19 / 11 / 2024

Ali Sami Yen'in imar planları askıya çıktı!

Ali Sami Yen'in imar planları askıya çıktı!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Ali Sami Yen Sadyumu'nun imar planlarını yeniden düzenledi




Planlar askıya çıktı. 1 ay askıda kalacak planlara itirazlar 22 Mart'tan itibaren yapılacak.

Daha önceki imar planı Mimarlar Odası tarafından dava edilen TOKİ, Ali Sami Yen stadyumunun bulunduğu arsa için yeni plan hazırladı. Hazırlanan yeni 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/ 1.000 ölçekli imar planı Halkalı Atakent Mahallesi 2. Etap Kültür Merkezi karşısında bulunan  TOKİ  İstanbul Uygulama Müdürlüğü'nde askıya çıkartıldı. 22 Mart'ta kadar askıda kalacak plana itirazlar, planlar askıdan indikten sonra yapılacak.

Ali Sami Yen'in satılabilir hale getirilmesi için ilk plan TOKİ tarafından ilk plan 2007 yılında yapmıştı. 34 bin metrekare arsanın üstünde 3 emsal yani 102 bin metrekare inşaat izni yapmak isteyen TOKİ'ye, planın görüşüldüğü imar komisyonu toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi gol atmıştı. İnşaat iznini 2.5 emsale indirerek inşaat iznini 17 bin metrekare azaltmıştı. Bunun sonucunda ihaleden oluşacak gelir de yüzde 16.6 oranında düşmüştü.

TOKİ'nin hazırladığı imar planına ikinci darbede Mimarlar Odası'ndan gelmişti. Mimarlar Odası İstanbul 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, TOKİ Mecediyeköy'ün merkezinde turizm ve ticaret projesi yapmasına karşı çıkmıştı. Mahkeme bunun üzerine planı iptal etmişti. Seyrantepe stadyumunun tamamlanmasının ardından stadyumun bulunudğu alanda proje başlatılması isteyen TOKİ imar plan çalışmalarını yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Yeni imar planına itiraz gelmezse, ihaleyi kazanan buraya otel, rezidans, ofis, büro, alışveriş merkezi, tiyatro eğlence merkezi, çok katlı mağaza, restorant, gazino, finans kurumu inşa edecek.

Başta Mimarlar Odası olmak üzere diğer meslek odalarının itiraz etmemesi için TOKİ 34 bin metrekarelik arsada 10 bin metrekarelik rekreasyon alanı bıraktı. Ayrıca projenin altında inşa edilecek otoparkın bölgedeki otopark sorunu çözeceğini özellikle vurguladı.

Mimarlar Odası ise arazinin tamamının park olmasını istiyor ve Mecidiyeköy'ün merkezinde yapılacak yeni projenin bölgede zaten çok yoğun olan insan ve araç trafiğinin daha fazla artıracağını düşünüyor. Mimarlar Odası ve diğer meslek odaları dava açıp açmamaya yeni planı inceledikten sonra karar verecek.

Plan onaylanırsa GS kazançlı çıkacak

Yeni imar planı onaylanmasında asıl kazançlı çıkacak olan ise Galatasaray Kulübü olacak. Kulübün, Ali Semi Yen'in yanıbaşında yaklaşık 2 bin 500 metrekare arsası var. Bu arsanın nasıl değerlendirileceğine Seyrantepe ve Riva'daki sorunlarla uğraşan Galatasaray yönetimi tam kararını vermedi. Galatasaray'ın kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklığına ayni sermaye olarak koyulması planan arsanın üzerine altta mağaza üstte ise ofisler bulunan bir proje düşünülüyor. Proje bittiğinde ofislerin kulübün merkezi olarak mı kullanılacağı yoksa kiraya mı verileceği önümüzdeki aylarda netlik kazanacak.

Likör fabrikasının davası devam ediyor

TOKİ'nin ihaleye çıkarttığı Likör Fabrikası'nın davası ise devam ediyor. Komşu parseldeki gelişmeler Ali Sami Yen'i yakından ilgilendiriyor. Mimarlar Odası eski Likör Fabrikası'nın bulunduğu arsanın park ve kültür merkezi haline dönüştürülmesini talep ediyor.
Tebernüş Kireçci

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Ali Sami Yen'in yeni planı askıya çıktı

Ali Sami Yen Stadyumu arsasının imar planı yeniden yapıldı. Yeni plan sessiz sedasız TOKİ'de askıya çıkarıldı. 2 yıl önceki planı iptal edilen TOKİ, tepki almamak için 10 bin metrekarelik rekreasyon alanı bıraktı

Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasının ihalesi de imar planı süreci de tıpkı Galatasaray Spor Kulübü'nün Seyrantepe'deki yapım süreci gibi sorunlu gidiyor.
Stadyumun 34 bin metrekarelik arsa için bir imar planı geliştiren ama davalık olan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yeni imar planını düzenleyerek, planları askıya çıkardı. Elde edilen bilgilere göre, 1 ay boyunca askıda kalacak 1/5.000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1.000 ölçekli imar planına itirazlar, 22 Mart'tan itibaren yapılabilecek.
TOKİ, itirazların önüne geçebilmek için iki noktaya özellikle dikkat etti. Başta TMMOB Mimarlar Odası olmak üzere diğer meslek odalarının itiraz etmemesi için TOKİ, 35 bin metrekarelik arsada 10 bin metrekarelik rekreasyon alanı bıraktı. Ayrıca projenin altında inşa edilecek otoparkın bölgedeki otopark sorununun çözüleceği de vurgulanan bir diğer nokta oldu.

İlk plan 2007'de yapılmıştı
TOKİ, imar planını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de gönderdi. Yeni imar planına itiraz gelmezse, yakın zamanda gerçekleştirilmesi beklenen ihale sonrasında kazanan şirket, arsaya otel, rezidans, ofis, büro, alışveriş merkezi, tiyatro, eğlence merkezi, çok katlı mağaza, restoran, gazino ve finans kurumu inşa edecek.
Ali Sami Yen Stadyumu'nun 35 bin metrekarelik arsasının satılabilir hale getirilmesi için ilk plan TOKİ tarafından 2007'de yapılmıştı. 35 bin metrekare arsanın üstünde 3 emsal, yani 102 bin metrekare inşaat izni vermek isteyen TOKİ'ye, planın görüşüldüğü imar komisyonu toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) pek de beklenmedik bir itiraz gelmişti.

Belediye de itiraz etmişti
İBB, emsal oranını 2.5'a a düşürerek inşaat alanını 17 bin metrekare azaltmıştı. Bu, arsanın ihalesinden elde edilecek gelirin de yüzde 16.6 oranında düşmesi anlamına gelmişti.
TOKİ'nin planına bir diğer itiraz da Mimarlar Odası'ndan gelmişti. Mimarlar Odası İstanbul 2. Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, TOKİ'nin Mecidiyeköy'ün merkezinde turizm ve ticaret projesi yaptığını ifade ederek, buna karşı çıkmıştı. Mahkeme de bunun üzerine planı Ağustos 2009'da iptal etmişti.
Mimarlar Odası ise arazinin tamamının park olmasını istiyor. Oda, Mecidiyeköy'ün merkezinde yapılacak yeni projenin bölgede zaten çok yoğun olan insan ve araç trafiğinin daha fazla artıracağını her fırsatta dile getiriyor.


Galatasaray'ın kendi arsası ne olacak?
Galatasaray Kulübü'nün, Ali Sami Yen'in yanı başında yaklaşık 2 bin 500 metrekare arsası var. Seyrantepe'deki stadyum ve Riva'daki arsa sorunlarıyla uğraşan kulüp, buradaki arsayı, tam olarak nasıl değerlendireceğine karar verememişti. Ancak, elde edilen bilgilere göre, Galatasaray, kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklığına ayni sermaye olarak koyulması planlanan arsanın üzerine altta mağaza üstte ise ofisler bulunan bir proje düşünüyor. Proje bittiğinde ofislerin kulübün merkezi olarak mı kullanılacağı yoksa kiraya mı verileceği ise önümüzdeki aylarda netlik kazanacak.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön