Kentsel Dönüşüm

Alo 181, kentsel dönüşümü hızlandırdı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 'Alo 181'in çok önemli olduğunu belirtirken, dönüşümü hızlandırdığını söyledi...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen: Gerçekten alo 181 bizim için bu anlamda çok önemli. Bu konuda vatandaşımızda bilinç oluştu, bu daha da fazla artacak. Riskli binaların tespitiyle ilgili olarak, ilk başladığımız aylarda birer, ikişer binanın tespiti yapılırken artık günde 100'lerce binanın tespiti yapılıyor dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 'Alo 181'in çok önemli olduğunu belirterek, "Bu konuda vatandaşımızda bilinç oluştu, bu daha da fazla olacak. Riskli binaların tespitiyle ilgili olarak, ilk başladığımız aylarda birer, ikişer binanın tespiti yapılırken artık günde 100'lerce binanın tespiti yapılıyor" dedi. 

Gürgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarının uzun yıllardır devam ettiğini ve geçen yıl çıkan bir kanun sayesinde bunun daha da hızlandığını söyledi. 


Türkiye'de, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli yer olarak belirlenen 100 dönüşüm alanı olduğunu belirten Gürgen, riskli binalarla ilgili önlemlerin alınması ve yeni binaların yapılması gerektiğini vurguladı. 

Artık yeni kamu yönetimi anlayışında devletle vatandaşın iç içe çalışması gerektiğini anlatan Gürgen, vatandaşı bilgilendirmek, teşvik etmek zorunda olduklarını söyledi. 


Herkesin belirli noktalarda iletişime sahip olduğunu vurgulayan Gürgen, "Biliyorsunuz Türkiye'de telefonlar, internet çok sık kullanılıyor. Bununla ilgili geçen sene itibarıyla, vatandaşla birebir temas kurmak üzere alo 181 çevre ve şehircilik hattı kuruldu. Biz bu hattı gerçekten önemsiyoruz. Vatandaşımız, günün 24 saati çevre ve şehircilikle ilgili olarak hangi soruyu, aklına ne gelirse istediği saatte sorabilir" diye konuştu. 


Çevreyle, kirlilikle alakalı her türlü soruların yanıtlandığını ifade eden Gürgen, şunları kaydetti: "Her hafta, her ay düzenli olarak oradan rapor alıyoruz. Baktığımız zaman sorular var, cevaplar var. Vatandaşlarımızın memnuniyetini gösteren geri dönüşümler var. Her geçen gün ilgi artıyor. Bilinirlik de önemli burada. İlk başlarda çok fazla müracaat yoktu ama her geçen ay çığ gibi büyüyen bir müracaat var. 

Yaptığımız işlerin yansımasını görüyoruz. Alo 181 ile ilgili sürekli geri besleme alıyoruz. Bize şu açıdan faydası var. Birincisi vatandaşımızın sorularına cevap verebiliyoruz, ikincisi vatandaşımızın yaşadığı sıkıntıları öğrenebiliyoruz. Biz nerede yanlış yapıyoruz, onu bize söylüyorlar. 


Gerekirse mevzuatın içerisindeki eksiklikleri söylüyor, gerekirse bizi uyarıyor. Vatandaşla temas bu anlamda önemlidir." Kanunla ilgili bilgilendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Gürgen, "Gerçekten Alo 181 bizim için bu anlamda çok önemli. Bu konuda vatandaşımızda bilinç oluştu, bu daha da fazla olacak. Riskli binaların tespitiyle ilgili olarak, ilk başladığımız aylarda birer, ikişer binanın tespiti yapılırken artık günde 100'lerce binanın tespiti yapılıyor. 

Çünkü kanun çıktığında yıkılan ilk binalarda, anahtar teslim aşamasına geldiler. Yeni evine taşınanlar var. Bitmiş, anahtar teslim edilmiş, güvenli binaların içerisinde oturan vatandaşlar, herkesi bilinçlendirecek. Bu duyularak, görülerek, yaşanarak yaygınlaşacak bir proje. Buradaki ivmeyi takip ediyoruz" dedi. 


Ülkede yapılan altyapı çalışmalarına da değinen Gürgen, şöyle devam etti: "Türkiye'de ciddi anlamda bir şehirleşme var. Hızlı bir şehirleşme var ama o hızlı şehirleşmenin biz altyapısını oluşturabilmiş değiliz. 

Özellikle köyden kente göçlerin sıkça yaşandığı durumlarda, hep üstyapıya yatırımlar oldu. Vatandaşımız sürekli üstyapısını yaptı. Türkiye'de her tarafta bunu yaşıyoruz. 'Orada yağmur yağdı, sel oldu, sular altında kaldı. Uç metre su birikti, yollar tıkandı.' Müreffeh bir ülke için sağlam altyapılara ihtiyacımız var. Elbette bununla ilgili şu anda çok ciddi anlamda çalışmalar söz konusu. 


İller Bankası olgusu var. Bu konuda inanılmaz derecede çalışıyor, belediyelerimize kaynaklar aktarıyor. Belediyelerimizde altyapının önemi ciddi anlamda idrak edilmiş. Ama bizim önceki yıllardan kaybettiğimiz, geride kaldığımız o altyapı ile üstyapının arasındaki farkın kapanması biraz daha zaman alacak. O zamana kadar belediyelerimiz bu konuda çok daha aktif çalışması gerekiyor." 


Ankara Son Söz Gazetesi