Ekonomi

Almanya'dan enerji krizini hafifletecek hamle! 

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya'nın kalan üç nükleer santralinden ikisinin en az Nisan 2023’e kadar elektrik şebekesine bağlı kalacağını açıkladı. Söz mevzusu santralleri işleten şirketlerin kışın elektrik üretmesi için ihtiyaç duyulan bütün hazırlıkları emniyet yönetmeliklerine müsait olarak yapacaklarını belirten Habeck, Fransa'nın nükleer enerji arzı durumunun bu santrallerin ömrünü Nisan 2022 sonrasına uzatma sonucunda büyük bir unsur olacağını ve bu kararın bu sene verilmesi icap ettiğini söyledi

Habeck, başkent Berlin’de düzenlemiş olduğu basın toplantısında, ülkede kalan 3 nükleer santralden 2'sinin (Bavyera'daki Isar 2 ve Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2) Nisan 2023’ün ortasına kadar çalıştırılacağını bildirdi.

Söz mevzusu santralleri işleten şirketlerin kışın elektrik üretmesi için ihtiyaç duyulan bütün hazırlıkları emniyet yönetmeliklerine müsait olarak yapacaklarını belirten Habeck, Fransa'nın nükleer enerji arzı durumunun bu santrallerin ömrünü Nisan 2022 sonrasına uzatma sonucunda büyük bir unsur olacağını ve bu kararın bu sene verilmesi icap ettiğini söyledi.

Habeck, "Fransa'dan gelen verilerin, rezervi devreye alarak kullanacağımızı gösterdiğini söylemeliyim." dedi.

Alman enerji piyasasının iyi bir konumda bulunduğunu vurgulayan Habeck, laf mevzusu 2 nükleer santralin şebekeye bağlı kalmasının Fransa’dan elektrik açığını bir dereceye kadar kapatabileceğini anlatım etti.

Almanya, 2021’de 30 senedir etken olan 3 nükleer santrali daha kapatmıştı, geri kalan 3 santrali ise 2022 sonucunda kapatmayı planlıyordu.

Ancak Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Moskova’dan gelen enerji arzındaki aidat ve enerji fiyatlarında trajik artış, Berlin’i ülkede kalan 3 nükleer santralden 2'sinin Nisan 2023’ün ortasına kadar acele konum rezervi olarak beklemede tutmaya zorlamıştı.

Fransa'da bakım için kapatılan nükleer santraller, ülkenin nükleer elektrik üretimini 30 senenin en düşük seviyesine indirerek Avrupa'nın enerji krizini şiddetlendirmişti.

Öte yandan, Avrupa’nın en büyük ekonomisine haiz Almanya, Moskova’nın Kuzey Akım 1 naturel gaz boru hattı üstünden gaz akışını durdurma kararının tetiklediği sarmal bir enerji kriziyle yüz yüze bulunuyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı'na ait endişeler enerji kaynakları üstünde baskı meydana getirmeye devam ederken Alman hükûmeti de bu kış endüstri çarklarının dönmesini, ışıkların aleni kalmasını ve evlerin sıcak kalmasını sağlamak için çabalıyor.

Rusya-Ukrayna savaşına kadar büyük seviyede Rus naturel gazına bağımlı olan Almanya, alternatif enerji kaynaklarını değerlendiriyor.

Almanya, 2011'de Japonya'da yaşanmış olan Fukuşima nükleer faciası sonrası nükleer enerjiyi terk etme sonucu almıştı.

Facia sonrası Alman hükûmetinin çıkardığı nükleer enerjiden çıkış yasası uyarınca son üç nükleer enerji santralinin de 2022 sonuna kadar kapatılması planlanıyordu.

IMF'den kritik açıklama! İngiltere'deki son gelişmeler takip altında!
Zam yağmuruna tutulan iPhone 13 Carrefoursa'da indirim! 28 Eylül 2022 fiyat listesi...
Bitcoin 20 bin doları geride bıraktı!