Ali Yüksel: Vatandaş önünü göremiyor!
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, “Birkaç sene önce İstanbul için 1/100 binlik planlar yapıldı. Ancak uyulmadı. Bu planda ne havalimanı ne köprü ne de kanal var” diyor. Planda olmayan projelerin kaosa yol açtığını vurguluyor.
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, “Birkaç sene önce İstanbul için 1/100 binlik planlar yapıldı. Ancak uyulmadı. Bu planda ne havalimanı ne köprü ne de kanal var” diyor. Planda olmayan projelerin kaosa yol açtığını vurguluyor.
Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü’nden ‘imar değişiklikleriyle’ ilgili çarpıcı tespitler
*Gizli planlama, rant kanaati oluşturuyor
*İnsanlar artık ‘tapu güvenliği’ içinde değil
*Plan değişiklikleri görünmez yerlere asılıyor
*Kesinleşen plan, dava açılmasın diye gizleniyor
Yüksel, "Bir yer planlanacağı zaman sadece bir araziyi ya da yeri planlamıdaşların bizzat davet edilmesi lazım" diye konuşuyor. Son dönemlerde yapılan bölgesel imar hareketlerinde yaşanan mağduriyetlerde insanların en temel hakkının yok sayıldığının tespit edildiğini hatırlatan Yüksel şu görüşleri dile getiriyor: Uatandaş öniinü göremiyor
AVRUPA'DA ŞEFFAF
"Bu duruma göre 'Tapu gibi güvenli'
"Afet yasası, diğer ismi ile Kentsel Dönüsüm'de planlamalar yapılırken vatandasın haberi olmadığı için ilerleyen günlerde mahallesinde, caddesinde neyle karşılaşacağı belli olmuyor.
Planlama hareketleri gizli yapılıp açıklandıktan sonra insanların buna uyması bekleniyor." yorlar, oradaki insanların hayatım da planlıyor. Gizli yani vatandaşın haberi olmadan yapılan planlar hem rant iddialarını gündeme getiriyor, hem hükümetlere karşı güven sarsılıyor. Vatandaşta "belediyeler, üç beş müteaahit ya da üç beş çıkar grubuyla gizli saklı iş yapıyor1 kanaati oluşuyor. Belediyelerde yapılan planlama faaliyetlerinde vatanifadesi son zamanlarda yaşanan imar hareketleri sebebiyle zedelenmeye başladı. Yapılan imar değişiklikleri sırasında vatandaşa bilgi verilmediğinden insanların artık tapu güvenliği içinde olmadıkları kaydedildi. Birçok Avrupa ülkesinde plan değişikliği yapılacağı zaman, bu plan değişikliği alternatif planlarla birlikte halkın görüşüne açılıyor. Ülkemizde ise imar Kanununda, 'Planlar alenidir herkes bakabilir' ifadesine rağmen planlama gizli yapılıyor."
Vatandaş önünü göremiyor
“Afet yasası, diğer ismi ile Kentsel Dönüşüm'de planlamalar yapılırken vatandaşın haberi olmadığı için ilerleyen günlerde mahallesinde, caddesinde neyle karşılaşacağı belli olmuyor. Planlama hareketleri gizli yapılıp açıklandıktan sonra insanların buna uyması bekleniyor.”
Kimsenin görmediği yere asıyorlar
"Siparişi veren belediye ya da il özel idare birlikte çalışma yapıyor. Planlama yapılıp, belediye meclisinde kabul ediliyor. Belediyede kimsenin görmeyeceği bir yere asılan planı vatandaşın öğrenme şansı olmuyor. Görse de teknik açıdan bilgisi olmadığından anlamıyor. Kabul edilen plan ise çok geç duyuruluyor. Tapuya bakıyor ki o yer yeşil alan ya da futbol sahası. Belediye kendini 'Biz buraya astık baksaydın' diye savunuyor. Geç haberdar olduğu için vatandaşın dava açma hakkı da kayboluyor."
Dava açılmasın diye gizliyorlar
“İmar planları yapılırken arazi çevresindeki vatandaşlar haberdar edilmeli. Çözüm basit. Belediye, kimlik bilgisi belediyede kayıtlı olan vatandaşa mektup gönderebilir.Şu an yapılana planda adaletsizlik denilir. İmar planı gizli yapılıp kesinleştikten sonra da insanlara bir müddet açıklanmıyor. Açıklandıktan sonra 'dava hakkını kullanamasın' diye gene gizliyorlar.Dava açarsa bir ay sürede itiraz etmedikleri için haklarını arayamıyorlar."
Kanuna rağmen yapılmadı
"Kentsel dönüşüm ya da imar planlamasını genelde belediyeler yapar. Bakanlık ülke, bölge gibi büyük ölçeklileri yapar. Kanun olmasına rağmen Türkiye'de ülke ve bölge planı hiç yapılmadı. Yapılmamasının nedeni belki veri yetersizliği belki karar alma yetersizliği. Türkiye şu anda bölge ve ülke olarak plansız durumda, planlama ise parça parça yürüyor, bunun sonucunda da birdenbire sanayi başlıyor birdenbire gecekondu başlıyor.”
TOLGA ATAR - BUGÜN GAZETESİ