06 / 05 / 2024

Almanya'da göçmen ayrımcılığına tepki

Almanya'da göçmen ayrımcılığına tepki

Almanya'nın Aachen kent yönetimi, ev kiralamada göçmenlere ayrımcılık yapılması ve bu nedenle göçmenlerin kiralayacak ev bulmada zorluk çekmesi sorununa el attı.



Bu amaçla bir kitapçık hazırlandı. "Aachen bizim evimiz" adını taşıyan bu kitapçık Aachen ve çevresinde ev arama konusunda her açıdan bilgi sunuyor. Kentteki Entegrasyon Merkezi Müdürü Iris Kreutzer, "Özellikle göçmenler için bu konu çok önemli" dedi. Almanya'nın bütün şehirleri gibi Aachen'da da göçmen kökenliler kiralık ev bulmakta çoğu zaman zorlanıyor. Afrika kökenli oldukları için kendilerine ev kiralanmayan bir aile, konuyu Anti Ayrımcılık Merkezleri ile birlikte tespit ettirerek mahkemeye taşımış, dava Almanya'da konut kiralamada ayrımlık konusunda bir ilk olmuştu.

Kolay anlaşılır bir dille hazırlanmış olan kitapçıkta, düşük gelirlilere verilen ve "Sosyal konutlar" da ev kiralamak için şart koşulan kiralama izin belgesi, kiracılık hukuku, kira yardımı ve evle ilgili düzenlemelerle ilgili sorulara da cevaplar veriliyor. Kitapçıkta bu konularla ilgili danışmanlık hizmeti veren kurumların da adresleri yer alıyor.

Kitapçığın hazırlanmasına katkı yapan kurumlar arasında ise Aachen Belediyesi'nin yanı sıra Entegrasyon Merkezi yer alıyor. Söz konusu kitapçık, bu iki kurumun yanı sıra Caritas'ın entegrasyon ve göç birimi, Aachen'daki Der Gewoge adlı kiracıları derneği ve Aachen Kiracıları Koruma Derneği Aachener Mieterschutzverein'dan temin edilebiliyor. Söz konusu kurumlar da kitapçığın hazırlanmasına yardımcı olmuş kurumlar arasında sayılıyor.

Sabah

Geri Dön