Dış Piyasalar

Alman emlak piyasasında kriz tam gaz!

Alman ticari gayrimenkul fiyatları 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 gerilerken, yıllık bazda da yüzde 9,6 gerileme gösterdi. Uzmanlar konu ile ilgili olarak açıklamada bu resmi verilere göre Alman emlak piyasasında krizin devam ettiğini belirtti.

Son dönemlerde yaşadığı konut kriziyle sık sık gündeme gelen Almanya'da ipotekli konut finansmanı sağlayan Alman İpotek Bankalar Birliği (VDP), 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin merakla beklenen konut fiyat verilerini resmen açıkladı.

Resmi olarak açıklanan verilere göre, Alman emlak piyasasında kriz sürüyor. Söz konusu verilere göre konut fiyatları, 2024'ün ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 0,2 düşüş gösterirken, 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında da 4,3'lük düşüş dikkati çekti.

Alman ticari gayrimenkul fiyatları 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8, yıllık bazda yüzde 9,6 gerileme gösterdi.

Ticari gayrimenkul fiyatları, 2023 yılının son çeyreğinde önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 12,1 gerileyeme gösterirken ayrıca kayıtlar tutulduğundan beri görülen en sert düşüşü göstermişti.

TİCARİ MÜLKLERDE DÜŞÜŞ KONUTTAN DAHA FAZLA

Alman İpotek Bankalar Birliği İcra Kurulu Başkanı Jens Tolckmitt son günlerde gündemden düşmeyen konuyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Alman İpotek Bankalar Birliği İcra Kurulu Başkanı Jens Tolckmitt yaptığı değerlendirmesinde, "Fiyatlarda yaşanan gelişim, düşüşlerin süreceği yönündeki öngörümüzü doğrulamaktadır. Ticari mülkler için konutlara kıyasla daha ağır bir düşüş söz konusu. Durum 2024 yılında da zor olmaya devam edecek" dedi.

Gayrimenkul sektörü, Almanya'da uzun senelerdir faiz oranlarının düşmesi ve talebin artmasıyla ivme kazanmıştı. Fakat, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele etmesi gayrimenkul sektörünü olumsuz şekilde etkiliyor. Yüksek faiz oranları da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomide sorunlara neden oluyor.

Malzeme maliyetlerinin önemli ölçüde artması da pek çok projeyi inşaatçılar için karsız hale getiriyor. Finans koşullarının giderek zorlaşması ve inşaat anlaşmalarının iptal edilmesi veya bekletilmesi de bazı inşaat şirketlerini de iflasa sürükledi.

 

Fenercioğlu'ndan Kıbrıs'a 1.500 konutluk dev proje! 63 bin pounddan satışa çıktı!

Konut satışları gerçek bedel üzerinden yapılsın! Devasa vergi gelirinden neden faydalanılmıyor?

Milli Emlak'tan iki şehirde arsa satışı! 70 bin TL'ye KDV'den muaf arsa fırsatı!