27 / 04 / 2024

Almanya'da kira artışlarına frenleme geliyor!

Almanya'da kira artışlarına frenleme geliyor!

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft kirada oturan ve kira artışlarından şikayetçi olan vatandaşlara müjdeli haberi vererek, kira fiyatlarında bir frenleme uygulamasını başlatacaklarını dile getirdi...




Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft kirada oturan ve kira artışlarından şikayetçi olan vatandaşlara müjdeli haber verdi. Düsseldorf’ta düzenlediği sene başı basın toplantısında konuşan Kraft, önümüzdeki haftalarda kira fiyatlarında bir frenleme uygulamasını başlatacaklarını dile getirdi. Kraft, eyaletin 59 belediyesinde mevcut kira sözleşmelerinde üç yıl içerisindeki artışın yüzde 15’in üzerine çıkarılmasını engellemek üzere bir uygulamanın önümüzdeki haftalarda resmen başlatılmasını beklediğini söyledi. 


Geçen yılın Mayıs ayında federal bazda bu konuda yapılan bir düzenleme sayesinde eyaletler kira fiyatlarını frenleme uygulamasından faydalanma imkanına sahip oldular. Ev sahiplerinin haklarını korumak için çalışan Haus und Grund derneği ise planları eleştiriyor. Haus und Grund’a göre bu uygulamayla ev sahiplerine zarar veriliyor. Ayrıca dernek yetkilileri uygulamanın resmen devreye girmeden önce ev sahiplerinin kira fiyatlarını büyük ölçüde yükseltebilecekleri konusunda uyardı. Bunun yanı sıra Mart ayında Daire Gözetim Yasası’nın Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi planlanıyor. 


EV DENETİMLERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR


Bu yasa da ev sahiplerinin gözlerini dört açmalarını sağlayacak. Buna göre kiraya verilen dairelerde kayıtlı olduğundan fazla insanın olması ve kayıtlı olanların haricinde insanın yaşamasının ortaya çıkması durumunda ev sahiplerine 50 bin Euro’ya yakın para cezası kesilebilecek. Bu bağlamda yasa sayesinde denetim görevlilerine eve girme hakkı da tanınacak. Bu denetimler, şüpheli durumlarda yapılacak. Bir grup uzman anayasal özgürlüklerin söz konusu maddeyle kısıtlandığını söylerken, diğer bir grup şimdiye kadar tam da bu iznin olmamasının sorunu büyüttüğü kanısında.


Bugün


Geri Dön