10 / 05 / 2024

Alışveriş merkezleri sanatsal etkinliklere yelken açtı!

Alışveriş merkezleri sanatsal etkinliklere yelken açtı!

Alışveriş merkezleri sergi mekanlarına dönüştü. Bu durum yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. "Hedef insanlara ulaşmak," diyen de var, "AVM'de sergi doğru değil!" diyen de...



Alışveriş merkezleri her geçen gün daha fazla yaşam alanının içine giriyor. Avrupa'da içinde kütüphaneler olan alışveriş merkezleri tasarlanırken Türkiye'de de önce sinemalar alışveriş merkezinin içine girdi. Ardından konserler buralarda düzenlenmeye başladı sonra da sıra tiyatroları içinde barındıran AVM'lere geldi. Şimdi ise sıra sergilerde. Eylül ayında İstanbul'un dört büyük alışveriş merkezinde dört farklı sergi yer alıyor. Alışveriş merkezinde sergi gezmek ise kimine göre ürünün yanına sanat eseri koymak ve eserin değerini düşürmek kimine göre ise daha fazla insanın sanat eseriyle buluşması demek.

İstanbul'da 4 Eylül'e dek devam eden İstanbul Optimum Outlet'teki ilk sergi 'Geçmişten Günümüze Bayramlar' adlı karma fotoğraf sergisi. Sergide Ara Güler, Fatih Pınar ve Cengiz Kahraman gibi fotoğrafçılara ait ve Yapı Kredi Arşivi'nden Selahattin Giz Koleksiyonu'ndan seçilmiş fotoğraflar yer alıyor. Bir diğer fotoğraf sergisi ise 28 Eylül'e dek Forum İstanbul'da sürecek Dünya Basın Fotoğrafları sergisi. World Press Photo yarışmasını takiben ödül kazanan fotoğrafların yer aldığı sergi kapsamında dünyaca ünlü basın fotoğrafçısı Riccardo Venturi de Türkiye'den fotoğraf meraklılarıyla buluşacak. Sanat Akmerkez'de 7 sergisi ise, 16 Eylül'e dek Leyla Gamsız ve Hamit Görele'nin çalışmalarını ağırlıyor. 16 Eylül'den itibaren ise Akmerkez'in içinde bulunan bu sergi mekanında 70'e yakın genç sanatçının ilk kez sergilenecek eserleri yer alacak. Metro Group'a ait, Türkiye'nin farklı şehirlerinde altı alışveriş merkezinde ise Leonardo da Vinci'nin replikaları sergilenecek. 16 Eylül- 5 Aralık arasında İstanbul'da sürecek sergi, daha sonra Türkiye'yi gezecek.

'RAHATSIZ EDİCİ'
Sanat eleştirmeni Ahu Antmen, alışveriş merkezlerinde sergi düzenlenmesini doğru bulmadığını söylüyor: "Eserler çok ticari bir ortamda sergileniyor ve sanat eserinin kendisi de ticari yönüyle dikkat çekiyor. Alışverişte insanların daha çok vakit geçirmesine yönelik bir amaç taşıyor. Vitrinlere uyacak biçimde yerleştirildiğinde eser, çok daha dekoratif bir özellik taşıyor. Bunun da rahatsız edici olduğunu düşünüyorum." Peki bir sanatçı neden alışveriş merkezinde sergi açmak ister Bu soruyu Akmerkez'deki sergileri düzenleyen sanatçı Bubi yanıtlıyor: "Sanatın geniş kitlelere ulaşıp yaygınlaşabilmesi için sanat yapıtlarını halkın yaşam alanlarının içinde, örneğin sokaklarda, caddelerde veya alışveriş merkezlerinde sergilemeyi hedeflemiştik. Bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz sanat etkinlikleriyle özellikle galeri ve müze gezme alışkanlığı kazanmamış kişilere de ulaşabildiğimizi düşünüyorum."

DAHA ÇOK MÜŞTERİ İÇİN
Sergileri düzenleyen alışveriş merkezleri için ise kültür sanat etkinlikleri müşterileri artırmanın bir başka yolu. Leonardo da Vinci sergisinin yer alacağı Metro Group Assest Management'ın Pazarlama ve Reklam Müdürü Nesrin Özkan, SABAH gazetesinde Burcu Aldinç'e verdiği röportajda, Leonardo da Vinci sergisiyle ortalama yüzde 25 müşteri artırmayı hedeflediklerini söylüyor.

Fusun YALÇINKAYA/Sabah


Geri Dön