Alım fiyatlarını beğenmeyen çiftçi buğday ve arpa ekimine yöneldi. Peki 2023'te hangi ürünlerde ithalat artacak?
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu yıl buğday ve arpaya iyi fiyat vermesi çiftçinin ekim kararlarını etkiledi. Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde çiftçi ektiği ürünlerden hububata doğru kaydı. İşte bölge bölge vazgeçilen ürünler...Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi'nde Ali Ekber Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre özellikle ayçiçeği ve pamuk üreticisi bu yıl buğday ve arpaya yöneldi
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Kasım 2022 Fenolojik Değerlendirme- Saha Araştırma Raporu’na göre, Türkiye’nin 7 bölgesinde çiftçi hububat ürünlerine yöneldi. Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi'nde Ali Ekber Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre özellikle ayçiçeği ve pamuk üreticisi bu yıl buğday ve arpaya yöneldi.
YAĞIŞLAR YETERSİZ KALDI
Önümüzdeki yıl iklim koşulları da uygun giderse buğday üretiminin önemli oranda artması bekleniyor. Ancak raporda Kasım ayı yağışlarının normalin altında kaldığı 1 Ekim-30 Kasım 2022 kümülatif dönemde ise yüzde 29 azalma olduğu belirtildi. Kışlık hububat ekimlerinin yüzde 80'inin tamamlandığı belirtilen raporda, ekimlerin Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki bölgelerde özellikle pamuk, ikinci ürün mısır ve şekerpancarı hasadı yapılan alanlarda devam ettiği ve Ocak ayı başında tamamlanmasının beklendiği kaydedildi.
HANGİ ÜRÜNLER AZALDI?
Rapora göre, İç Anadolu Bölgesi’nde mısır ekili alanlar, Marmara Bölgesi’nde (özellikle Balıkesir’de) ayçiçeği, kanola ve haşhaş ekilen bölgeler, Akdeniz Bölgesi’nde ayçiçeği, pamuk ve mısır ekili alanlar, Karadeniz Bölgesi’nde ayçiçeği ekilen alanlar, Ege Bölgesi’nde mısır, yağlık ayçiçeği ve haşhaş ekilen bölgeler ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde yem bitkileri ekilen alanlar buğday ve arpaya kaydı.Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de pamuk ekili alanlar hububata kaydı acak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mercimek tohumu dağıtmasıyla buğdaydan arpa, mercimek ve nohuta geçilmesi öngörülüyor.
AYÇİÇEK VE PAMUKTA İTHALAT ARTACAK
TMO’nun saha değerlendirmesine göre, bu yıl pamuk, yağlık ayçiçeği ve haşhaş ekili alanların geçen yıla göre azalacak. Çiftçinin üretim kararı verirken o dönemdeki ürün fiyatlarına baktığını ifade eden Ali Ekber Yıldırım, söz konusu rapordaki verilerin de gösterdiği üzere çiftçinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2022 ürünü buğday ve arpa alım fiyatı ve üzerine ton başına ödenen destekten memnun kaldığını belirtti. Ancak çiftçi yağlık ayçiçeği ve pamukta ise artan maliyetlere rağmen fiyatın 2021 yılının altında kalması nedeniyle bu üretimlerden vazgeçti. Yıldırım her iki üründe de dışa bağımlı olan Türkiye'nin 2023 yılında daha fazla ayçiçeği ve ham ayçiçek yağı ve pamuk ithalatı yapmak durumunda kalacağına işaret etti.