Altın & Gümüş

Altın fiyatlarında iki yıl sonra bir ilk yaşanıyor! Ayı piyasası riski altını paramparça etti

Altın fiyatlarında, FED başkanı Jerome Powell'ın enflasyonu düşürme kararlılığı ile şahin tonda verdiği mesajlarından sonra doların yükselmesi ile rekor düşüş görülüyor.   

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz kararı sonrasında doların güçlenmesi ile altın fiyatlarında iki yıl aradan sonra ilk kez yüzde 20 düşüş yaşanıyor. 

 

Altın fiyatları bu yılın en düşük seviyelerini yaşıyor. Fed politika faizini 75 baz puan daha artırırken yıl sonu için faiz tahminlerini yukarı yönlü olarak revize etti. Faiz artışlarının altın fiyatları üzerinde baskılanması devam ediyor.

Altın fiyatları haftanın yeni işlem gününde 1.657 doların altını test etti. Dün ise ons altın fiyatı 1670 dolardan işlem görürken bugün ons altın fiyatı 1,643 dolar oldu.

ALTININ TOPARLANMASI ZOR

Altın fiyatlarının hızla düşme ihtimalinin olduğunu belirten  Kotak Securities Ltd Kıdemli Analisti Madhavi Mehta, “Dolarda bir düzeltme görmezsek altın toparlanmakta zorlanabilir” dedi. 

Bazı uzmanlara gröre ise altın fiyatlarının yıl sonu çeyreğinde yükselişe geçeceği ve altının gram fiyatının 1,250 TL olacağı söyleniyor. Ons altın fiyatında 1690 seviyesinin direnç noktası olduğuna değinen uzmanlar bu seviyenin kırılması halinde altının 1705 dolara ulaşması beklentiler arasında yer alıyor.

 

ALTIN CAZİBESİNİ KAYBEDİYOR

Altın, sallantılı bir yıl geçirerek Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte Mart ayında rekor seviyeye yaklaşırken Fed’in son 40 yılın en yüksek enflasyonunu önlemek için yaptığı sert sıkılaşma politikası ile düşüş yaşamıştı.

 

Bu gelişmeler dolar endeksini tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı. Ardından ABD tahvil getirilerini yukarı çekerek faiz getirmeyen değerli metalin cazibesini kaybetmesine neden oldu.

AYI PİYASASI RİSKİ 

Spot altın fiyatlarında yaşanan uzun süreli çekilme  altın fiyatlarının Eylül ayında peş peşe altıncı ayını da düşüşle kapatmaya hazırlanmasıyla zirvesi noktasından yüzde 20’lik düşüş olarak tanımlanan ayı piyasası seviyesine yaklaşmasına neden oldu.

Spot altında bu seviye 2020 yılında gördüğü rekor seviyenin yüzde 20 altı olan 1650,83 dolara denk geliyor. Yani 2 yıl öncesi en dip rakamlara ulaşılmış oldu.

 
ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altın fiyatları Fed faiz kararı sonrasında düşmeye devam ediyor. Ons altın şu dakikalarda 1644 dolardan işlem görüyor. Gram altın aynı dakikalarda alış fiyatı 987,93 TL, satış fiyatı ise 1000,90 liradan satışa sunuluyor.

Çeyrek altın alış fiyatı 1617 TL, satış fiyatı ise 1640 TL,  yarım altın fiyatı alış 3,224 TL, satış fiyatı ise 3,283 TL ,tam altın alış fiyatı 6447 TL, satış fiyatı ise 6537 TL seviyesinde işlem görüyor.

Altın fiyatlarında rüzgar tersine döndü! Kenarda 1 gram altını bile olanlar acil baksın! 22 Eylül 2022 altın fiyatları

Altın fiyatlarında devrim! Fed faiz kararı altını vurdu! İşte detaylar!

Altında alım fırsatı ne zaman? Altın fiyatları nereye kadar düşecek?