Alman deprem uzmanından korkutan Marmara depremi uyarısı!
Dünyaca ünlü Alman deprem uzmanı Prof. Dr. Marco Bohnhoff, olası Marmara depremi ile ilgili korkutan uyarılarda bulundu....
Geçtiğimiz aylarda İstanbul-Silivri açıklarında meydana gelen sarsıntılar vatandaşları olası Marmara depremi ile ilgili korkutmuştu. Bunun üzerine birçok deprem uzmanından açıklamalar gelmişti. Sabah'ta yer alan habere göre; son olarak dünyaca ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Marco Bohnhoff, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen İstanbul Deprem Çalıştayı'nda son dakika açıklamalarında bulundu. Bohnhoff, beklenen Marmara depremini İstanbul'a etkisinin 17 Ağustos depreminden daha fazla olacağı yönünde açıklama yaptı ve önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
"Etkisi 17 Ağustos'tan büyük olacak"
İstanbul Deprem Çalıştayı'nda konuşan Alman sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, tehlikenin her geçen gün arttığının altını çizdi. ve uyardı. Bohnhoff, "Sarsıntının İstanbul merkezine çok yakın bir mesafede yaşanacak olması nedeniyle etkisi 17 Ağustos'tan büyük olacak." dedi.
Çalıştayda bir konuşma yapan Dr. Fouad Bendimerad ise, "Dirençli bir şehir olması için yeni yerleşim planları yapılmalı" dedi.
Prof. Dr. Marco Bohnhoff, "Çınarcık'tan Adalar'ın açığına uzanan 40 kilometrelik fay hattı ile Silivri-Bakırköy açıklarına uzanan orta segment kilitlenmiş durumda. Beklenen kırılmanın bu segmentten birinde gerçekleşeceğini öngörüyorum" diye konuştu.
GONAF projesi kapsamında Adalar ve Tuzla'da açılan kuyulara yerleştirilen sismik ölçüm cihazlarınını öneminden bahseden Bohnhoff, şunları söyledi; "GPS ve sismik ölçüm aletlerinden gelen veriler erken uyarı açısından hayati öneme sahip. Bu cihazlar 2016'da Yalova'da meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin öncülerini tespit etti. Son olarak Silivri açıklarında meydana gelen depremden bir gün öncede mikro sismik hareketler kaydedildi.
Deniz tabanına yerleştirilecek mikro deprem ölçerler erken uyarı ve hayat kurtarma açısından büyük önem taşıyor. İstanbul için depremin başlaması ile şehirde şiddetli sarsıntıların yaşanması arasında en fazla 2 ila 6 saniyelik bir süre var. Bu ne yazık ki çok az bir süre. Bu süre en iyi ihtimalle ancak otomatik olarak trafik lambalarının kırmızıya dönüştürülmesi, tünel ve köprülerin kapatılması, doğal gaz akışının kesilmesi için kullanılabilir. Deniz tabanına yerleştirilecek cihazların sayısı arttıkça erken uyarı süresi de uzayacak"
Bilim insanlarından İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken açıklama!
İstanbul Deprem Çalıştayı'nda bina güvenliğine vurgu yapıldı!
Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?
Övgün Ahmet Ercan: İstanbul'da iki deprem bekliyorum!