Ekonomi

FED Başkan Yardımcısı Brainard'dan para politikasına ilişkin açıklama!

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lael Brainard, enflasyonun yüzde 2 hedefine indirilmesi için para politikasının bir süre daha sıkılaştırılması gerektiğini ve para politikası sıkılaştırmasının erken geri çekilmesinden kaçınma kararı aldıklarını açıkladı.   Daha sıkı finansal koşulların etkilerinin sektörler genelinde ortaya çıkmasının ve enflasyonu düşürmesinin biraz zaman alacağını kaydeden Brainard, enflasyonun geri gelmesi için para politikasının bir süre daha sıkı olması gerektiğini belirtti

Brainard, Federal Rezerv Kurulu ve New York Federal Rezerv tarafından düzenlenen bir konferansta para politikasına ilişkin bir değerlendirme yaptı. 

Daha sıkı finansal koşulların etkilerinin sektörler genelinde ortaya çıkmasının ve enflasyonu düşürmesinin biraz zaman alacağını kaydeden Brainard, enflasyonun geri gelmesi için para politikasının bir süre daha sıkı olması gerektiğini belirtti.

Brainard, para politikası sıkılaştırmasının zamanından önce geri çekilmesini önlemede kararlı olduklarını vurguladı. 

Brainard, Fed'in risklerin bir noktada daha açık bir şekilde ikili hale gelebileceğinin farkında olduğunu ve belirsizliğin zaten yüksek olduğunu kaydetti. 

Brainard: "ABD ve yurt dışında enflasyon çok yüksek ve ek enflasyonist şok riski göz ardı edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Çin'in Covid-19 karantina önlemleri veya hava koşullarından kaynaklanan uzun süreli veya derinleşen arz kesintileri riskine değinen Brainard, Fed'in kriz ortaya çıktıkça daha da kötüleşebilecek finansal kırılganlıklardan endişe duyduğunu kaydetti.  

 

FED ENFLASONU YÜZ 2'YE İNDİRİMEKTE KARARLI

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Fed'in gösterge faiz oranını 75 baz puan artırmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde olduğuna dikkat çeken Powell, yüksek enflasyonun devam edeceğini ve büyük bir zorluk olduğunu söyledi. Powell: "Önümüzdeki aylarda enflasyonun yüzde 2'ye çıktığını görmek istiyoruz." dedi.

Powell, sıkı para politikasının enflasyon üzerindeki etkisini görmek istediğini vurguladı ve para politikasının erken gevşetilmemesi gerektiğini kaydetti.

Powell, Fed'in enflasyonu yüzde 2'ye indirmeye kararlı olduğunu belirterek, FED'in enflasyon yüzde 2'ye düşene kadar savaşmaya devam edeceğini açıkladı.

Powell, enflasyonun bir kısmının çok şiddetli arz şoklarından kaynaklandığını belirterek, Fed'in enflasyonun düşeceğinden emin olana kadar kısıtlayıcı duruşunu sürdüreceğini söyledi.

Powell, fiyatı dengelemeleri veya daha sonra daha fazla acı çekmeleri gerektiğini söyledi. Powell daha sonra şunları söyledi: 

"Bizim ihtiyacımız olan enflasyonda anlamlı bir şekilde aşağı yönlü baskı olması. Enflasyonu düşürmek acılı olacak."