27 / 12 / 2024

Alptekin Başarır inşaata buhar enerjisi kazandıracak

Alptekin Başarır inşaata buhar enerjisi kazandıracak

Helenium markasıyla inşa ettiği projelerle adını duyuran Alptekin Başarır, konutun pek çok patronu gibi enerjiye de yatırım yapıyor



Helenium markasıyla inşa ettiği projelerle adını duyuran Alptekin Başarır, konutun pek çok patronu gibi enerjiye de yatırım yapıyor. Onu bu alanda farklı kılan ise jeotermal enerjiye yoğunlaşması. Alptekin Başarır, Milliyet Emlak'ta başarısının kurallarını anlattı.
  
- Sizin hikayeniz nasıl başlıyor?
Aslen Merzifonlu, memur bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da 1968 yılında doğmuşum. Üsküdar Paşakapısı İlkokulu ve Beşiktaş Anadolu Lisesi'ni bitirdim. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden 1989 yılında mezun oldum. Okulu bitirdikten sonra demir ticaretine başladım. Cer Metal'in satış bölümünde çalıştım. 1995'te kendi şirketimi kurdum.

- İlk şirket, hangi konuda faaliyet gösteriyordu?
Demir ticareti. Adı Başarır Demir.

DOĞRU ZAMANDA BÖLÜNDÜ
- Memur bir ailenin çocuğunun ticarete atılması alışılmışın dışında bir durum...
Evet ama, demircilik böyle bir iştir. Önce birisinin yanında çalışırsın. Sonra kendi işini kurarsın. Demirciler amip gibi bölünerek iş yaparlar. Bir süre ücretli çalışırlar. Sonra kendi işini kurarlar. Demir işi fiyat işidir. Fiyatların kokusunu iyi alan ve doğru zamanda doğru iş yapanlar büyürler. Benimkisi de biraz öyle oldu.2004'e kadar demir ticareti yaptım. Toptan demir ticareti yapıyordum. Konut ve inşaat işiyle uğraşanların çoğu müşterimdi. Bu tarihte bir ortakla inşaat işine girdik.

- İlk projeniz neydi?
Şerifali'de Meritlife Göl Konakları. 377 konut ve 15 villadan oluşuyordu. Satışa çıktığı dönemde İstanbul'un en büyük projelerinden biriydi. Sonradan çok daha büyükleri yapıldı. 2006'da tamamladık ve teslim ettik.

Sonra?
- 2005'te Başarır İnşaat'ı kurdum. Yola tek başıma devam etme kararı aldım. 110 konutluk Helenium Park, 215 konutluk Helenium Sun, yine 110 konutluk Helenium Life ve 175 konutluk Helenium Twins'i yaptım. Tepeüstü, Çakmak ve Küçükyalı'da 3 ofis inşa ettim. Toplam alanı 16 bin metrekare.

- Ofis işiniz pek bilinmiyor...
Evet. Satmıyorum. Yapıyorum ve kiraya veriyorum.

MARATON KOŞU İÇİN KİRA GELİRİ GEREK
- Neden?
Ticaret farklı bir iş. Riskiniz yüksek. Riski azaltabilmek için yapmanız gereken en önemli iş, sabit gelirinizin olması. İnşaat sektöründe maraton koşmanız gerekiyorsa kira gelirinizin olması gerekiyor. Yoksa kriz ve durgunluk dönemlerinde geriye gitme ihtimaliniz çok yüksek... Hesabınızı iyi yapmazsanız batma ihtimaliniz bile var. Ama kira getirisi öyle değil. Benim de hedefim hiç olmazsa şirketin sabit giderlerini kiralardan karşılamak. Bunu çok önemsiyorum. En önemli prensiplerimden birisi.

- Gündemde hangi işler var?
Tepeüstü'nde 3 bin 550 metrekare alanlı bir arsamız var. Buraya 120 odalı bir otel inşa etmeyi düşünüyoruz. Sarıgazi'de 6 bin metrekare arsamız var. Buraya da alışveriş merkezi ve ofis inşa etmek istiyoruz. Bir de konut projemiz var. Bunun görüşmeleri sürüyor. Netleşen bir şey yok.
 
UYGUN FİYATI BULDUĞU YERDE ALIYOR
- Arsa ve arazi yatırımlarınız ne aşamada?
Devam ediyor. Çekmeköy ve Samandra'da uygun fiyatlı arsa bulursak alıyoruz. Bu iki bölgenin geleceğini çok iyi görüyorum. Tasarruflarımı arsa ve araziye yapıyorum.

- 1 milyon metrekare oldu mu?
Yok, nerede?.. 100 bin metrekareyi yeni geçtik. Birgün olur ama. Acalesi yok...
 
JEOTERMAL ENERJİYE YAKIN TAKİP
- Enerji yatırımlarında hangi aşamadasınız?
Evet HES'te 3 lisans peşindeydik. İkisini aldık. Şimdi biri kaldı. Osmaniye'de 8 ve İnegöl'de 4 megawatt'lık lisansları devir aldık. Şimdi Akdeniz'de 20 megawatt'lık bir lisans için görüşmelerimiz sürüyor. HES'lere toplamda 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca jeotermal enerji işini de çok sıkı araştırıyoruz.  İzmir  ve Çanakkale'de 9 sahada elektrik üretimi için jeotermal su kaynağı arıyoruz. 4 sahada sonuca yakınız. Mayıs ayında sondajlara başlıyoruz. Sondaj çalışmalarına birkaç milyon dolar harcayacağız. Sondaj sonrası bulunan suyun sıcaklığı, rezervuar miktarı önemli.

- Sektörde enerjiyle uğraşan çok, ama jeotermali ilk defa duyuyorum...
Türkiye'de böyle açılmış birkaç kuyu var. Biz ilk değiliz. Ama önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Çünkü jeotermal enerjide tesis, yılda 8 bin saat çalışabiliyor. HES'te ise bu rakam 3 bin ile 3 bin 500 saat arasında değişiyor. Rüzgar ve hidroelektrik santrallerine göre kurulum maliyeti daha yüksek. Ama giderleri ve verimi çok daha yüksek.

HELENİUM'U YANLIŞ BİLİYORLAR
- Gününüz nasıl geçiyor?
Sabahları saat 07.30'da kalkıyorum. Caddebostan'da oturuyorum. 08.30 gibi evden çıkıyorum. Merkez ofisimiz Çakmak'ta. Öğlen saatlerine kadar toplantılarımı tamamlıyorum. 13.00'ten sonra şantiyelere çıkıyorum. Akşama kadar şantiyeleri dolaşıyorum. 9 aylık Ali ve Kayra adında ikiz çocuklarım var. Onlara daha fazla vakit ayırmak için 19.00 gibi evde olmaya çalışıyorum. 23.00 gibi de uyuyorum.

- Hobileriniz?
Hobim yok. Bol bol kitap okumaya çalışıyorum. Özellikle bestseller ve yabancıların Osmanlı tarihi üzerine yazdığı kitapları...

- En büyük hayaliniz?
Gerçek dünya turu yapmayı çok istiyorum. Gezmediğim ülke kalmasın istiyorum. 20'nin üzerinde ülke gezdim. Ama dünyadaki tüm ülkeleri görmek istiyorum. Yılda 10 günü ABD'de geçiriyorum. 1 hafta kadar da Akdeniz'e gidiyorum.

- Şirkete nasıl bir gelecek belirlediniz?
Önce çizgimizi korumak. Çok değil ama iyi işler yapan bir şirket olarak kalmak. Hızlı büyümek gibi bir derdimiz hiçbir zaman olmadı. Bizim için altını doldurarak büyümek çok daha önemli.

- Projelerinizdeki Helenium ön adı tarihe olan ilginizden mi kaynaklanıyor?
Hayır. Helenium'u herkes Helen medeniyetinden türetilmiş bir isim olduğunu düşünüyor. Ama Helenium, Kuzey Amerika'da yaşayan ve kanser karşı faydalı olan bir ağacın adı.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön