Ekonomi

Altın fiyatlarında ters rüzgar! Düşüş başladı!

Gram altın FED toplantısından sonra yönünü aşağı çevirerek 767 lira seviyesinde işlem gördü. Ons altın ise 1850 dolar seviyesinden, 1780 dolar seviyesine kadar düştü. Peki altın fiyatları ne olacak? İşte merak edilenler...Gram altın fiyatları, Fed toplantısı sonrası ons yönünden esen ters rüzgârın etkisi ile yönünü aşağı çevirerek 767 lirayı gördü

Altın fiyatları ocak ayında hareketli geçti. Gram altın fiyatları, Fed toplantısı sonrası ons yönünden esen ters rüzgârın etkisi ile yönünü aşağı çevirerek 767 lirayı gördü. Kapalıçarşı’daki son rakamlara göre çeyrek altın 1.290 TL seviyesinde, Cumhuriyet altını ise 5.150 TL seviyesinde işlem görüyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; altın fiyatları Fed kararından sonra düşüşe geçti. Gram altın 800 bandında 767 lira seviyesine kadar geriledi. Gram altın seyri için önemli olan ons altın  Fed faiz kararı sonrası 2,5 ayın zirvesi olan 1.850 dolardan 1.780 dolar seviyesine kadar geriledi. Altın piyasasındaki yaşanan bu hareketlilik sonra yatırımcılar ve altın almak isteyenler altın fiyatlarını araştırmaya başladı. Peki altın fiyatları bugün ne kadar? İşte merak edilenler...

ALTIN FİYATLARI İÇİN TERS RÜZGAR: YÖN AŞAĞI DÖNDÜ

Fed kararından sonra ons altın fiyatı yüzde 4'e yakın değer kaybederek 1.780 dolar düzeyini gördü. Gram altın ise 800 lira seviyesinden 767 lira seviyesine geriledi.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Fed'in tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sırasında uyguladığı ultra gevşek para politikalarından dönüş için meşaleyi yakmasının ardından, piyasalarda likiditenin azalacağı beklentisi, başta ons olmak üzere altın piyasasını baskılayan tek unsur oldu.

'KUR KORUMALI TL MEVDUAT' DOLAR/TL'YE İSTİKRAR GETİRDİ

Dolar kuru ve ons altın fiyatının yön verdiği gram altının TL fiyatı, ons yönündeki ters rüzgardan etkilenirken, 'kur'  ülkede uygulanan korumalı TL mevduat' sistemi etkisi ile dolar/TL'den destek bulamadı.

KUR KORUMALI TL MEVDUAT 225 MİLYAR TL İLE REKOR KIRDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu, 'Kur korumalı TL mevduat' sistemine ilgi oldukça yoğun. Son gelen verilere göre 'Kur korumalı TL mevduatın büyüklüğü 23 milyar TL'si tüzel 202 milyar TL'si gerçek kişiler olmak üzere 225 milyar TL'yi buldu.

DÜNYADA ALTIN FİYATLARI İÇİN HANGİ GELİŞMELER ÖNE ÇIKIYOR?

İşte altın fiyatları için öne çıkan gelişmeler:

Küresel enflasyon endişeleri: Altının enflasyona karşı bir korunma aracı olması nedeniyle yükselen enflasyon ve enflasyon beklentileri ons altın fiyatlarını destekliyor.

Covid-19 sürecinde yeni varyantlar: Piyasalardaki riskleri ve belirsizliği artıran yeni varyantlar, güvenli liman etiketli ons altının bir diğer destekleyici unsurudur. Varyantlara karşı geliştirilen aşı ve ilaçlar ise tam tersine altın fiyatlarını olumsuz etkiliyor.

Fed'in faiz artırımı:  Fed'in faiz artırma ihtimali 2021 yılında olduğu gibi 2022 yılında da altın fiyatları için baskılayıcı oluyor.

Kur Korumalı TL mevduat ürünü: Türkiye'ye özel uygulanan bu sistemle TL'nin çekiciliği artarken, keskin düşüşün ardından dolar/TL belirli bir bantta istikrar kazandı. Bu durum dolar kurunun yön verdiği gram altın TL fiyatı için baskıcı oldu.


FED FAİZ ARTIRIMI İÇİN 'MART' SİNYALİ VERDİ

Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları takip edildi. Piyasa dostu açıklamalarıyla bilinen Powell, bu tavrından taviz vermeyerek, 'Piyasa ile iletişim halinde olacağız' vurgusunda bulunarak agresif kararlardan kaçınacaklarını ifade etti. "Yüksek enflasyona karşı duyarlı, dikkatli olmaya devam edeceğiz ve uygun şekilde tepki vereceğiz. Powell, "Bilanço azaltımı faiz artırımları başladıktan sonra olacak" dedi.

 

GRAM ALTIN FİYATI NE KADAR, KAÇ TL OLDU? 

ALIŞ (TL) 780,31

SATIŞ (TL) 780,42

ONS ALTIN FİYATI KAÇ DOLAR OLDU?

ALIŞ (USD) 1.789,01

SATIŞ (USD) 1.789,20

ÇEYREK ALTIN KAÇ TL OLDU?

ALIŞ (TL) 1.266,00

SATIŞ (TL) 1.292,00

CUMHURİYET ALTINI BUGÜN NE KADAR, KAÇ TL?

ALIŞ (TL) 5.065,00

SATIŞ (TL) 5.148,00

KAPALIÇARŞI'DA KUYUMCULARDA YARIM ALTIN NE KADAR OLDU?

ALIŞ (TL) 2.541,00

SATIŞ (TL) 2.584,00

 1 ATA LİRA BUGÜN NE KADAR OLDU?

ALIŞ (TL) 5.199,00

SATIŞ (TL) 5.280,00

CANLI 22 AYAR BİLEZİK FİYATI KUYUMCULARDA NE KADAR, KAÇ TL?

ALIŞ (TL) 709,20

SATIŞ (TL) 716,61

FED faiz kararı sonrası altında şok hamle! Gören inanamıyor!

Dikkat! Borsa ve altında kritik hafta!

Altın fiyatlarında büyük fırtına! Gözlerinize inanamayacaksınız!

Dolar ve euroda fırtına öncesi sessizlik mi yaşanıyor?

Dolar zirveye çıkacak! Tarih verildi!

Bitcoin toparlanacak mı? İşte son durum...

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?