22 / 11 / 2024
fuzul

Almanya'nın kayıp konutlarında sahne dolandırıcılara kaldı!

Almanya'nın kayıp konutlarında sahne dolandırıcılara kaldı!

Yaşanan konut kriziyle gündemden düşmeyen Almanya'da uzmanlar 800 bin konut açığı olduğunu belirtirken ülkede yaşanan bu kriz de dolandırıcılar tarafından fırsata dönüştürülüyor.




Almanya'da yaşanan konut sorunu hız kesmeden sürüyor. Özellikle büyük kentlerde ve nüfus bakımından daha kalabalık olan şehirlerde, konut bulmak giderek daha da zor bir hale geliyor. Paylaşılan detaylara göre inşaat maliyetlerinde yaşanan artış ve sektördeki şirketlerin ciddi mali krizlerle boğuşması ülkede yeni konutların inşa edilmesi önünde de ciddi bir engel teşkil ediyor.

Ülkede yaşanan bu kriz haliyle kira bedellerini de yükseltiyor. Ülkede yeni bir konut kiralamak isteyenler, büyük paralar ödemek zorunda kalıyor.

Ülkede hal bu şekilde olunca da konut sahipleri çoğu zaman yasa dışı yollara başvurabiliyor. Örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz hafta Alman basınında, bir konut sahibi, evini kiralamak isteyen kadından, hamile olmadığını kanıtlamasını talep etmişti.

YAKIN GELECEKTE ÇÖZÜM YOK

Artı 49'da yer alan habere göre Hannover merkezli Pestel Enstitüsü'nün yakın zamanda yaptığı bir araştırmayla ülke genelinde yaklaşık 800 bin konut açığı olduğu belirtildi.

Almanya nın kayıp konutlarında sahne dolandırıcılara kaldı!

Paylaşılan detaylara göre Alman Emlak Federasyonu (ZIA) Genel Müdürü Aygül Özkan, geçtiğimiz günlerde Augsburger Allgemeine gazetesine vermiş olduğu demeçte, Alman hükümetinin toplamda 400 bin konut hedefinin ne bu sene ne de gelecek sene tutturulamayacağını dile getirerek, "Bu sene de 400 bini yakalayamayacağız ve muhtemelen 2025 yılında da yakalayamayacağız. Her şeyden önce, orta segmentte, yani konut yardımı açısından geride kalabilecek hemşire ya da polis memuru için uygun fiyatlı konut eksikliği var" dedi.

Koalisyon hükümeti Ocak'ta ülkedeki yeni inşaatları teşvik etmek için düşük faizli krediler için 1 milyar dolarlık bir kaynak daha ayırdı. Yatırımcılar ve emlak geliştiricileri, sürekli yükselen malzeme fiyatları, inşaat işçilerinin ücretlerinin artması ve faiz oranlarındaki geri dönüşün projeleri karsız duruma getirmesinin ortaya çıkardığını sonuçlardan dert yanarken, geçen sene inşaat ruhsatlarının sayısı yaklaşık olarak dörtte bir oranında düşüş gösterdi.


SAHNE DOLANDIRICILARA KALDI

Ülkede yaşanan krizin bir sonucu olarak son dönemlerde konut dolandırıcılığı vakaları da ciddi oranda arttı. Verilen bilgilere göre Frankfurt polisi, sosyal medyada ve başka yerlerde insanları, şu anda pek çok insanın kurbanı olduğunu belirttikleri bir dolandırıcılık konusu ile ilgili olarak uyarıyor. Yalnızca Frankfurt'ta bile 2023 yılının Aralık ayından bu yana çok sayıda mağdur olduğu belirtiliyor.

Ülkede en yaygın dolandırıcılık şeklinde olan peşin ücret dolandırıcılığı ise şu şekilde gerçekleşiyor: Öncelikle ilan edilen ya da sahibi tarafından kiraya verilmiş olan normal kiralık daireler, failler tarafından kiralanıyor akabinde internet üzerinden kiralık mülk ilanı veriliyor. Ardından genel olarak konut sahibi ya da emlakçı olmadan randevular ayarlanıyor. Anahtar bir anahtar kutusuna bırakıldıktan sonra müstakbel kiracı da konut tek başına görebiliyor.

Hessen'deki tüketici danışma merkezinden Peter Lassek, son zamanlarda sık sık uygulanan bu senaryoyu anlatırken, dolandırıcıların sözleşme imzalanmadan ve anahtarlar teslim edilmeden önce bir depozito veya devir ücreti istediklerini ve böylelikle işin herkes için sözde daha hızlı olduğunu belirtiyor. Lassek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada depozitonun ancak sözleşme imzalandıktan sonra ödenmesi gerektiği uyarısını da yapıyor. 

Evini kiraya verenler dikkat! Bu paralar geri alınacak!

Şubat 2024 zamlı evde bakım maaşı hesaplara yattı mı? 15 Şubat evde bakım parası yatan iller belli mi? Son dakika!

Konut yatırımcıları rotasını Sakarya'ya çevirdi! Yabancı yatırımcılar buraya akın ediyor...


Geri Dön