02 / 05 / 2024

Almanya'da Heimtekstil Fuarı açıldı!

Almanya'da Heimtekstil Fuarı açıldı!

Almanya' nın Frankfurt kentinde düzenlenen dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olarak kabul edilen Heimtekstil Fuarı açıldı. Heimtekstil Fuarı' nda Türkiye 164 firmayla temsil ediliyor...



Dünyanın önde gelen tekstil ve ev tekstili üreticilerini bir araya getiren fuarda, dijital baskı, duvar kaplama ve dekoratif kumaş sektörlerinin önde gelen üreticileri yeni ürünlerini pazarlama imkanı buluyorlar. 61 ülkeden 2 bin 718 firmanın stant açtığı Heimtekstil Fuarı'nda Türkiye 164 firmayla temsil ediliyor. 


Fuara katılan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Heimtekstil Fuarı'nın dünyanın en büyük ev tekstili etkinliği olduğunun söyledi.


2008 yılı sonu yaşanan ekonomik krizden sonra ev tekstili sektörü olarak 2010 ve 2011 yılını çok iyi geçirdiklerini vurgulayan Burkay, 2013 yılını yüzde 3'lük bir ihracat artışıyla tamamladıklarını ifade etti. "Kriz öncesi dönemdeki gücümüze ulaşmış olduk. Türkiye’nin dışa açılım politikası ve dış ticarete verdiği önem, biz üreticiler için çok önemli" diyen Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:


 "Türkiye’nin tekstil ve ev tekstili sektöründe en büyük dış ticaret partneri Almanya'nın son çeyrekteki büyüme rakamları bizleri umutlandırdı. Avrupa’da İspanya ve İtalya gibi ülkelerin son çeyrekte toparlanma göstermesi de önemli. Ev tekstil sektörü için önemli olan bu pazarların 2014 yılında daha da hareketlenmesini umuyoruz. Türkiye burada Almanya’dan sonra en büyük katılımcı ülke konumunda. Yıllık yaklaşık 3 milyar doların üzerinde ihracat yapan bir sektörüz ve bu ihracatın neredeyse üçte biri bu fuarda şekilleniyor. Bu fuarda yapmış olduğumuz bağlantılar ve iş görüşmeleri aynı zamanda yıl içinde devam eden bir süreç."


Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Türkiye'den 164 firmanın katıldığı fuara, Bursa'nın 58 firmayla temsil edildiğini belirterek, Türk firmalarının geldiği noktayı görmekten gurur duyduğunu ifade etti.


Özellikle ev tekstilinde Bursa'nın dünyada çok önemli üretim merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Karaloğlu, "Biz bu fuarda hem Türk firmalarını hem de özellikle Bursa'dan fuara katılan firmaları ziyaret edip, onları cesaretlendirmek ve hayırlı fuarlar dilemek için buradayız" dedi. 


Türkiye’nin 3 milyar dolar civarında ev tekstil ihracatı bulunduğunu söyleyen Karaloğlu, bunun yaklaşık 800 milyon dolarını Bursa üzerinden yapıldığını sözlerine ekledi. 


Fuarın açılışına katılan Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici, Frankfurt Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Gülay Babadoğan Tarakcıoğlu ve Ekonomi Ataşesi Gürol Başaran Türk şirketlerinin standlarını ziyaret etti.


AA


Geri Dön