29 / 04 / 2024

Almanya’da konut fiyatlarında 2000 yılından beri en sert düşüş yaşandı!

Almanya’da konut fiyatlarında 2000 yılından beri en sert düşüş yaşandı!

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre Almanya’da konut fiyatları geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 8,4 gerileme gösterdi. Böylelikle ülkede konut fiyatlarında 2000'den bu yana en sert düşüş yaşanmış oldu.



Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut fiyatlarına ilişkin merakla beklenen 2023 ve geçen yıl son çeyrek verilerini resmen açıkladı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre Almanya’da konut fiyatları geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 8,4 gerileme gösterdi. Böylelikle konut fiyatlarına ilişkin verilerin toplanmaya başladığı 2000 senesinden bu yana en sert düşüşü ve 2007 yılında beri de ilk düşüşü kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) yaptığı açıklamada Almanya’da konut fiyatlarının 2008 yılından 2022 yılına kadar olan dönemde yıllık ortalama bazda istikrarlı bir biçimde yükseldiği de anımsatıldı.

Ayrıca diğer taraftan konut fiyatları, geçen senenin son çeyreğinde bir önceki senenin aynı çeyreğine göre yüzde 7,1 gerileme gösterdi.

Almanya’da konut fiyatlarında 2000 yılından beri en sert düşüş yaşandı!

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre son çeyrekte, Köln, Berlin, Hamburg, Frankfurt, Münih, Stuttgart ve Düsseldorf kentlerinde konut fiyatları yüzde 9,1 ve bahçeli konut fiyatları ise yüzde 5,8 düşüş gösterdi.

Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele ederken yaşanan bu durum da inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı duruma getirerek ekonomiyi yavaşlatırken, ipotekli kredi faiz oranlarını yükseltmiş oluyor. 

KONUTLAR HALA ÇOK DEĞERLİ

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen ipotek maliyetlerinin artmasıyla geçen yıl fiyatların düşmesine rağmen ülkedeki konutların hala aşırı değerli olduğunu kaydetmişti.

Resmi olarak açıklanan ve merakla beklenen sektör verilerine göre, sahibinin kullanmış olduğu konutların fiyatları geçen sene yüzde 4'ün biraz üzerinde düştü. Ayrıca Alman İstatistik Ofisi de senenin ilk dokuz ayındaki düşüşleri yüzde 8,9 olarak açıkladı.

Yine paylaşılan detaylara göre Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) söz konusu ülkenin mevcut demografik ve ekonomik durumuna dayanarak söz konusu fiyatların olması gerekenin hala yüzde 15-20 üzerinde olduğunu da açıklamıştı.

 

Konut alıp satarken tapu dolandırıcıları artık tarihe karışıyor! İşte tapuda yeni uygulama...

Milli Emlak'tan 4 bin TL'den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi fırsatı! Bu tarihleri kaçırmayın!

Türkiye nüfusu yaşlanıyor! Toplam nüfusun yüzde 38’i büyük şehirlerde yaşıyor!


Geri Dön