Ekonomi

Altın ve dolarda endişeli bekleyiş! Gözler bugün açıklanacak ABD enflasyon verisinde! 

Piyasalar ABD enflasyon verilerinin açıklamasını büyük merakla bekliyor. Peki ABD haziran ayı verileri saat kaçta açıklanacak? Piyasalar ABD enflasyon verisinden nasıl etkilenecek? İşte detaylar... ABD haziran ayı enflasyon verisi, bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak

Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed)  enflasyon verilerinin açıklamasını büyük merakla bekliyor.  ABD haziran ayı enflasyon verisi, bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak.  Piyasa beklentisi ABD enflasyonunun senelik bazda yüzde 8,8 oranında gerçekleşerek 41 yılın zirvesini yenilemesi yönünde.  ABD mayıs ayı enflasyonu yüzde 8,6 oranında gelerek,  beklentileri aşmış ve 1981'den bu yana en yüksek oran olarak kayıtlara geçmişti.

ABD enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izleyeceği sıkılaşma politikasında yön belirleyici olduğu için oldukça kritik. Fed, enflasyonist riskin önününü kesmek için faiz artırım takvimini öne çekmişti. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihinde düzenlenecek. 

Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki toplantıyı işaret ederek '50 veya 75 baz puanlık faiz artışı olası' açıklamasını yapmıştı. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında, 75 baz puan faiz artışının kuvvetlendiğini göze çarpıyor. ABD haziran ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda, 75 baz puan faiz artışının daha da güçlenmesi bekleniyor. Peki ABD enflasyon verisi altın ve doları nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

Hürriyet Gazetesi'ne konuşan Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu Murat Özsoy FED'in enfkasyon verisinden sonra görülebilecek durumlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Özsoy açıklanacak verilerin önemle talip edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu haftanın merakla beklenen en önemli küresel makro ekonomik verisi bugün açıklanacak ABD Enflasyonu olacak. Açıklanacak verinin küresel çaptaki etkileri, yurt içinde bayram tatili sonrası ve 15 Temmuz Cuma öncesi bugün ve yarın piyasaların açık olması bakımından bize de yansıyacaktır diye düşünüyorum. Bu bakımdan önemle takip edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Enflasyon verilerinin beklenen rakamların üstünde olduğunu dile getiren Özsoy, "ABD enflasyonunun 2020 yılı ortalarından bu yana devam eden trendi sürdürerek, yine bir önceki aya kıyasla yukarıda gelmesi bekleniyor. 2021 yılının ocak ayından bu yana da enflasyon her ay piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 8.6 olarak açıklanan enflasyon verisinin Haziran ayına ilişkin yıllık bazda yüzde 8.8 olarak gelmesi beklenirken, yeniden beklentiler üzerinde açıklanması durumunda iki hafta sonra açıklanacak Fed faiz kararının önceki toplantıda olduğu gibi 75bps artış şeklinde olmasına dair beklentilerin oldukça kuvvetleneceğini, 50bps beklentilerinin ciddi oranda gerileyeceğini düşünüyorum" dedi.

Sözlerine devam eden Ersoy, "Belirsizlik algısının giderek yükseldiği ve öngörüde bulunma zorluğunun arttığı şu ortamda benim ana senaryom; ABD enflasyonun beklenti üzerinde gelmesi halinde piyasa Fed’in 75bps artışını fiyatlamaya başlayacaktır ve bu durum ABD dolar endeksinin yukarı ivmesini desteklerken, Euro/dolar paritesinin 1’in altını test etmesinde etki edecektir. Devamında paritenin 1.01 üzerine toparlanmasına da 21 Temmuz günü Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artışını açıklayacağı güne kadar az olasılık veriyorum.  Yine de orta vadede ABD dolarının getirisi Euro’nun üzerinde olmaya devam edecektir, çünkü ECB’nin faiz artış hamleleri Fed’e göre daha sınırlı kalacaktır görülüyor" diye belirtti.

FED ÖNCESİ ALTIN FİYATLARINDA KRİTİK SEVİYELER 

ABD enflasyon verisinin altın fiyatları üzerindeki etkisine değinen Özsoy, "Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi yıllık bazda 8.8 ya da üzerinde açıklanırsa ABD dolar endeksindeki güçlenmenin etkisiyle dolar/TL kurunda yukarı yön hareketi hızlanacaktır, aksi yönde beklenti altında açıklanacak bir veri sonrasında ABD dolar endeksinde ufak çaplı bir gerileme görsek de bunun dolar/TL üzerinde önemli bir geri çekilme yaratmasını beklemiyorum diye belirtirken ons altın için ise , Ons altın açısından baktığımızda enflasyon verisinin tahminlerin üzerinde açıklanması halinde Fed’in işi daha da sıkı tutacağı beklentisi ile 1725 dolar altı seviyeler gündeme gelebilir. Şu andaki ortamda temmuz ayı sonuna kadar olan süreçte 1748 dolar ve 1770 dolar seviyelerinin aşılmadığı durumda ons altında bir yükseliş trendinin başlamasını beklemiyorum. Ons altındaki bu seviyeler aşılmadan da Gram Altın açısından baktığımızda yeniden 1000 lira üzerindeki seviyeleri de görmemiz bugünlerde zor" diye kaydetti.

Temmuz zamlı emekli maaşlarında son dakika! SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ödeme takvimi belli oldu! En düşük maaş kaç TL?

'Doların gerçek rakamı ekranlara yansıtılmıyor' diyen İslam Memiş'ten çarpıcı açıklama! Doları olanlar hemen bakın

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Günlük 51 liraya yükseltildi