07 / 05 / 2024

Alman bankasından korkutan dolar tahmini! Tüm bildiklerinizi unutun!

Alman bankasından korkutan dolar tahmini! Tüm bildiklerinizi unutun!

Almanya’nın ve Avrupa’nın dev bankalarından biri olan Commerzbank seçim sonrası için daha önce yaptığı dolar tahminin revize etti. Bankanın şaşırtan tahminleri için tıklayın.



Alman bankası Commerzbank’ın Kıdemli EM Ekonomisti Tatha Ghose, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi ikinci turda kazanmasının ardından açıkladığı 1 Haziran tarihli raporunda ekonomik politikaların yönü konusunda artık bir belirsizlik kalmadığını ve bu nedenle döviz piyasasının beklemeye devam etmesi için bir neden olmadığını yazdı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Ghose, "Elde edilen seçim zaferi, Erdoğan’a bir süredir uyguladığı geleneksel olmayan para politikasını sürdürme ve milliyetçi politikalarını belki de anayasa değişiklikleri şeklinde daha da genişletme yetkisi veriyor" ifadesini kullandı. Ghose, Türk lirasının bir kez daha değer kaybetmeye başladığını, dövizin enflasyona geçişi yeniden hızlandıracağı öngörüsünde bulunarak, “Görünüşte düşen enflasyon tersine dönmeye başlayabilecek. Reel faize ilişkin görünüm artık bozulacak ve bu da döviz kurundaki değer kaybını daha da hızlandıracak. Bu durum bildiğimiz enflasyon-döviz sarmalına yol açacak. Seçim sonrasında lira tahminlerimizi önemli ölçüde zayıflatmamızın nedeni de bu tablo” şeklinde konuştu.

Alman bankasından korkutan dolar tahmini! Tüm bildiklerinizi unutun!

DÖVİZ KURU TAMAMEN KEYFİ KALACAK

Ghose’un açıkladığı raporda şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin geçmişdeki 2018 ve 2021 lira krizlerinde deneyimleyerek gördüğümüz gibi, politika yapıcıların hareket etmek zorunda kalacağı döviz kuru seviyesi tamamen keyfi olarak kalacak. Çünkü bu giderek tek başına Erdoğan’ın tepki fonksiyonu meselesi haline geliyor. Merkez Bankası Başkanı veya Ekonomi Bakanı (Mehmet Şimşek’in geri dönebileceğine dair bilgiler var) gibi diğer politika yapıcılar, liradaki değer kaybının düzensiz bir hıza ulaşması halinde bağımsız olarak kurtarma çabaları başlatmak zorunda kalabilir.”

 

 

 

.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön