28 / 04 / 2024

Almanya'da konut sahibi olmak zorlaştı mı?

Almanya'da konut sahibi olmak zorlaştı mı?

Almanya'da ev sahibi olmak zorlaşıyor. Kendi evinde yaşamak Almanya'da giderek bir hayal haline geliyor. Bölgede emlak fiyatlarında son senelerde önüne geçilemeyen hızlı bir artış yaşandı.



Almanya'da ev sahibi olmak zorlaşıyor. Kendi evinde yaşamak Almanya'da giderek bir hayal haline geliyor. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Almanya'da gençler çok zor şartlarla gayrimenkul sahibi olabiliyor.

Yapılan bir araştırmaya göre; Almanya'da kendi evinde yaşayan Almanların oranı yüzde 46 olarak belirlenirken, bu oranın Avrupa Birliği'ndeki birçok ülkeye kıyasla daha düşük kaldığı belirlendi. 

Almanya da konut sahibi olmak zorlaştı mı?

Almanya genelinde emlak fiyatlarında son senelerde hızlı bir artış yaşandı. Bölgeye göre konut fiyatları 300 bin ile 1.5 milyon Euro arasında değişiklik gösteriyor.  Şehirlerde bulunan evlerde gittikçe daha pahalı hale geliyor. 

Almanya da konut sahibi olmak zorlaştı mı?

Almanya'da en büyük sorun ise konut kredisi almak istendiğinde yaşanıyor. Ülkede konut kredisi alabilmek için yüzde 10 ila yüzde 20 oranında öz sermaye şartı bulunuyor. Hesaplamalara göre, bu şarta altında Almanya'dan bir ev alabilmek için en az 60 bin Euro birikimin bulunması gerekiyor. Fakat 24-40 yaş arasındaki insanların yalnızca yüzde 15'i bu birikime sahip. 

Diğer Avrupa ülkelerinde emlak sahibi olanların oranları çok daha fazla. Macaristan ve Slovakya'da kiracıların yüzde 80'inin oturdukları evin sahibi olduğu belirtiliyor. İspanya ve İtalya'da ise bu oran yüzde 70'i aşmış durumda. 

Almanya da konut sahibi olmak zorlaştı mı?

İngiltere'de yüzde 60'ın üzerinde olan bu orana, emlak vergilerinin yeniden düzenlenmesi etki etti. Bölgede küçük konut satın alan kişilerin vergi yükleri hafifletildi, büyük gayrimenkul satın alanlar içinde vergiler artırıldı. 

Hollanda'da ise konut sektörüne ilişkin kredi temerrüt sigortası bulunuyor. Bu durumda, bankalar genellikle alıcı kişilerin öz sermayesinden vazgeçiyor ve böylece konut sahibi olunabiliyor. 

Almanya'da konut teşviki üç ay uzatıldı!

ABD’de bekleyen konut satışları yine düştü!


Geri Dön