Alinur Aktaş: 2015 yılı İnegöl için hamle yılı olacak!
Geride kalan 2014 yılını değerlendirerek konuşmasına başlayan Başkan Alinur Aktaş, yerel seçimler ile birlikte hayata geçen Bütünşehir Yasası'nı da değerlendirdi. İşte Başkan Aktaş'ın konuşmasından satır başları...
"2014 yeni bir süreç başlattı" diyen Başkan Aktaş, "Malum 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerle beraber ben 3. kez göreve devam ettim. Tabii yeni bir süreç başlıyor çünkü 1870 yılında kurulmuş ve 144 yıldır müstakil belediye olarak görev yapmış İnegöl Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı merkez ilçe belediyesi olarak hayatını devam ettiriyor. Aslında biz normalde Bursa'nın ilçesiyiz. Yani plakamız 16, nihayetinde vilayetimiz Bursa. Valilik anlamında biz Bursa'ya bağlıyız. Ama tabii yeni belediye yasasının getirdiği bazı hükümler vardı. Belki ilk etapta bunlarla alakalı konu kamuoyu tarafından çok anlaşılmadı ki hala ben anlaşıldığını düşünmüyorum. İl özel idareleri kalktı. Köyler mahalleye dönüştü. Bunlar birçok radikal değişikliklerdi. Yani 21 tane mahallesi olan ilin şu anda 116 tane mahallesi var. Takdir edersiniz ki her mahalledekilerin kendine göre istekleri ihtiyaçları var. Yani o mahallenin nüfusu 100 daha az hizmet, bu mahallenin nüfusu 500 daha fazla hizmet deme gibi bir şansınız yok. 40-50 hanesi olan eskiden köy diye tabir ettiğimiz mahalleleri de önemsememiz ona göre de ihtiyaçlarını gidermemiz gerekiyor. Tabii burada büyükşehrin gücü de kullanılacak. Genel anlamda büyükşehir, ulaşım, altyapı ve itfaiye hizmetleriyle alakalı konunun sorumlusu. Ama her şeyden önemlisi şehirlerimizin daha marka şehirler olabilmesi, daha sağlıklı büyüyebilmesi adına da imar planlamaları tekrardan yapılıyor. Tekrar meclis oluşturuluyor. Ben aynı zamanda Burs Büyükşehir Belediyesi meclis üyesiyim.
Dolayısıyla üst ölçekli planlar Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanıyor. Ve nihayetinde daha sağlıklı daha bütüncül kararlar alınması sağlanıyor. Tabi kısa vadeli geçişin sıkıntıları var muhakkak. Yavaş yavaş atmaya başladık" dedi.
YENİ FUAR ALANI 2016'da
Mevcut fuar alanının yetmediğini bu nedenle de Yeni Fuar Alanı projesini ortaya çıkardıklarını J belirten Başkan Aktaş, "100 dönümlük bir alan üzerine gerçekleştireceğiz. Bursa İnegöl yolu A üzerinde şehre de 5-6 km uzakta. Orada inşallah 2015 yılı içinde projelendirip, yılın ikinci yarısında kazma vurup, 2016 yılı sonunda bitirmeyi planladığımızı çok modern bir fuar merkezi ortaya çıkaracağız. Konuyu sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız da biliyor.
Onlardan da alacağımız destekle bunu gerçekleştireceğiz" dedi.
"GELİR KAYBI SIKINTI YARATTI"
Bütünşehir Yasası ile birlikte İl Özel İdaresi'nin de kapandığını ve 900'den fazla personelin Büyükşehir Belediyesi'ne devrolduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, "Eskiden 7 ilçemiz zaten merkez ilçeydi. En büyüğü İnegöl olmak kaydıyla 11 ilçemiz daha Bursa Büyükşehir Belediyesi portföyüne katıldı. Bu manada az önce bahsettiğim altyapı, su, kanalizasyon gibi ve beraberinde ulaşım, itfaiye hizmetleriyle alakalı personellerimizi biz büyükşehir belediyelerine devrettik. Ama bunun yanında da bize bağlı küçük belediyeler vardı. Belde belediyeleri ki İnegöl'de de 4 tane vardı. Bunları biz devraldık personelleriyle beraber. Bu değişim ve dönüşümün sistem oturtmalarında açıkçası geçiş sürecindeki sancılar vardı. Tabii bir miktar iller bankası paylarımızın düşmesi, gelir kaybına uğramamızın oluşturduğu sıkıntılar vardı. Tabii biz bunu 1-2 aylık bir sistemle biraz oturttuk" dedi.
HİZMETLER ARTACAK
2015 yılının hizmetlerle karşılanacağını vurgulayan Alinur Aktaş, halihazırda çalışmaların devam ettiğini, açılışların yapıldığını, yeni projelerin de uygulamaya konulacağını söyledi. Başkan Aktaş, "Katlı otopark iş merkezi inşaatımız vardı onu bitirdik. Şu an 500'ü aşkın otoparkın açılışını gerçekleştirdik. Mahalle konağımız vardı, açılışını gerçekleştirdik. Nihayetinde fuar benzeri, belediyenin de ortak olduğu yaptığımız Oylat Kaplıcalarından, 2010 organize sanayi bölgesine kadar yaptığımız faaliyetler, çalışmalar yeni atılımlarla devam ediyoruz" dedi.
ediyorum ki önümüzdeki aylardan itibaren bu çok daha fazla hissedilecek ve bu alanda da bizim çalışmalarımız genişleyecek ve rahatlayacak.
"STANDARTLAR YÜKSELECEK"
Altyapı çalışmalarına değinen Başkan Aktaş, "Altyapı özellikle büyükşehirle alakalı tek elden planlanır. Şimdi İnegöllü hemşerilerimiz de biliyor biz bunu ilan edip duyurduk da. Biz İnegöl geneliyle alakalı bağlama öncesinde zaten projelerimizi hazırlatmıştık. Şimdi bununla alakalı büyükşehrimiz bu yılın ikinci yarısından başlamak kaydıyla çok büyük bir ihale hazırlığında. Altyapıyla alakalı eksik ve özellikle su ve kanalizasyon hatlarıyla alakalı eksik ve değişim gereken yerlerle alakalı. Tabii bunun yanında özellikle yıllardır il özel idaresi marifetiyle halledilemeyen köylerle alakalı, köy altyapılarıyla alakalı çok ciddi hazırlık var. Bunun yanında biz bütün köy yollarımız asfalta kavuşsun istiyoruz. Avrupa'da insanlar şehirde ticaretlerini yapıyorlar köyde hayatlarını sürüyorlar. Çünkü köy 5 km,10, km,15 km. ulaşım anlamında sıkıntı değil ama maalesef sosyal imkanların azlığı, köy yollarının çok kötü olması, alt yapıların iyi olmaması gibi sebeplerden dolayı maalesef köy yaşam alanı anlamında çok tercih edilmiyor. Dolayısıyla ben bu konularla beraber büyük şehrimizin özellikle altyapı ve yolla alakalı konulara el atmasıyla beraber standartların gayet yükseleceğine inanıyorum " dedi.
İNEGÖL HIZLA BÜYÜYOR
İnegöl'ün hızla büyüyen bir ilçe olduğunu vurgulayan Alinur Aktaş şöyle devam etti, "Bunda önemli etken şehrin ekonomisinin çok canlı olması. Mobilya gibi çok önemli bir sektörün İnegöl'de var oluyor olması. Her ne kadar son yıllarda teknolojisi artsa da Türkiye'de özellikle İnegöl'de mobilyayla alakalı çok önemli atılımlar yatırımlar olsa da mobilya hala istihdam dolu bir sektör. Ve açıkçası gelir anlamında getirişi olan bir sektör. Mobilyayla alakalı biz artık bir miktar istihdam sıkıntısı yaşamaya başladık. Bunun için farklı projeler geliştirmeye başladık. MÜSİAD öncülük etti. İnegöl Belediyesi olarak bizler de destek veriyoruz. Benim geleceğim mobilya Türkiye'dedolayısıyla İnegöl'de de ayrı ayrı kurumlar ayrı ayrı bütçesi olan ayrı ayrı hedef ve stratejileri olan kurumlar. Ayrı ayrı kurumların tek çatıda olmaması süreci sıkıntılı kılıyor" dedi.
TARIM POTANSİYELİMİZ BÜYÜK
İnegöl'ün tarımda da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, "Hızlı sanayileşmeyle beraber maalesef biz ülke olarak veya şehirlerimiz olarak tarımdan uzaklaşmaya başladık. İnegöl olarak bizim yaklaşık 1 milyar dolar ihracatımız var. Bu 2013 rakamları. 2014 henüz açıklanmadı. Bunun 318 milyon doları mobilyayla alakalı. Yani biz mobilya ihracatımızı her sene %30 ,%40 büyütüyoruz ama bir önceki seneki mobilya ihracatımız 230 milyon dolar civarındayken 318 milyon dolar mesafesine gelmişiz. 2023 hedefimiz 1 milyar dolar. Biz çok rahat 2020'lere varmadan inşallah 1 milyar dolar hedefini geçeceğiz. Tabii Türkiye'nin de önü açık bu nokta da genç nüfus var istihdama yatkın ve aç bir nüfus var açıkçası. Ben inanıyorum ve ümit ediyorum mobilya ile alakalı ciddi bir gelişim göstereceğiz. Ama tarımla alakalı bir milyar dolarlık ihracat rakamı içerisinde baktığınızda yok denecek kadar az. Yani bunu nasıl artırabiliriz takdir edersiniz ki ürünün kalitesini artırmak gerekiyor. Ürünün verimliliğini artırmak gerekiyor, sürecini iyileştirmek gerekiyor. Bunları yapmaya çalışıyoruz. Biz tarımla alakalı şu an elimizdeki potansiyelin %5'ini belki en fazla %10'unu kullanıyoruz. En azından o eski köyden kente hızlı göç değişmeye başladı. İnsanlar köyde kalınca tarımla daha çok iştigal ediyorlar" dedi.
TURİZM CANLANACAK
İnegöl'de turizmi canlandırmak adına yapılan önemli çalışmalar olduğunu da vurgulayan Başkan Aktaş, "Bursa'da turizmi tetikleyecek birçok unsur var. İnegöl'deki termal sular ise ilçemiz için Bursa için önemli bir avantaj. Çevre ve Şehircilik Bakanımızı Oylat'ta ağırladık. Kendisine orada yapılacak çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulunduk. O da buraların daha iyi değerlendirilmesi için talimatlar verdi. Oylat'ta büyük bir ekonomik faaliyette var. Oraya gelen insanlar İnegöl'ü geziyor, Bursa'yı da geziyor. Bunlar zincirin halkaları gibi. Bu manada yatırımlar yapılması gerekiyor. Yaptığımız çalışmalar var tabiî ki ama yeterli değil. Otel yapılmalı sosyal yaşam alanları yapılmalı.
Büyükşehir Belediyemizin gücüyle bunların hepsini hayata geçireceğiz. Ayrıca İnegöl'de Türkiye'nin en büyük 3. mağarası var. Oylat'a 5-6 km uzaklıkta. Her geçen gün ziyaretler artıyor.
Ayrıca kanyonlarımız var. Ufak tefek dokunuşlarla turizme kazandırılabilir. Oylat Kent Ormanı projemiz var. Bu çalışmalar ciddi turist getirecek. Hızlı tren, yeni otoyol ve hava ulaşımı için yapılan projeler hepsi turizmi yükseltecek çalışmalar. Bunun yanı sıra Mobilya ve Ağaç İşleri Müzemiz var. Bu mobilyanın geçmişten bugüne 1 asırlık serüvenini anlatıyor. İlgi her geçen gün artıyor. Bu da turizm açısından önemli" diye konuştu.
HAFİF RAYLI SİSTEM GELECEK
Vizyon projelerinden bahseden Başkan Aktaş, öncelikli olan projelerden birinin hafif raylı sistemi ilçeye getirmek olduğunu söyledi. Aktaş, "2015 bizim için hamle yılı olacak.
Bizim bir seçim beyannamemiz vardı. Bunu iş olsun diye yapmadık. Bu bizim yol haritamız. Yaptıklarımızı anlattık, yapacaklarımızı ayrı ayrı başlıklar altında halkımıza ilettik. Tek tek takip ediyoruz bunları. Bütçemize göre hareket ederek projelendirip yapıyoruz. Ama tabii bizim için öncelikli olanlar var. Bir kere yeni fuar alanı olmazsa olmaz. İkincisi İnegöl 3 yerleşim yerinden oluşuyor. Mevcut İnegöl, Alanyurt ve yeni İnegöl. Bu 3'ü arasında hafif raylı sistemle sağlıklı taşıma yapmamız gerekiyor. Gerekli tespitler yapıldı. Vizyon projelerimizden biri hafif raylı sistem. Üçüncüsü ise meydanlarımız var ama yeterli değil. Şehrimiz meydan kazansın istiyoruz. Eski hastane alanımızı devralıp bu alanda mevcut alanla birleştirip güzel bir alan kazandırmayı istiyoruz. Bunların yanı sıra gençlik merkezimiz, kültürel tesislerimiz inegöl'e yetmiyor. Çok modern Kültür Merkezi projemiz var. Kapsamlıca, örnek alınacak bir yer olacak. Bunlar bizim için öncelikli projelerimiz. 105 projemiz var. Vatandaşlarımıza da yaptıklarımızı, yapamadıklarımızı nedenleriyle mektup yazarak anlattık. Tabii bu süreçte farklı ihtiyaçlardan doğan projeler de oluyor. Bunları da göz ardı etmiyoruz tabiî ki. Zenginleşen, refah seviyesine ulaşmış İnegöl için hep birlikte çalışıyoruz" diye konuştu.
"TEK ÇATI ALTINDA OLSA"
Yeni İnegöl çalışmalarını anlatan Başkan Aktaş, "Ben bunu hep Bursa'da Yıldırım ve Nilüfer örneği veriyorum, Yıldırım'da otoparkla, trafikle alakalı Edebali başkanımızın çok gayretli çalışmaları var. Problemler niçin var, çünkü Yıldırım eski bir yerleşim yeri. Ve çok kısa sürede çok hızlı göç almış. Dolayısıyla bu alanda problemler de artmış. Ama Nilüfer daha düzenli, planlı. Niçin, çünkü son dönem planlaması var. Caddeler, sokaklar daha geniş düşünülmüş. Kamu binaları daha yerinde, ölçülü bir şekilde düşünülmüş. Ve bu manada daha sağlıklı bir gelişim söz konusu. Açıkçası İnegöl'de de yeni İnegöl projemizde böyle bir sıkıntı yok. Daha geniş cadde ve sokaklar planlanıp tasarlandı. O gelişime paralel olarak büyüdü ama mevcut İnegöl ile alakalı bir taraftan da altyapı çalışıyoruz. Bir taraftan altyapıyla alakalı ayrı ayrı kurumlar çalışmalarını devam ettirirken bir taraftan da İnegöl olarak, belediye olarak, bizlerde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Tabii bunları tek çatı altında toplamak kolay değil. Avrupa'da bunların hepsi belediyeye bağlı. Belediye kurumu altında hepsi yürüyor.
KIT KAYNAKLARLA MAKSİMUM HİZMET
"Kıt olan kaynaklarla maksimum hizmet etmeye çalışıyorsunuz" diyen Aktaş şöyle devam etti, "Bunun içerisinde altyapı ve üstyapı yapım projeleri varken bir tarafta sosyal, kültürel, sportif projeler veya faaliyetler yapmaya çalışıyorsunuz. İnegöl, köyler ve beldeler bağlanmadan önce 183.000 nüfusa sahipti. Şimdi yeni haliyle İnegöl'ün nüfusu 236.000'e çıktı. İller sıralandığında İnegöl 81 il arasından 40. sıralarda. Ekonomik anlamda bir sıralama yapıldığında 25. sıralarda. İhracat rakamları sıralandığında iller arasında 19. sırada. Yani böyle iddialı bir ilçe.
Ben tabii bütün ilçelerimize ayrı ayrı saygı duyuyorum. Ama takdir edersiniz ki İnegöl mevcut nüfusu ve potansiyeli itibariyle, ekonomik girdileri itibariyle ve beraberinde Bursa ihracat ve ekonomisine katkısı itibariyle ve o hızlı sirkülasyonu itibariyle hareketli bir ilçe. Yani siz şimdi ister istemez %40'lık İller Bankası paylarından kesinti, su gelirinizin , tamamının gitmiş olması, bunun da rakamsal karşılığı yaklaşık 40 milyon TL civarında. Ama biz ve İnegöllüler ~~ şunu çok net biliyoruz ki inşallah biz bunların ziyadesiyle karşılığını altyapı 1 l çalışmalarıyla, ulaşımla alakalı çalışmalarla, şehir içerisinde yapacağımız raylı sistemlerle alakalı ki merkezden sonra ilçelerde bir ilk olacak İnegöl'de. Büyükşehrin büyük ekonomik gücüyle bunları yapacağız tabi. Biz projeleri hayata geçirirken sadece belediye bütçesini kullanmadık. Beraberinde şehrin rantını da kullandık, ekonomik gücünü de kullandık.
Alışveriş merkezimizi, katlı otopark iş merkezi inşaatımızı yapı iş devretle yaptık. Yani biz burada şehrin rantını da kullandık. Ama takdir edersiniz ki o ekonomik daralmayla beraber ki sayın başbakanımız kısa süre önce bunun müjdesini verdi, bu aydan itibaren ciddi bir rahatlama da başladı. İnanıyorum ve ümit ediyorum ki önümüzdeki aylardan itibaren bu çok daha fazla hissedilecek ve bu alanda bizim çalışmalarımız genişleyecek.
SPOR YATIRIMLARI ARTACAK
En çok spor yatırımları yapan belediye başkanı olarak ön plana çıkan Alinur Aktaş, "Futbol takımımız başarılı bir şekilde yol alıyor. Hedefimiz 1. Lig. Voleybolda da I.Lig'de tek takımı olan ilçeyiz. Amatör kulüplerimiz de sporcu vermesi adına büyük destekler veriyor. Biz bu yola spor sadece futboldan ibaret değildir diyerek çıktık ve önemli yatırımlar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
Bursa Hakimiyet