21 / 12 / 2024

Allianz Sigorta, depremde hasar gören okulu inşa ediyor!

Allianz Sigorta, depremde hasar gören okulu inşa ediyor!

Allianz Sigorta CEOsu Alexander Ankel, depremde ağır hasar gören Mollakasım köyü ilköğretim okulunu yeniden inşa ederek, okulun tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklarını belirtti



Vanda 23 Ekimde yaşanan depremin ardından kente gelen Allianz Sigorta CEOsu Ankel ile Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Turul ve Risk Müdürü Ceyhun Eren, depremin ağır hasara yol açtığı Van merkez ve köyleri ile Erciş ilçesinde incelemelerde bulundu.

Van ve Ercişte acenteleri ile görüşen, sigortalıları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulunan Ankel AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allianz Sigorta olarak, Van depreminin ardından sosyal sorumluluk projesi geliştirdiklerini söyledi.

Proje kapsamında kentteki yetkililer ile bir araya geldiklerini vurgulayan Ankel, şöyle konuştu: "Dünkü araştırmalarımız sonunda Mollakasım köyündeki okulun yeniden yapımı konusunda proje geliştirmeyi tasarladık. Okulda halen 25 öğrenci eğitim görüyor. Bu okulu biz yeniden inşa edeceğiz, devamında da okulun tüm ihtiyaçlarını gidermek düşüncesindeyiz. Sürekli okulların ihtiyaçlarını gözeterek bu ihtiyaçları gidermeye çalışacağız. Bu kapsamda dün vali yardımcısı ve milli eğitim müdürü ile görüştük. Protokol taslağını alıp en kısa sürede sözleşmemizi imzalayacağız."

Ankel, tek derslikli okuldaki derslik sayısını ikiye çıkaracaklarını ve öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenleneceğini bildirerek, okulda bilgisayar destekli eğitim programı için yatırım yapacaklarını, gelecekte de okulun her türlü ihtiyacına destek vereceklerini ifade etti. Sosyal sorumluluk projesinin yanı sıra özellikle köy ziyaretlerinde insanların dramı ile karşılaştığını anlatan Ankel, şunları kaydetti: "Köylerde, depremin üzerinden 10 gün geçmiş olmasına rağmen önemli ölçüde gelişme kaydedilmiş ve altyapı konusunda da önemli ihtiyaçlar giderilmiş durumda. Bu aşamada da kişiler, sigortanın bu gibi felaketlerdeki önemini idrak etmiş olacaklardır. Halen insanlar binalarına girmekte tereddüt gösteriyorlar. Bu durum binalarda inşaat standartlarının tam olarak uygulanmamış olmasından kaynaklanmaktadır. İnşaat standartlarının tam olarak uygulanmadığı bir durumda, kimse binalara girilmesi konusunda oturanlara bir garanti veremez. Özellikle inşaat standartlarının sıkı uygulanması gerekiyor. Ayrıca binalarda yüzde 9luk bir sigortalanma, durumu açık olarak ortaya koyuyor."

Ankel, birçok dünya ülkesinde insanların sigorta işlemlerine olumlu baktığına değinerek, "Fakat bu konudaki niyet, sadece felaketten belli bir süreye kadar devam ediyor, sonrasında son buluyor. Bu tip krizler, felaketler önlem alınması için bir fırsattır" dedi.

Hasara uğrayan binaların kısa sürede yapılması ve bürokratik işlemleri hızlandırmak için kentte bulunduklarını belirten Ankel, bazı hasarların sigorta şirketlerine geç bildiriminden ve çeşitli bürokratik işlemlerden dolayı ödemelerde gecikme yaşanabildiğini dile getirdi.

Allianz Sigorta Risk Müdürü İnşaat Mühendisi Ceyhun Eren de yıkılan binalarda yaptıkları incelemede deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalarla karşılaştıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi: "Binalarda eksik demir kullanılması, hasarların en büyük nedeni olarak sayılabilir. Deprem yönetmeliğine uygun bir bina olsa bile bu hiçbir zaman hasar görmeyeceği anlamına gelmiyor. Burada bilinmesi gereken binaların can kaybını önlemek üzere tasarlanması. Birçok binadaki hasarlar da binaların taşıyıcı sistemlerinden ziyade duvarlarda oluşmuş. İnsanlar evlerini ve iş yerlerini bu nedenlerden dolayı kullanamıyor."

Türkiyede sigorta bilincinin oldukça düşük seviyede olduğunu ifade eden Eren, "Bir felaket başımıza geldikten sonra önlem alma yoluna gidiyoruz. Felaket başa geldikten sonra maalesef artık geriye dönüş olmuyor" diye konuştu.

AA

 


Geri Dön