05 / 05 / 2024

Aliağa Belediyesi şubat ayı meclis toplantısı yapıldı!

Aliağa Belediyesi şubat ayı meclis toplantısı yapıldı!

Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi OCAK ayı meclis tutanağının okunup onaylanmasıyla başlayan toplantı, gündem dışı önerge olan cemevlerinin ibadet yeri sayılması konusunun gündeme alınmasının oylamaya sunulmasıyla devam etti.



Cemevi önergesi gündeme alınmadı İlçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsünün verilmesi ve 'kültür merkezi' olarak anılan bu mekânların da resmi ibadet yerleri olarak kabulünü içeren karar, CHP'li meclis üyeleri tarafından toplantıda gündeme alınmak üzere önerge olarak verildi. 


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı ile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14/B ve 15. Maddesi'nin 5. Fıkra sının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması hususunu kapsayan gündem dışı önergenin gündeme alınması oy çokluğuyla reddedildi. 


İki maddeye red Toplantıda daha sonra Başkanlık'tan gelen önergeler görüşüldü. Yapılan oylamada, Belediye'nin Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde daha iyi hizmet verebilmek ve hizmet alanlarına ulaşabilmek için kullanılmak üzere 4x4 dizel otomatik vites pikap arazi aracının alınması hususundaki 2. ve Belediye Meclisi'nin 09.10.2014 tarih ve 194 sayılı kararı ile  İzmir  Büyük Şehir Belediyesi'ne tahsis edilen Siteler Mahallesi, 801 ada, 9 no'lu parselde kayıtlı taşınmazın, 2942 sayılı yasanın 30. Maddesine göre ile İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nce kamulaştırıldığı ve bedel takdirinin yapıldığı bildirilen söz konusu parselin ile İzmir Büyük Şehir Belediyesi'ne 2942 sayılı yasanın 30. Maddesine istinaden devredilmesi hususunu içeren 8. Madde oy birliğiyle kabul edildi. Başkanlık'tan gelen diğer 5 maddenin İmar Komisyonu'na havalesi oy birliğiyle kabul edilirken, 3. ve 5 maddeler oy çokluğuyla reddedildi. 

10.04.2014 tarih ve 28968 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe istinaden görülen lüzum üzerine (1) Kadro ihdas cetvelinde belirtilen kadroların ihdas edilmesi ve Müdürlüklerin teşkilinin sağlanması hususunun görüşülmesini içeren 3. Madde oy çokluğuyla reddedildi. 


2015 mali yılı içerisinde yapılacak olan hizmetlerin aksamaması, personel maaşlarının ödenebilmesi, daha önceden gelen vergi borçlarıyla, Belediyeye bağlanan Yenişakran Belediyesinden Aliağa Belediyesi'ne devir olan borçların ödenmesi için gerektiğinde kullanılmak üzere 30 milyon TL borçlanma yetkisinin verilmesi hususundaki 5. Madde ise oy çokluğuyla reddedilen diğer önerge oldu.Toplantıda komisyondan gelen raporlardan ilk 8 raporun komisyondan geldiği şekliyle kabulüne oy birliğiyle ile karar verilirken; Hepsi birlikte oylanan madde 9'dan 38'e kadar olan raporların hakkında İç İşleri Bakanlığı'ndan görüş gelene kadar İmar Komisyonu'nun gündeminde bırakılması oy birliğiyle kabul edildi. 


Öztürk, çevre kirliliğine karşı alınacak tedbirlere dikkat çekti

Dilek ve temenniler kısmında söz alan CHP'li Meclis Üyesi Dr. Ulviye Öztürk, ağır sanayi bölgesi olan Aliağa'da hava, toprak ve su kirliliği bulunduğunu belirterek; "Özellikle demir çelik fabrikalarının, petrokimya tesislerinin olduğu yerlerde, bu tür tesislerin ne tür emisyonlar yaptıklarının bilinmesi gerekiyor. O emisyonlara göre filtrelerin kullanılması lazım. 

Ayrıca ağır metal yayınları yapan demir çelik fabrikalarındaki demir yığınlarında ve gemi söküm tesislerinde parçalanan gemilerden çıkan maddelere radyo aktif madde doğal ölçüm testlerinin yapılması gerekmektedir. 


Gelişmiş ülkelerde bu tür kirlilikleri 24 saat tespit edecek acil tespit müdahale büroları vardır. Bunlar olduğu zaman her hangi bir yerde tespit edilen kirliliğe müdahale etme olanağı olmaktadır. 

Ağır sanayi bölgesi olan Aliağa'da hava, toprak ve su kirliliği vardır. Bunun olmaması için acil tespit büroları gibi önlemlerin alınması gerekmektedir. Bunlar sağlıklı yaşam için gereklidir" şeklinde konuştu. Öztürk sözlerine dar yollarda taşların sökülmesi ve asfalt yapılması ile ilgili vatandaşın dile getirdiği rahatsızlığı ileterek sözlerine son verdi. Toplantı bir sonraki meclis toplantı gününün 3 Mart 2015 olarak belirlenmesiyle son buldu. 


Aliağa Ekspres Gazetesi


Geri Dön