06 / 05 / 2024

Almanya'da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Almanya'da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

Almanya'da ev kiralarında fahiş artışlar yaşanırken yerel yönetimler sosyal konutlara önem vermiyor. Bu sebeple pek çok şehirde konut hakkı için eylemler gerçekleştirildi..



BELEDİYE KONUTLARDAN KÂR SAĞLIYOR

Erwin-Schoettle Meydanında düzenlenen mitingde Kiracılar İnisiyatifi adına gerçekleştirilen açıklamada “Belediye 2021 yılında sahip olduğu konutlardan 23.4 milyon avro kâr elde etti. Bu yetmezmiş gibi belediye meclisi geçtiğimiz yıl konut fiyatlarında yüzde 6 kira artışını onayladı. Uygun fiyatlı eski konutlar boşaltılıp onarılarak çok yüksek fiyatlarda kira piyasasına sürülüyor” ifadeleri kullanıldı.   

Stuttgart’ta 4 bin evsiz kişinin acil durum barınaklarında, 150 kişinin sokakta yaşadığının altı çizilen açıklamada, “Pandemi döneminde evsizlerin durumu çok kötüleşti. Kamuya ait binden fazla daire boş olmasına rağmen devlet ve belediye hiçbir şey yapmıyor. Bizler konut hakkının insanlık hakkı olduğunu ve kira artışlarının ve özelleştirmelerin durdurulmasını, uygun kira fiyatları talep ediyoruz” denildi. 

Almanya da ev kiraları uçtu! Eylemler başladı!

“Stuttgart 21” adlı konut projesine bağlı şekilde şehir uzun süredir ofis merkezli şekilde dönüşümde. Zamanı dolan ve bakımsız yapılar yıkılıyor ve yerine işçi ile emekçilerin ödemeyeceği tutarların yer aldığı kira fiyatları belirleniyor.

Evrensel'den Ali Çarman'ın haberine göre; 70 metrekare büyüklüğe sahip olan ve yan giderlerle 1.300 avroya ulaştığı bir evde, düşük ücretli işlerde çalışan ve ortalama 1200-1700 avro ücret alan işçilerin yaşaması mümkün değil. Belediyenin de yeni sosyal konut yapmak yerine emlakçılarla iş birliği yaptığı ileri sürülüyor. Bu sebeple konut hakkı için yapılan eylemlerin sürmesi öngörülüyor.

Facebook'ta verdiği satılık zeytinyağı ilanı yüzünden 5 milyon liralık arsa ve arabasını kaybetti

Almanya'daki gayrimenkul fiyatlarında artış hız kesmiyor!


Geri Dön