04 / 05 / 2024

Alpay Çepni: İBB 2 milyar dolar kredi ile dönüşümü başlatsın!

Alpay Çepni: İBB 2 milyar dolar kredi ile dönüşümü başlatsın!

İstanbul’da kentsel dönüşümün en önemli unsuru olarak ön planlama ve hazırlıkları gösteren Solarkent Proje Koordinatörü Alpay Çepni, bu hazırlık kapsamında düzenlenecek hukuksal zeminin g



İstanbul’da kentsel dönüşümün en önemli unsuru olarak ön planlama ve hazırlıkları gösteren Solarkent Proje Koordinatörü Alpay Çepni, bu hazırlıklar kapsamında düzenlenecek hukuksal zeminin güçlü bir şekilde hazır olması gerektiğini kaydetti.

Dönüşümün yapılacağı bölge halkının aktarılacağı yeni lokasyonda yaşam alanının hazırlanarak ulaşımın sağlanması gerektiğini belirten Çepni, “Seçilecek lokasyon ulaşım açısından şehirden çok uzak ve arsası kıymetli olmayan bir yer olmalı” dedi.

Dönüşüm için İBB’nin uluslararası kuruluşlardan 1-2 milyar  dolarlık bir kaynak bularak arazi proje imalatı için kullanılabileceğini belirten Çepni, “Her dönüşüm yapılan bölge sadece konut imalatı için kullanılmamalı. Oraya uluslararası yatırımcılar ve projeciler için cazip fonksiyonlar üretilmeli. Expo centerlar, üniversite kampüsleri,  bölgesel hastaneler ve tematik parklar yapılmalı. Yabancı yatırımcılar için cazibe yaratılmaz ise iç talep yetersiz kalabilir” diye farklı bir açıyı gündeme taşıdı.

Bu şehrin fonksiyonel olarak yayılması gerektiğini dile getiren Çepni, “Satışlardan oluşturulacak kaynaklarla yeni bölgelere geçilerek sistem ilerlemeli. Her dönüşüm için en fazla 24 veya 36 aylık süreçlerde dönüşüm tamamlanmalı” diyerek süreç tayin etti.

Bu şekilde üretilecek yeni alanların 'kıymetlerini koruması ve arz fazlası oluşturmaması için' yeni tematik öğeler eklenmeli diyen Çepni, “Örneğin Zeyport’un yerine yapılacak olan ATAPORT’un çok daha kapsamlı  projeler üretilerek İstanbul’un ekonomik, sosyal ve turistik potansiyeli yükseltilmeli. Oluşulan yeni bölgeler ölü kentler haline gelerek dönüşümü amacından saptırmasın” diyerek sözlerini bitirdi.

Alpay Çepni’nin dönüşüm formülü:
1- Ön planlama ve hazırlık sürecinde hukuksal zemin çok güçlü olmalı.
2- İBB uluslararası kuruluşlardan 1-2 milyar dolarlık bir kaynak bulmalı. Bununla kurulacak kentlere bölgesel taşımalar yapılmalı. Buraların her türlü ihtiyacı ve ulaşımı sağlanmalı.
3- Bu kentlerin daha sonra yaşaması için cazibe merkezi olarak kurulmalı.


Geri Dön