28 / 04 / 2024

Alpay Hacıoğlu: Emlak piyasası 2020 hareketlenecek!

Alpay Hacıoğlu: Emlak piyasası 2020 hareketlenecek!

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, emlak piyasasının 2020 yılında hareketleneceğini söyledi.



Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu kredi faiz oranlarında yaşanan düşüşten dolayı piyasada hareketlenme olacağını söyledi. Hacıoğlu “Emlak piyasasında fiyatlar neredeyse 3 yıl önceki fiyatlara düştü. 2019 durağan geçti ama 2020’de ciddi bir artış bekliyorum” diye konuştu.

TAŞINMAZ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ

Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu sektörün son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Alpay Hacıoğlu taşınmaz ticaret yönetmeliğiyle ilgili şunları söyledi: “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 5 Haziran 2018 tarihinde yayınlandı. 5 Aralık 2019 tarihi son. Bu tarihe kadar oda kaydı bulunan herkesin taşınmaz ticareti yetki belgesi alma zorunluğu var. Eğer emlakçılar bu yetki belgesini almazlar ise dükkanlarının kapatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalacaklar. Bu uygulama bizler için çok iyi oldu. Bakanlık tarafından yetki belgesi alanlar işlerini düzgün şekilde yapabilecek. Bu noktada mağduriyetler ortadan kalkacak.”

VATANDAŞ BİLGİLENMELİ

Alpay Hacıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “-Bizlerin vergi mükellefi var, oda kaydı var, bakanlığa gidip başvuru yapıyoruz. Eğer benim bakanlıkta bunu engelleyecek vukuatlarım var ise kesinlikle taşınmaz ticareti yapamıyorum. Bu sayede vatandaş gönül rahatlığıyla emlak ofisine gelecek. Biz 5 Aralık’tan sonra yetki belgesi olmayanlara itibar edilmemeli diye uyarılarda bulunacağız. Ticaret bakanlığına bir uyarımız var. Türkiye’nin tüm ulusal kanallarda 45 saniyelik kamu spotu yayınlanmalı ve vatandaş bilgilendirilmeli. Kesinlikle sözleşmesiz ticaret yapılamayacak. İnternet portallarına yetki belgemiz olmadan üyelik alamayacağız.

FAİZ ORANLAR MEMNUN ETTİ

Son bir haftadır İzmit sokaklarında zabıtayla birlikte inanılmaz bir çalışma başlattık. Etik olmayan satışlara ve satıcılara izin vermiyoruz. Kabahatler kanununda bunların yaptırımları var. Öte yandan son 1 yılda gayrimenkul, emlak ve inşaat sektöründe fiyatlar üst noktaya çıktı. Çok fazla inşaat yapıldı fakat son günlerde fiyat oranları ciddi anlamda düştü. Geçmiş dönemde 100 bin TL faiz kredisi kullandığınızda ödemesi 300 bin TL oluyordu. Bu satışlarda büyük engeldi. Devlet bankalarında faiz kredilerinin düşük tutulması yönünde taleplerimiz olmuştu. Birden bire faiz oranlarına düşüş oldu. Şu anda faiz oranları 0.99’a düştü. Bundan 15 gün önce 1.48’e düşmüştü. Onu bile iyi bir düşüş olarak görüyorduk. 0.99’luk oran ise çok daha iyi. Fiyatlar neredeyse 3 yıl önceki fiyatlara düştü.

HAK ETTİĞİ NE İSE O OLSUN

Bankalar tarafından konut kredilerinde yapılandırma da yapılmalı. Bu olursa sektörün önü açılır ve piyasa biraz daha rahatlar. 2019 durağan geçti ama 2020’de ciddi bir artış bekliyorum. Ülkenin refah durumu yükseldiğinde bizim işlerimiz daha da artıyor. 3-5 yıl önce kimsenin yarın ne olacak kaygısı olmadığı ticari akış vardı. İnşallah bu 2020’de tekrar sağlanır. Umudumuz, isteğimiz bu yönde. Faiz oranlarının düşmesini fırsat bilerek kimsenin emlak fiyatlarını hak ettiği değerden daha yükseğe çıkarmaması gerekiyor.

Amacımız satmaksa fiyatları arttırmasınlar. Fiyatlar gerilesin demiyoruz, sadece hak ettiği neyse o olsun. Yoksa piyasada bir şey değişmez. 250 bin TL istenen konuta faiz oranları düştü diye 300-350 bin TL istemek doğru değil. Geçtiğimiz ay TÜİK verilerini aldım. 2019’da konut kredilerinde yüzde 48 düşüş olmuş. Sadece İstanbul,  Ankara  ve Antalya’da düşüş olmamış.

PİYASA ZAMANLA OTURACAK

Yaz ayları insanların masraf yaptıkları dönem olduğu için biraz durgun geçer sektörümüz açısından. Kışın biraz daha hareketli olur diye düşünüyorum. Mevduat faiz oranları da düşerse eşdeğer bir şekilde piyasa canlılık kazanır. Bu süreçte bizden de çok fazla beklentiler oldu. Meslektaşlarımızın haklı olduğu yerler var ama her sorunu çözemeyiz. Sektörel konularda meslektaşlarımızın yaşadığı bazı sorunlarda yardımcı oluyoruz. Eskiden yürüyüş yolunda bir tane kiralık dükkan bulamazdık. Piyasa zamanla oturacak. Biz geçmişte iş ayırıyorduk artık iş ayırmayacağız. Meslektaşlarımız biraz daha sabretsinler. Vatandaşlarımız yetki belgesi olmayan insanlarla çalışmasın.”


Geri Dön