası oldu, zan altında kalmadık

İPTAL kararını değerlendiren Aşcıoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Bakanı Yaşar Aşçıoğlu, "Bir yayın kuruluşu bu ihale hakkında inanılmaz şekilde yayın yaptı. 'Buradan pis kokular geliyor diye'. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar akıllıca bir açıklama yaptı. Halbuki Seyrantepe'nin kaça malolacağını ezbere bilir. Bayraktar kurumu bu yayınlardan konumak adına ihaleyi iptal etmiştir. Kamu vicdanını temizlemek ve aklamak adına bu ihalenin iptal edilmesi doğrudur. Kararın bize de faydası oldu, zan altında kalan bir kurum olmayacağız. İhaleye yeniden gireceğiz" diye konuştu. 
Vatan

İptalin Üç Nedeni
"Seyrantepe için öngördüğümüz maliyet, 270 milyon liradan 310 milyon liraya çıktı. Bize para kalmıyor."
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'in sözünün Türkçesi ise şu: Masraflar 40 milyon lira arttı. 416.5 milyon lira teklif iyi ama "kurtarmıyor",..

Peki ne oldu da "iyi" denen bu teklif, iki hafta sonra kurtarmaz hale geldi; aktaralım:
Ali Sami Yen ihalesinin ardından beş kurum arasında, günler süren bazdan gece saat birlere kadar toplantı trafiği yaşandı.

Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları  Genel  Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, TOKİ bürokratlan ile Galatasaray temsilcilerinin katıldığı toplantılarda, TOKİ'nin önüne üç yeni fatura daha çıktı.

33 GECEKONDU: Meraklısı büiyor ki, İstanbul gibi bir metropolde, çevre bağlantı yolları, en az stadyumun inşası kadar, belki daha fazla zor ve karmaşık bir süreç. Bu işin muhatabı olan Karayolları, fizibilitesini yaptı. Ve ortaya çıktı ki, bağlantı yollarının yapımı için 33 gecekonduyu yıkmak gerekiyor. Bu durum; gerek kamulaşürma bedeli, gerekse, hak sahiplerine yeni konut yapma yükümlülüğü açısından, ortaya yeni maliyet kalemleri çıkardı.

AÇILIR-KAPANIR ÇATI: Stadyum, üç yıl önce "açılır-kapanır çatı" ile birlikte planlanmıştı. Avrupa'da 6 statta bulunan ve Türk futbolseverlerin ilk kez tanışacağı  "açılır-kapanır çatı" ile; zor hava koşullarında da maçların mümkün kılınmasının dışında;  çimlerin sürekli ışık görmesi, büyük konser organizasyonun, olimpik gösteriler ve cümlesini kurmak kolay olmasa da İstanbul'u bekleyen deprem felaketinde "sığınma" işlevi gibi çok amaçlı kullanım hedeflendi.

Ancak Eren Talu'nun taahhüt ettiği "açılır-kapanır çatı" işi, Varyap üstlendiğinde es geçildi. Bu durum taraftarlan o kadar üzüp öfkelendirdi ki, sosyal paylaşım sitelerinde yaşanan "infial", mail kampanyalan, kulüp yönetimine baskı; TOKİ'ye ise bir "taahhüt" olarak geri döndü. Hem de stadın teslim tarihinden sonraya tamamlanması pahasına... 4. nesil bir stada yakışır şeffaf, hafif ve modüler bir çatının maliyeti ise en az 5 milyon lira.

YENİ KDV YÜKÜMLÜLÜĞÜ: Bu gelişmeler ışığında yeni alımlar, ödemeler ve teslimler alt alta konulduğunda, KDV yükümlüğünün arttığı görüldü. Sözün özü şu ki, Telekom Arena'ya harcanan ve harcanacak paralar ile Ali Sami Yen arazisinin satışı arasında, artık son derece hassas bir finansman dengesi oluşmuş durumda.
TOKİ şimdi, mal sahibi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Galatasaray'ın mevcut ve doğması muhtemel taleplerini "tartabilecek" bir hasılat paylaşımı modeline hazırlanıyor.
Çiğdem Toker / Akşam

TOKİ'ye teşekkür ederim!

Yazmak için eline kalemi alanlar eleştirmeyi bildikleri gibi "teşekkür etmeyi de" bilmeliler!
Değerli dostlar, Ali Sami Yen ihalesi sonrası aşağıdaki satırları kaleme almış ve TOKİ'ye Sami Yen ihalesi üzerinden "kavramları hatırlatmıştım"!
Bu sabah yani ihale iptal olduktan sonra "kavramları yeniden Türk kamuoyuna hatırlatıyor, altını çiziyor" ve TOKİ'ye "teşekkür ediyorum"!
Bakın ne demişim:
"...İki kardeş mal paylaşıyorlarmış. Büyük olan her iyi malı kendine yazdığında küçük kardeşe "Seni çok seviyorum, bak ne güzel sevdim" derken, kardeşi de "Başımı da okşa" dermiş! Bir süre sonra büyük olan durmuş ve sormuş "Neden hep aynı şeyi söylüyorsun", kardeş cevap vermiş "Ben sevilirken, başımın okşanmasından hoşlanırım"!
TOKİ'nin Sami Yen satışı da yukarıda yazdığım aynı mantık! Bu nasıl bir sevgi, nasıl bir kamu yararına satış, nasıl bir özelleştirme! Bir de basımızı okşasın da tam olsun! Konuya kafadan girelim ve Sami Yen satışını da taze örnek olarak kullanarak soralım: Kamunun, kısa ve orta vadede, doğru yöntem bulunduğunda, daha büyük getiri sağlayacak malları, neden başka yöntemler aranmadan, hızla paraya dönüştürülmek istenir?
Birçok cevabı olabilir... Ben konunun özelden genele giderek felsefesini tartışmaya açmak ve TOKİ'yi damardan özetlediği için doğrudan tek bir seçeneği ele almak istiyorum: Sistemin beslenmesi için kamu kaynaklarının feda edilmesi...
Nasıl "yabancı gelmedi" değil mi? Son 5 yılda yapılan ve "özelleştirme" diye sunulan bazı satışlar mı aklınıza geldi!
Bu noktada konuyu açmak açısından ders kitaplarına girmiş bir bölümü alıntı halinde sizlerle paylaşmak istiyorum:
'... Kamu ekonomisinde, karar alma sürecinde seçmenler kendilerine en fazla ekonomik hizmet sunacak olan siyasal parti için oylamada bulunurken siyasal partiler de kendilerine en fazla oyu kazandıracak ve yeniden seçilmeyi garanti edecek ekonomik programı uygulamaya özen gösterirler.
Yani Politik kara alma sürecinde seçmenler, kamusal mallardan sağlanacak faydayı, politikacılar da politik kârlarını maksimum düzeye çıkarmaya gayret ederler. Politik sahnede rol alan bürokratlar ise 'bütçe maksimi-zasyonu'nu sağlayarak büronun hacmini genişletmek ve bu suretle maaş ve diğer yan gelirlerini sağlayan tekelci konumlarını muhafaza etmeye çalışırlar...' Sevgili dostlar, giriş bölümünden anlaşılacağı gibi; konuyu "rant transferi" veya "ucuz satıldı, bu kadar eder" gibi bakış açılarından farklı şekilde ele aldım. Görüş açımın odağı çok net; kullanılan yöntem, var olan sisteme neşter vurup kötü icraat yapan olmak yerine kamunun malları ile ateşi beslemek... Kısa vadeli de olsa, neye mal olursa olsun "seçmen rantını" zirveye taşımak ve aynı zamanda "kamu değerlerini" uluslararası finans kapitaline transfer etmek! TOKİ ucuz ev yapıp, siyasi rantı beslemek için Sami Yen'i bu fiyata satmak zorunda! TOKİ'nin kısa vadeli borcu ne kadar?
Peki bu şekilde kurulmuş ve iki tarafın da kısa vadede "çıkarını maksimize ettiği" ama büyük balığın "malı alan sermaye" tarafından yutulduğu bir rant mekanizmasının, temel iktisadi kurallara göre "sonsuza kadar" işlemesi ve en önemlisi "uygulayan ülkeye" yarar sağlaması mümkün mü? Sistem çökmediği sürece "işler", fakat aynen Türkiye'deki gibi; "tarafların maksim izasyon yapmaya çalıştığı" bir ortamda "dışarıdan kaynak aktarımı" zorunludur ve ortaya bugünkü gibi her şeyini "yabancı sermayeye kaptıran" ama hâlâ "ciddi kamu borcu olan, makro bozuklukları yerinde duran bir ülke" tablosu ortaya çıkar. Bu sistem ne zaman işlemez olur veya çark kırılır? Siyaset mekanizmasının elinden potansiyel kamu imkânları, "sosyal devlet ilkesi korunarak" alınırsa orta vadede bu çark kırılır..."
Değerli dostlar, bunları yazmış ve TOKİ'yi çok ağır eleştirmiştim! Şimdi TOKİ'ye teşekkür ediyor ve "hatadan dönmenin de özellikle kamu yararı olduğunda" büyüklük olduğunun altını çizmek istiyorum...
Son söz: Kamu yararını koruyanlara sonsuz teşekkürler...
 
'Özelleştirme ne demek?
 
Çeşitli tanımlar var:


Geri Dön