Otomobil

Alışveriş merkezlerinde otoparka ücret ödemeyin! 0-3 saat detayına dikkat!

Alışveriş Merkezleri’nde (AVM) otopark hizmeti yasal olarak ilk üç saat ücretsiz olmasına rağmen çoğu kuruluş bu kurala uymayarak milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor. Gerekirse polis çağırın ve şikayetçi olun” diyerek araç sahiplerini uyardı

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “AVM otoparkında üç saat kalmadıysanız ücret ödemeyin. Gerekirse polis çağırın ve şikayetçi olun” diyerek araç sahiplerini uyardı. İşte detaylar...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanmış karara göre İstanbul’daki tüm alışveriş merkezleri otoparkları 3 saate kadar ücretsiz olarak hizmet vermek zorunda. Bu yasal düzenlemeye rağmen özellikle Avrupa Yakası’nda bulunan birçok AVM bu kararı ihlal ediyor ve hukuka aykırı kazanç sağlıyor. Maalesef cezai yaptırımlar da caydırıcı olmuyor. Hal böyle olunca da sorun bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Otopark ücreti nedeniyle çevrede park arayışına giren vatandaşlar da, fazladan trafik yükü oluşturarak İstanbul'da trafiğin kilitlenmesine neden oluyor.

DENETİMLER YETERSİZ KALIYOR!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu geçtiğimiz günlerde bu konu hakkında açıklamalarda bulundu. Yasa dışı ücret alan pek çok AVM’yi belediyeye şikayet ettiğini ve yaptırım uygulattığını belirten Ağaoğlu, “Ne var ki AVM otoparklarından sağlanan kazanca oranla ödenen ceza kıyaslanamayacak kadar düşük kalıyor ve ayrıca yeterli sıklıkta etkin denetim yapılmadığı için bazı AVM işletmecileri otopark haracı almayı pervasızca devam ediyor" dedi.

ÇOĞU KİŞİNİN KURALDAN HABERİ YOK!

Aydın Ağaoğlu, ayrıca AVM otoparkları kullanan tüketicilerin çok büyük bir kısmının da ‘3 saat ücretsiz’ kuralından habersiz olduğunu söyledi. “Çoğu kişi de haksız alınan bedeli geri istemeleri halinde karşılaşacakları zorluktan ötürü mücadeleden kaçınıyor" diyen Ağaoğlu,  "Bu konuda bilgisi olan tüketiciler de haksız yere alınan 10, 20 lira gibi bedellerin iadesini sağlamak için sarf edeceği zamanı, harcayacağı emeği ve parasal masrafları karşılamayacağını düşünüp vazgeçiyor" ifadelerini kullandı ve ekledi: "AVM işletmecileri de bu durumun farkında oldukları için haksız kazanca devam ediyorlar. Hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin.”

ŞİKAYETÇİ OLUNMALI!

Bilinçli tüketicilerin bu ücreti ödememesi gerektiğini belirten Ağaoğlu sözlerini, “Tüketici, otoparktan çıkışına izin verilmediği takdirde polisi arayarak, hukuka aykırı olarak ücret ödemesinin istendiğini, ödemediği için de hürriyetinin tehdit edildiğini, zorla alıkonulduğunu bildirmeli ve şikayetçi olmalıdır. Ayrıca ilgili belediye zabıtasına da ihbarda bulunarak, yasal cezaların uygulanmasını istemelidir" diyerek sürdürdü.

 

OLAYI BELGELEYİN!

Vatandaşın o esnada yaşadıklarını olabildiğince belgelemesi gerektiğine de dikkat çeken Ağaoğlu, “Mümkünse fotoğraf ve video çekilmeli. Ayrıca para ödemek zorunda kaldıysa, bizzat kaymakamlık ve Ticaret İl Müdürlüklerine giderek veya Ticaret Bakanlığı’nın kısa adı TUBİS olan Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden e-Devlet şifresiyle tüketici hakem heyetine başvurarak ödediği paranın ticari avans faiziyle iadesine karar verilmesini talep etmelidir” dedi.

Rekor kıran canavar Hennessey Venom F5 Roadster niyahet tanıtıldı! Fiyatını duyanlar ise şoke oldu!

Lucid'in yeni asfalt jeti; "Air Sapphire" Fiyatı dudak uçuklattı!

Türkiye'nin otomobili TOGG’dan bir ilk daha: "Otomobili yeni nesil akıllı cihaza dönüştürüyoruz"