Aliağa'daki limanın kapasitesi artıyor
Yapımına 2011 yılında başlanması planlanan projenin birinci aşaması 2015, ikinci aşaması ise 2022 yılında tamamlanacak
Toplamda 420 milyon dolar harcanacak olan projenin inşaat aşamasında 500, işletme aşamasında ise 260 kişi istihdam edilecek.
Aliağa'da bulunan Petkim Petrokimya Holding A.Ş. mevcut iskele ve rıhtım kapasitelerini artırmak için çalışmalara başladı. Pektim İskele ve rıhtımının kapasitelerini artırma projesinin ÇED toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi'nde, Çevre ve Orman Bakanlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü ve DSİ'den yetkililer ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Yatırım ile ilgili olarak hazırlanan ÇED sunumu, PRD Mühendislik tarafından katılanlara slaytlarla anlatıldı.
260 KİŞİYE İŞ
ÇED sunumunda, proje kapsamında, konteyner gemilerinin rahatlıkla yanaşabilmeleri için mevcut iskelenin uzatılmasının planlandığı belirtildi. Mevcut iskele 5'e petrokimya ürünü akaryakıt tankerlerinin rahatlıkla yanaşabilmesi, liman baseni ve konteyner iskelesinin korunması için mevcut mendirek yapısının büyütülmesinin planlandığı, bununla birlikte 2 yeni akaryakıt iskelesi ile yeni dökme yük iskelesinin yapılmasının planlandığı belirtildi.
Petkim'in mevcut limanına ilave olarak yapılacak iskelelerin yapımı sırasında, 456 bin metrekarelik mevcut dolgu alanına ilave olarak 219 bin metrekare ilave yapılarak toplam liman alanının 675 bin metrekareye çıkartılması hedefleniyor. Yapımına 2011 yılında başlanması planlanan projenin birinci aşaması 2015, ikinci aşaması ise 2022 yılında tamamlanacak. Toplamda 420 milyon dolar harcanacak olan projenin inşaat aşamasında 500, işletme aşamasında ise 260 kişi istihdam edilecek.
POTANSİYEL BÜYÜK
Petkim Proje Müdürü Ömer Bodur, "Petkim yıllardır özelleştirme sürecinde kalmasından dolayı zamanında yatırım yapılamadı. Özelleştirilmesinin ardından büyüme hızını artırmak için büyük çaplı yatırımlara girdik.
Bu yatırımların içinde rafineri ve liman projeleri var. Bu her iki yatırım da birbirini tamamlıyor" dedi.
Petkim'in Nemrut Körfezi'nde potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Bodur, "Bunu değerlendirmek için öncelikle konteyner iskelesi yapılacak. Bu yatırım 400-420 milyon dolar tutarında ve 2022 yılına kadar tamamlanacak. İlk etapta 250 milyon dolarlık olan ve 2015 yılına kadar
tamamlanacak bazı iskeleleri yapacağız. ÇED raporunun alınmasının ardından, imar planı da bir ya da iki ay içinde çıkacak. Mevcut iskelelerin kapasitesi dört buçuk misli artacak. Şu anki iskelelerde 80 binlik bir yanaşma kapasitesi var. Bu 400 bin tona çıkacak. Ayrıca rıhtım boyu 2 buçuk misli artacak. Bu Ege Bölgesi'nde yapılacak en büyük liman olacak" dedi.
Neler yapılacak?
Akaryakıt tankerlerinin yanaşabilmesi için mevcut yapıya takviye yapılarak iskele 15 metre uzatılacak, genişliği 20 metre olacak. Bunun sonucunda 150 bin DWT'luk tankerler yanaşabilecek. Mevcut kuru ürün rıhtımı uzatılacak. Beton bloklarla mevcut rıhtıma ek olarak rıhtım yapılacak. İskele 427 metre uzatılarak ortalama genişlik 60 metreye çıkacak. Bu işlemler sonucunda iskelenin alanı 25 bin 620 metrekare olacak. Böylece 80 bin DWT kapasiteli konteyner gemileri yanaşabilecek. Mevcut mendireğin yapısı, 300 metre uzunluğunda 15 metre genişliğinde büyütülecek. Petkim Limanı'nda planlanan yatırımlar gerçekleştiğinde 52 adet 600 TEU, 180 adet 2 bin 400 TEU, 280 adet 5000 TEU, 104 adet 8500 TEU kapasiteli gemiler ile 220 adet 600 TEU'dan büyük kapasiteye sahip gemiler yanaşabilecek.
Yeni Asır