Alışveriş merkezleri Rekabet Kurumu denetimine açılacak!
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Büyük Mağazalar ve AVM Yasa Taslağı’nda alışveriş merkezlerinin (AVM) Rekabet Kurumu denetimine açılmasına yönelik düzenleme yapılacağı mesajı verdi
Yalta’da organize edilen Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’na katılmak için Kırım’da temaslarda bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Büyük Mağazalar ve AVM Yasa Taslağı’nda alışveriş merkezlerinin (AVM) Rekabet Kurumu denetimine açılmasına yönelik düzenleme yapılacağı mesajı verdi.
Ergün, “AVM’nin müşteri ve tedarikçileri ile ilişkileri düzenlenmeli. AVM dediğiniz yer bir pazar. Pazara girişlerle ilgili rekabet kurulları işliyor mu işlemiyor mu Eğer biz size burada büyük bir pazar kurma imkanı veriyorsak yasal olarak o zaman bu pazarın rekabetçi olup olmadığının denetlenmesi lazım” dedi.
Büyük satınalma gücü
Rekabet Kurumu’nun AVM’lerdeki uygulamaları rekabetçilik açısından denetleme imkanına çok da sahip olmadığını belirten Ergün, şöyle konuştu: “AVM’lerin ilişkilerinde büyük satın alma gücü doğuyor. Tek satıcı nasıl yanlış uygulamalara yol açıyorsa, tek alıcı olmak da bu yanlış uygulamalara yol açabiliyor. Buradan büyük ve orta ölçekli firmalarla bazı markalar zararlar göebiliyorlar. O zaman rekabetçilik açısından mutlaka bir denetime ihtiyaç var. Bu düzenlemeler yapılırken AVM’ler özellikle küçük işletmelerin alacaklarını ödemede öncelik vermeli. Küçük işletmeler paralarını zamanında alabilmeli.”
İstenirse 3 günde çıkar
Ticaret Yasa Tasarısı ile bilgi veren Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasa tasarısı 1500 maddeden oluşuyor. Meclis’te 4 grup var. Yasanın çıkmasıyla ilgili mutabakat da var. Ancak, bu yasayı şimdi çıkartmak istersek, bu seçim öncesi fırsata dönüştürmek istenecek ve bir anda seçime dönük mesaj vermeler oluşacak. Her madde tek tek tartışıldığı taktirde de bu yasayı 3 dönemde çıkartmak mümkün bile olamaz. Seçim nedeniyle parlemento zaten en fazla mart ayına kadar çalışabilir. Bu da desteklemeden çok kösteklemeye yol açar. Madem tüm gruplar bu yasayı destekliyor ve bir an önce çıkmasını istiyor, o zaman biz de diyoruz ki her gruba birer saat konuşma süresi tanıyalım. 4 grup var dört saat konuştuktan sonra da oylama yapalım. Bu sağlanırsa yasa 3 günde çıkar.”
KKDF’de son kararı mahkemeler verecek
TÜKETİCİ kredilerinde KKDF’nin tekrar yüzde 15’e çıkarılması sonrasında geçmiş kredi taksitlerine ödeme yansıtılarak ‘geriye yönelik uygulama olmaz ilkesinin’ delindiği tartışmalarının sorulması üzerine Nihat Ergün, kararın tüketici mahkemelerinde alınacağını söyledi. Ergün, “KKDF’de Maliye geriye yönelik uygulama olmadığını çünkü bundan sonraki kredi taksitlerine yansıtıldığını söylüyor. Tüketici haklarından sorumlu bir bakan olarak şahsi kanaatim geriye uygulanmayabilirdi. Ancak son kararı mahkemeler verir” dedi.
Hürriyet
RK, AVM'leri denetlemeli
KARADENİZ Ekonomik Forumu'na katılmak için Yalta'da bulunan Ergün, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, AVM'lerin ÇET raporuna bağlanmalarının doğru bir yaklaşım olduğunu belirtti. Ergün, Büyük Mağazalar ve AVM Yasa taslağının çok tartışıldığını dile getirerek, 'AVM'nin müşteri ve tedarikçileri ile ilişkileri düzenlenmeli. AVM dediğiniz yer bir pazar. Pazara girişlerle ilgili rekabet kuralları işliyor mu işlemiyor mu Şu anda Rekabet Kurumu buradaki uygulamaları rekabetçilik açısından denetleme imkanına çok sahip görünmüyor. Rekabet Kurumu'nun o pazarı rekabetçilik açısından denetleyebilmesi lazım'' diye konuştu. Yasanın hazırlık aşamasında AVM çalışanlarının dönüşümlü tatil yapmalarını desteklediklerini de vurgulayan Ergün, 'Ancak buna ilk karşı çıkan yine çalışanlar oldu. Bekarlar, en fazla primi hafta sonu alıyoruz diye tepki gösterirken, destekleyenlerin başında ise evliler geldi''
Akşam