Ekonomi

Altın piyasasında neler olacak? Dört gözle beklenen yorum geldi!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki gelişmeler, belirsizliği artırdığı için altına olan güvenli liman talebi, yüksek nominal getirilere ve marjinal olarak dolara göre daha ağır bastı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki gelişmeler, belirsizliği artırdığı için altına olan güvenli liman talebi, yüksek nominal getirilere ve marjinal olarak dolara göre daha ağır bastı

 Altın Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6 artışla 1,910 ABD Doları/ons  1 ile Mayıs 2021 yılından bu yana en büyük aylık kazancına ulaştı. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki gelişmeler, belirsizliği artırdığı için altına olan güvenli liman talebi, yüksek nominal getirilere ve marjinal olarak dolara göre daha ağır bastı. Altındaki COMEX net konumlandırması Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi ve altın ETF'leri küresel AUM'a 2 milyar ABD doları (35 ton) daha ekledi. Peki, altına olan talep artmaya devam edecek mi?

 

Dörtgözle beklemek

Yüksek enflasyon ortamında ekonomik yavaşlama riski, para politikası kararlarını karmaşıklaştırabilir ve altın için yatırım talebini daha da destekleyebilir.
 

Altın jeopolitik gerilimlere tepki veriyor

LBMA  Altın Fiyatı PM Şubat ayında yüzde 6 artarak ayı1.910 dolar/ons seviyesinde tamamladı. Haftalarca artan gerilimlerin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle doruğa çıkması ve jeopolitiğin merkeze alınmasıyla Mayıs 2021'den bu yana en güçlü  performansı gösterdi. 

Enflasyon ve faiz oranları altın için önemli etkenler olmaya devam etti; Ayın başlarında ABD ve Avrupa'daki sıcak TÜFE baskıları, enflasyonun çok az azalma işareti gösterdiğini doğruladı. Ancak, artan oynaklık ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimlerin manşetlere hakim olduğu bir ortamda, altın için güvenli liman talebi, yüksek nominal getirilerin ve marjinal olarak yüksek ABD dolarının etkisinden daha ağır bastı.

Bu, yükselen getirilerin ay boyunca altın için ters rüzgarlar yaratırken, yüksek ABD 10 yıllık başabaş oranları ve altın ETF akışlarından gelen momentum gibi diğer faktörlerle fazlasıyla dengelendiğini gösteren altın getirisi ilişkilendirme modelimiz (GRAM) tarafından desteklenmektedir.

 Modelimizin uzun vadeli tarihsel verilere dayandığı göz önüne alındığında, açıklanamayan bileşen muhtemelen jeopolitik istikrarsızlık zamanlarında normalde güçlü tepki veren ABD doları, oynaklık veya petrol gibi diğer değişkenlere tam olarak yansımayan jeopolitik endişeleri ele geçirdi.

Genel riskten kaçınma hissi tüm ay boyunca belirgindi. Küresel hisse senedi piyasaları Şubat ayında önemli ölçüde düşerek ytd düşüşünü artırdı. Nominal getiriler, Şubat ayının ikinci yarısında düştü ve artan jeopolitik gerilimlerle aynı zamana denk geldi, ancak yine de ayı yüksek kapattı. Rus işgalinin enflasyonist etkisine ilişkin korkular, 2 ila 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirilerinin Nisan 2020'den bu yana en düşük seviyesine daralmasına da yol açtı. Dahası, Bank of America fon yöneticisi anketinden elde edilen son bulgular, nakit tahsislerinin Mayıs 2020'den bu yana en yüksek seviyelerine yükseldi.

COMEX net konumlandırması ve altın ETF'lerine girişler de bu riskten kaçınma hissi ile desteklendi. Altın vadeli işlemlerinde net pozisyonlama 1 Mart'ta sona eren haftada 56 milyar ABD Dolarına (904 ton) sıçrayarak Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviye. Altın ETF'leri ay boyunca 2 milyar ABD dolar (35 ton) yükselen AUM ile girişler görmeye devam etti. Bu girişler, ABD ve Avrupa'da listelenmiş fonlar arasında neredeyse eşit olarak bölündü.

Bu gelişmeler eşliğinde faiz oranları ne olacak? Faiz oranları artmaya devam ederse ne kadar artacak? İşte merak edilenler...

 

İleriye baktığımızda: Faiz oranlarının artması muhtemel, ama ne kadar?

Mart ayında uzun zamandır beklenen ve faiz oranlarının 2018'den bu yana ilk kez yükseltilmesinin beklendiği Fed toplantısı gerçekleşecek. 25 baz puanlık tam bir zam hala fiyatlandırılırken, piyasanın neredeyse 50 baz puanla fiyatlandırdığı aya göre beklentiler önemli ölçüde düştü.  Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Bankası da bir araya gelecekler, birincisinin en erken yıl içinde faiz artırması beklenmezken, ikincisinin tekrar faiz artırması bekleniyor. Ancak Ukrayna'daki çatışma, zaten sisli olan bir görünüme daha fazla belirsizliği yığıyor.

Zaten onlarca yıllık yüksek enflasyonla boğuşan merkez bankaları, şimdi bu çatışmanın piyasaları nasıl daha fazla istikrarsızlaştırabileceğini değerlendirmek zorundalar. Ukrayna ihtilafının önemli bir sonucu, Rusya'nın kilit bir enerji tedarikçisi olarak konumu göz önüne alındığında, enflasyonu daha da yukarılara taşımak olabilir. Petrol fiyatları ay içinde yüzde 9 sıçrayarak 2014'ten bu yana ilk kez 100 ABD dolar/varil üzerine çıkarak küresel ekonomik toparlanma üzerinde ek baskı oluşturdu. 

Herhangi bir potansiyel ekonomik yavaşlama, merkez bankalarının para politikasını ne ölçüde sıkılaştırabileceğini veya daha fazla desteğe ihtiyaç duyulması halinde mevcut politika seçeneklerini sınırlayabilir. Rusya'nın bölgeye sağladığı enerji arzının önemi göz önüne alındığında, Avrupa'da yavaşlama riski gerçekleşebilir.  Ayrıca harcanabilir gelirler üzerindeki daha fazla baskının orta vadede enflasyonu doğal olarak düşürmeye yardımcı olup olmayacağı sorusu da var. Faiz oranı artış beklentileri daha da yumuşarsa ve stagflasyon korkuları yeniden ortaya çıkarsa, bu altın yatırım talebine daha fazla fayda sağlayabilir. Avro bölgesi TÜFE'nin Şubat ayında yüzde 5.8'lik rekor seviyeye ulaşması gibi yaklaşan TÜFE baskıları , enflasyonun nasıl ilerlediğini takip etmede önemli olsa da, merkez bankaları için ikilem basit olmaktan çıkıyor.

Bu tür enflasyonist baskı, sabit gelir akışları üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, tahvillerin portföylerde güvenli liman varlığı olarak hizmet etme kabiliyetini sınırlayabilir. Bu, yüksek enflasyon dönemlerindeki tarihsel güçlü performansı ve derin ve likit piyasası ile bir çeşitlendirici olarak altına olan ilgiyi daha da artırabilir. Ve son olaylar, altının hem beklenen hem de beklenmeyen piyasa risklerine karşı neden bu kadar etkili ve iyi kurulmuş bir koruma olduğunun açık bir örneğini temsil ediyor.

Altın stoklayan Çin, Hindistan ve Merkez Bankaları'nda son durum nedir? Altın alımlarına devam edecekler mi?

 

Bölgesel içgörüler

Çin : Şubat başında Çin Yeni Yılı Tatili (CNY) sırasında güçlü perakende altın tüketiminin ardından, 9999 Au'luk ticaret hacimlerindeki düşüş, toptan fiziki altın talebinin ay boyunca zayıfladığını gösterdi. Bunun nedeni büyük olasılıkla üreticilerin stoklarını CNY'den önce yenilemeleri ve Ocak ayına kıyasla daha az iş günü olması. Buna bağlı olarak, yerel altın fiyat primi ay boyunca düştü.

Bu arada, yerel altın ETF varlıkları Şubat ayında geriledi. Görünüşe göre birçok Çinli yatırımcı altın ETF tahsislerinde taktiksel davranmaya devam ederken yükselen altın fiyatı, kâr almayı teşvik ederek aylık çıkışa katkıda bulunmuş olabilir.

Hindistan : Ocak ayındaki zayıf talebin ardından perakende talebi Şubat ayında daha da zayıfladı. Ukrayna'nın işgalini takiben altın fiyatlarındaki ani yükseliş tüketicileri hazırlıksız yakalayarak ayın ikinci yarısında altın alımlarının ertelenmesine neden oldu. Perakende talepteki bu zayıflık, ayın ilk yarısındaki 1-2 ABD$ dolar/ons'luk küçük bir prime kıyasla, yerel fiyat indiriminin Şubat sonunda 14-15 ABD dolar/ons'a genişlemesine neden oldu.

Goldhub'ta yer alan habere göre; Hindistan altın ETF'leri, özellikle yüksek altın fiyatının etkisiyle Şubat ayında 0,5 tonluk kısmi çıkışlara tanık oldu ve bu da kar elde edilmesine yol açmış olabilir. Hindistan altın ETF toplam varlıkları ay sonuna kadar 36.2 tona geriledi.

Merkez bankaları : Şubat ayının sonunda Rusya Merkez Bankası (CBR), daha sert uluslararası yaptırımların ardından iç piyasadan altın alımına devam edeceğini açıkladı. Rusya, 2006 ve 2020 yılları arasında 1.900 tonun üzerinde birikmiş olan altın alımını askıya alalı iki yıl oldu. Rusya'nın altın rezervleri Ocak sonunda 2.300 tonun biraz altında kaldı ve toplam rezervlerin yzde 21'ini oluşturdu.

Ons altın ne zamana kadar yükselecek? 3 bin dolar beklentisi gerçek mi oluyor?

Altın fiyatları kasıp kavurdu! Altın rekora doymuyor!

Altının onsu 3 bin doları görür mü?

Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi: Gram altın 950 lirayı geçti...

Flaş dolar kuru açıklaması! Dolar endeksi yükselmeye devam edecek ama...

Doları olanlar bayram edecek! Zirveye tırmanıyor!

Döviz kurlarında son dakika: Euro/TL 16 lirayı geçti!