04 / 05 / 2024

Altan Elmas: Sanayici İstanbul'la vedalaşmalı!

Altan Elmas: Sanayici İstanbul'la vedalaşmalı!

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas İstanbul 'da dönüşümün sanayi alanlarıyla devam etmesi gerektiğini belirterek, “Sanayi alanlarında mülkiyet parçalı değil. Araziler daha büyük. Sanayiciyle anlaşmak da kolay ” diyor.  



Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas İstanbul 'da dönüşümün sanayi alanlarıyla devam etmesi gerektiğini belirterek, “Sanayi alanlarında mülkiyet parçalı değil. Araziler daha büyük. Sanayiciyle anlaşmak da kolay ” diyor.


BİR Kİşžİ YOLU KAPATIYOR
Yeni imar planında dönüşüm için daha fazla kat izni verildiğini hatırlatan Elmas, “Bir kişi karşı çıktığı zaman dönüşüm olmuyor. Bir yasa ile nitelikli çoğunluğun karar alması sağlanmalı ” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kütahya 'da evler sallanırken, İstanbul 'da yaşayan milyonlarca kişinin yüreği sarsıldı. Dönüşüm ve hemen... Eski binalar yıkılıp yerine yenileri yapılmalı. Yapılıyor da... Eksen İstanbul, Adapark gibi dev projelerle bu dönüşüme katkıda bulunan ve aynı anda 1.8 milyar dolarlık inşaat projesi devam eden Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ile birlikteyiz. İstanbul 'un konut ihtiyacından, nasıl ucuz konut yapılacağına, arsaların nereden karşılanacağına kadar uzun bir söyleşi yaptık. Askeri alanların kullanılmasını da sordum Elmas 'a. “İyi olur. İstanbul 'da arsa yok ” cevabı bekliyordum. Öyle olmadı, bakın Elmas bu konuda neler söyledi: “İstanbul 'da temel mesele arazi olmaması. Merkezi yerlerde arazi artık neredeyse yok gibi. Arazi olmaması da konut fiyatlarını yükseltiyor. Ama askeri alanların kalmasında büyük fayda var. Bu alanların haşır haşır binaya dönmesi bana çok doğru gelmiyor açıkçası. Merkezi noktalarda kalmış alanlar takas edilebilir. Ancak çok büyük alanların en az yarısının yeşil alan olarak kalmasında fayda var. Toptancı mantığı olmaz. Bu alanlara hiç dokunmayalım da olmaz, hepsini dönüştürelim de olmaz. O alanların en az yarısının yeşil alan olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. ”

Kazanacağı paradan çok, şehrin nefes almasını ön plana alan Elmas, yeşile dokunmadan nasıl arazi bulunacağının formülünü bulmuş: Sanayi alanlarının dönüşümü. Büyükşehir Belediyesi 'nin sanayinin şehir dışına çıkarılması çalışmasına getiriyor sözü. Elmas, bu dönüşümün Kağıthane 'de, Cendere Vadisi 'nde, Kartal 'da, Sancaktepe 'de hızla devam ettiğine vurgu yapıyor. Davutpaşa, Demirkapı, Rami, Bayrampaşa sanayi alanlarında da Güneşli, Halkalı bölgesi gibi teşvik edici imar düzenlemelerine ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Elmas “Sanayi alanlarında mülkiyet parçalı değil. Araziler daha büyük. 10-20 dönüm. Oturup anlaşma imknı var, sanayici hesabı kitabı kolay yapıyor. Sanayi alanlarına daha fazla imkn tanınarak dönüşüm hızlandırılmalı. İtmek lazım. Bir parça ivme lazım. O alanlara marka değeri yükleyecek firmaların girmesi önemli. Sur Yapı olarak sanayi alanlarının dönüşümündeyiz. Cendere Vadisinde AVM ve ofis projemiz devam ediyor. Sancaktepe 'de Aydın Örme arazisi üzerindeki üç fabrika vardı, yıktık. 860 konutluk Adapark projesini yapıyoruz. Ümraniye 'de de var. İki sene sonra Kağıthane 'yi tanıyamayacaksınız. Fabrikalar hızla yıkılıp yenileniyor. 6-7 büyük firma daha girdi. Tertemiz bir şehir olacak ” diyor.

SUR YAPI PROJELERİ
Eksen İstanbul 650 milyon dolar
Metrogarden 250 milyon dolar
Adapark 200 milyon dolar
İzmir (2proje) 500 milyon dolar


Avrupa yakasında arazi arıyor
Anadolu Yakasında yaptığı önemli projelerle adından söz ettiren Sur Yapı 'nın yeni hedefinde Avrupa Yakası var. Bölgede yeni projeler için arazi aradıklarını söyleyen Altan Elmas, “Güneşli, Yenibosna, Halkalı civarında arsa bakıyoruz. Beylikdüzü tarafına da daha uygun konut üretmek için bakacağız. Toplumun temel ihtiyaç
duyduğu konut orta ve orta altı kesimde. Bu kesime konut üretmekte sıkıntı yaşıyoruz. Arazi sıkıntısı var. Dar gelirli için yapacağınız 3+1 konutun 150 bin lirayı geçmemesi lazım. Yüzde 15 'ten fazla arsa payı verirsek bu fiyata satmamız mümkün olamaz. Yüzde 35 'ten aşağı arsa payı vermiyoruz. Bu da fiyatların aşağı inmesini engelliyor ” dedi.

1.5 milyon kişi evlenecek konut fiyatları düşmez
İstanbul 'daki konut fiyatlarının daha gidecek uzunca bir yolu olduğunu söyleyen Altan Elmas, “İstanbul 'da 13 milyon 200 bin kişi yaşıyor. Bu 3.5 milyon hane demek. Bu şehirde önümüzdeki 10 yılda 1.5 milyon evlilik olacağı ortaya çıkıyor. Demek ki, daha çok konuta ihtiyaç var. Bu da çoğu zaman yapılan, ‘İstanbul 'da evler ' pahalı sözünün yanlışlığını gösteriyor. çünkü ABD 'deki, İngiltere 'deki kenar semtlerdeki eski evlerle İstanbul 'daki büyük projeler kıyaslanınca yanlışlık ortaya çıkıyor. Merkezdeki konutlar karşılıklı baz alındığında İstanbul 'da fiyatlar yarı yarıya daha az. Arazi sıkıntısı ve gelecekte evlenecek 1.5 milyon kişi olduğunu düşünürsek fiyatlar daha yukarı gidecek ” dedi. Yeni evlilere yer açılabilmesi için 3.5 milyon hanenin yarısının dönüştürülmesi gerektiğinin de altını çizen Elmas, “Böyle bir şey 10 yılda mümkün olamaz. Bu sebeple de İstanbul 'a yeni kurulacak şehirler yükün önemli bir kısmını taşıyacak ” diye konuştu.


Kuzu, İran 'da 20 bin konutu teslim ediyor
İran 'ın depreme karşı yeniden yapılandırılmasında 100 bin konutluk proje alan Kuzu Grup, 20 bin konutluk ilk etabı zamanından bir ay önce teslim edecek. 2010 'da Kuzu Pars 'ı kurarak ihaleye katılan şirket, bu yılın ocak ayında başladığı konutları bir rekora imza atarak ağustos ayında teslim edecek. Mesken Meher adlı proje, İran 'ın başkenti Tahran 'da tünel kalıp sistemi kullanılarak yapılıyor. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, “Projenin ilk etabını 9 eylülde tamamlamayı planlamıştık. İşçi sayısını ve vardiyaları artırdık. Böylece teslim tarihini de öne çektik. Ağustos ayında 20 bin konutu teslim ederken 80 bin konutluk projeye başlayacağız ” dedi. Kuzu, İran ve Suriye 'de 2 milyar doları bulacak konut, sosyal tesis ve AVM yatırımlarının da devam edeceğini ifade ederek, “Eylül ayında İstanbul Bahçesihir 'de 100 dönüm arazi üzerine alışveriş merkezi de olan 1000 konutluk yeni bir proje yapacağız ” diye konuştu.


Özyurtlar 'dan 21. yılda yüzde 21 indirim
Özyurtlar şžirketler Grubu, düzenlediği ‘21. yıla yüzde 21 indirim kampanyası ' sayesinde Ntepe 'deki tüm daireleri satmayı başarırken, indirimde son hafta olduğunu açıkladı. İndirimin Gardencity 3, Nmerkez ve Ntowers 'ta da geçerli olduğunu belirten Özyurtlar şžirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Yüzde 21 'lik indirim sayesinde Ntowers 'ta 66 metrekare 1+1 daireler 7 bin lira peşin aylık 890 lira taksitle, 2+1 daireler ise bin 590 TL taksitle satılıyor. Ntowers 'ta kalan 100 dairenin mayıs ayı sonuna satılacağına inanıyoruz. İyi bir projeden, iyi bir fiyatla ev sahibi olmak isteyenlerin hızlı davranması gerekiyor ” dedi.

Türkiye/Adil KÜçÜK


Geri Dön