Sektörel

Alkent 2000'de artık aidat toplanamayacak!

Alkent 2000 sitesinde oturan Dursun Boran, aylık 1100 TL'lik site aidatını ödememek için açtığı davayı kazandı

İstanbul'un en lüks yerleşim birimlerinden Alkent 2000'deki aidat krizi, mahkeme kararıyla çözüldü. Mahkeme, mahalle statüsü olan yerleşim biriminde aidat toplanamayacağına hükmetti. Bugüne kadar kendisini suçlayan komşularının şimdi hukuki yardım için kapısını çaldığını anlatan Boran, "Yıllarca aidat adı altında haksız kazanç sağlandı, mahkemenin bu kararı emsal oluşturacaktır" dedi. Büyükçekmece'de, 600 dönüm üzerine kurulu olan Alkent 2000'e, 2003'te taşınan ve müstakil villada oturan Gazeteci Dursun Boran, site yönetimini talep ettiği aylık 1100 TL'lik aidatı ödemeyi reddetti. "Mahallede aidat olmaz" diyen Gazeteci Dursun Boran, site yönetimi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Boran, 3 Haziran 2001'de bölgede muhtarlık seçimi yapıldığını ve sitenin mahalle statüsü aldığını savundu. Site yönetiminin, aidat borcu için icra davası açmasının ardından savaş başlatan Boran, valilik ve kaymakamlık ile yaptığı resmi yazışmalarla Alkent 2000'in mahalle olduğunu kanıtladı. Hızını alamayıp konuyu TBMM'ye kadar taşıyan Boran, çöplerin belediye tarafından toplandığını tespit ettirdi.

ÖZEL GÜVENLİK YERİNE KARAKOL
Boran ayrıca Büyükçekmece Kaymakamlığı'na başvurarak, kamuya açık alanda özel güvenlik ve bariyer sisteminin olamayacağını savundu ve bariyerlerin kaldırılmasını talep etti. Dursun Boran, 27 Ekim'de Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık'a yazı yazarak mahalleye karakol açılması için talepte bulundu. Orgeneral Işık adına Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen yanıtta, en kısa zamanda jandarma karakolu için çalışmalara başlanacağı bildirildi. "Çöpleri belediye topluyor, güvenliği jandarma sağlıyor, 112 Acil servis ücretsiz hizmet veriyorsa neden aidat ödeyeyim, sosyal tesislere üyelik sistemi konulursa aidat tamamen ortadan kalkar" diyen Boran "Özel güvenliğin bir mahalle girişini kapatıp kimlik sorması özel hayata müdahaledir" görüşünü savundu. Yolların kamuya terk edilmesi gerektiğini belirten Boran, "Bu yollar herkesin kullanım alanıdır. Zaten devlete emlak ve temizlik vergisi veriyoruz. Neden çöpümü başkasına toplatıp birilerine haksız kazanç sağlatayım? Başta site olarak kurulan bu yerleşim, mahalle olunca yönetim kendisini feshetmedi. 2001'den bu yana yaklaşık 40 milyon TL para topladı" diye konuştu.

"KOMŞULAR YARDIM İSTİYOR"
Büyükçekmece İcra Hukuk Mahkemesi ise, 20 Mayıs'ta davayı karara bağladı. Mahkeme, Boran'ı haklı bularak, aidat borcu talebiyle açılan davayı reddetti. Yaklaşık 7 yıldır sürdürdüğü savaşı kazanan Boran, "Toplanan aidatın haksızlığı mahkemece kanıtlanmış oldu. Yıllardır beni aidat ödememekle itham eden komşularım şimdi hukuki yardım almak için kapımı çalıyor. Manevi tazminat davası açmayı düşünüyorum" diye konuştu.
Nurdeniz ERKEN/Sabah